Plockmat med sticky spareribs
Detta var gårdagens supersmarriga middag! Fantastiskt goda (!) sticky spareribs, tapaspotatis, räkor, aioli, bröd, lagrad ost, vindruvor och sallad. Jag älskar verkligen plockmat!! :)
Sticky spareribs:
(Jag har utgått från ett Leila recept och ändrat lite efter tycke och smak)
Som plockmat för 4 pers. Som huvudrätt för 2 pers.
1,5 kg tunna revbensspjäll (färska)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk salt
1/2 msk svartpeppar
Glaze:
1 dl farinsocker
1 dl japansk soja
1 dl flytande honung
1 dl ketchup
4 cm färsk ingefära
2 st vitlöksklyftor
Blanda farinsocker, soja, honung och ketchup i en bunke. Pressa i vitlök och riv i ingefära.
Koka upp en stor kastrull med vatten, lökklyftor, hela vitlöksklyftor, salt och svartpeppar. Lägg i revbensspjällen och koka dem långsamt i 1,5 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp köttet och torka det med hushållspapper, lägg på en ugnsplåt och pensla med rikligt med glaze. Griljera spjällen i ugnen i 30 min.
Aioli:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
salt
ca 1,5 dl matolja
1 msk vitvinsvinäger
Lägg äggulor, pressad vitlök och lite salt i en bunke. Vispa upp med elvisp. Droppa långsamt i matoljan under vispning. Smaksätt med vinäger och eventuellt lite mer salt.