Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Julgodisbak

Publicerad 2010-12-15 13:32:10 i Jul



Igår med bara 10 dagar kvar till julafton (tiden går så fort!) så hade jag och syster Martina årets stora julgodisbak! Med glögg i glasen och julmusik i högtalarna så bakade vi dessa tre sorters julgodis: Rocky road, knäck och rosa skumtomtefudge (vi gjorde risbräck också men de fastnade visst aldrig på bild). Så nu har vi julgodis så att det räcker och blir över, härligt!


Vi gjorde rocky road på Martinas vis med blandat mörk och ljus choklad, jordnötter, mini marshmallows, smörkola och hackad nougat. Det blev jättegott! Detta är Leila Lindholms orginalrecept.

Rocky road:

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.



Skumtomtefudge:

Det här julgodiset är jättelätt att göra och fint att titta på! Receptet har jag lånat från den här favoritbloggen.

ca 12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad


Blanda allt utom chokladen i en kastrull och smält på svag värme. När alltihop är en slät smet låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda till sist i 150 g vit choklad och rör tills massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i en smord form ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar.



Knäck:

Det här är världens enklaste och godaste knäck!

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1-1,5 dl hackad mandel.

Koka ihop grädde, socker och sirap i en stor tjockbottnad kastrull (Det går fortare om kastrullen är stor och dessutom minskar risken för att det ska koka över). Låt puttra på svag värme i ca 30-40 minuter (helt beroende på kastrull och spis). Testa genom att göra kulprovet, häll ner lite smet i ett glas med kallt vatten och låt svalna för att prova sig fram till önskad konsistens. När knäcken är klar, häll i mandeln och fördela sedan smeten i knäckformar. Lite pyssligt men väl värt besväret.



Årets julgodisskörd!

Kommentarer

Postat av: mamma

Publicerad 2010-12-19 01:29:35

ser så himla gott ut!!bland det viktigaste med julen är ju godiset eller hur?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela