Grillad entrecôte, potatisgratäng med vitlök och parmesan och hemgjord bearnaise
Trevlig fredagkväll!! Här har helgen börjat på bästa möjliga sätt med en shoppingtur och en god middag i trevligt sällskap! Shoppingturen resulterade i att jag fick två par nya jättefina skor av M i 3 års present, vi har nämligen varit tillsammans i tre år på söndag :)
Till middag grillade vi entrecôte och serverade med bästa tänkbara tillbehör - nämligen potatisgratäng och en hemgjord bearnaise!
Bearnaisesås:
Receptet är inspirerat av, och en kombination av detta och detta recept. Den blev dock lite lös, men det tror jag beror på att jag inte vispade äggulorna tillräckligt länge... Smaken var kanon!
3 st äggulor
250 g smör
1 kvist dragon
4 st vitpepparkorn
1/2 gul lök
1 msk persilja, hackad
1/2 msk dragon, hackad
3 msk vinäger
6 msk vatten
Salt och peppar
Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt. Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner 3 äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Potatisgratäng med vitlök och parmesan:
10-12 potatisar
1 liten gul lök
3 dl vispgrädde
2 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
2 dl parmesanost, riven
Skala potatisen och skiva den tunnt. Hacka den gula löken. Smörj en ugnsform och fördela hälften av potatisen och all lök i den. Vispa ihop grädde, matlagningsgrädde, vitlök, salt och peppar i en skål. Häll hälften av gräddplandningen i formen. Fördela resten av potatisen och häll över resten av gräddblandningen. Avsluta med den rivna parmesanosten. Grädda i ugnen 225 grader i cirka 45-50 minuter.
Hoppas att ni får en riktigt bra helg!! :)