Semlor!
Årets första semla är äntligen intagen! Mums!
Semlor:
ca 15-20 stycken
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl
+ ett uppvipat ägg till pensling
Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt det bli fingertemperatur. Rör ut jästen i lite av degvätskan och häll sedan i resten. Häll i salt, socker, kardemumma och ägget. Blanda runt. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Rulla till ca 15-20 st bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, 225 grader.
Ta ut lite av inkråmet i semlorna. Riv mandelmassa och blanda med lite ovispad vispgrädde och lite av inkråmet. Fyll semlorna med mandelmasseröran och spritsa eller klicka på grädde.