Grekisk Bifteki med tsatziki och kryddig tomatsås
10 av 10 poäng gav Mathias den här rätten och jag är beredd att hålla med! Smakerna passar så bra ihop, de två såserna och fetaost till är ett måste!
Bifteki (grekiska köttfärsbiffar):
4 port
500 g köttfärs
2 äggulor
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
2 msk pressad citron
2 tsk paprikakrydda
1 krm spiskummin
salt och peppar
toppa med torkad oregano
Blanda ihop alla ingredienserna till biffarna. Forma till 4 st stora biffar. Bryn biffarna i smör och olja. Lägg över i en ugnsform och låt biffarna bli klara i ugnen, 175 grader i ca 10 minuter. Strö över oregano och servera med en kryddig tomatsås och tsatziki.
Tsatziki:
1/2 stor gurka
2 vitlöksklyftor
3 dl grekisk yoghurt
salt
Riv gurkan grovt. Låt rinna av på hushållspapper eller i en sil. Blanda yoghurten med pressad vitlök och salt. Krama ur gurkan och blanda sedan i den. Ringla gärna lite god olivolja på toppen.
Tomatsås:
En burk passerade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
1 msk flytande honung
1 krm chilipeppar
salt och peppar
Blanda ihop allt i en kastrull och låt puttra på låg värme. Länge. Ju längre desto bättre men åtminstone i 30 minuter så den reduceras och blir krämig.