Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Sommarmat

Publicerad 2011-07-30 00:20:01 i Sommar



Hej alla bloggläsare! Vad kul att ni bara blir fler och fler! Hoppas att ni njuter av sommaren och äter en massa god sommarmat! Här kommer lite bilder på god mat som jag ätit i sommar :)



Frukost med utsikt över vattnet i Öregrund. Detta är riktig avkoppling för mig.



Grillade fisk och skaldjursspett är riktigt lyxigt och gott tillsammans med hemgjord aioli och färskpotatis.

 

Revbensspjäll och starka korvar på grillen.



Mammas goda sockerbullar är en favorit.



Ha det så bra!!












 

 

Jordgubbssylt

Publicerad 2011-07-24 22:33:58 i I säsong



Just nu äter vi jordgubbssylt till allt här hemma! Under det senaste dygnet har vi ätit sylten till frukostgröten, på ostmackan, till pannkakor och till ost och kex. Att göra sin egen sylt är nämnligen lätt som en plätt och smakar mycket godare än köpt. Ett plus är också att man slipper tillsatser.

Jordgubbssylt:

2 liter jordgubbar
1 paket syltsocker
2 msk vatten

Skölj och rensa jordgubbarna. Dela stora jordgubbar i fjärdedelar och små i halvor. Lägg i en stor kastrull och häll på syltsocker och vatten. Låt koka upp och sedan koka i ca 5 minuter under omrörning. Skumma sylten noga. Häll sedan upp sylten i väl rengjorda och varma burkar. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp. Är även en perfekt gå-bort present!

 

Italienska köttbullar i tomatsås

Publicerad 2011-07-21 10:45:45 i Köttfärs



Hej kära bloggvänner! Hoppas att ni har det bra och njuter av sommaren (även om det är en riktigt regnig och grå dag idag). Själv har jag nedräkning inför semestern, bara två veckor kvar att jobba och sedan ska jag vara välbehövligt ledig i två veckor! :) Då väntar en mysig liten sverige-resa med stopp bland annat hos systern i Karlstad, Göteborg och i Ullared. Det sistnämnda blir en ny upplevelse för mig så om någon som har varit där har några tips så mottages dessa gärna!! :)

Idag tänkte jag bjuda på receptet på en av Mathias favoriträtter som vi tyvärr lagar alltför sällan med tanke på hur god och lättlagad den är!

Italienska köttbullar i tomatsås:

Köttbullar:
500 g blandfärs
salt och peppar
1/2 kruka hackad basilika
2 dl riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
2-3 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk rött vin
1 msk honung
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
1 dl grädde

Garnityr:
hackad basilika
riven paremesanost

Blanda ihop alla ingredienserna till köttbullarna och forma till ganska stora köttbullar. Bryn runt om i en panna och lägg sedan över i en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader. Häll i alla ingredienser till tomatsåsen utom grädden i en kastrull. Låt koka upp och sedan puttra på låg värme i minst 15 minuter men gärna längre. Häll i grädden mot slutet. Häll sedan tomatsåsen över köttbullarna och ställ in i ugnen i ca 10 minuter beroende på storleken, men tills de är genomgräddade. Strö över basilika och parmesanost och servera med pasta.

VINNARE I TÄVLINGEN

Publicerad 2011-07-19 09:03:55 i Tävlingar



Ett stort grattis till:


- JoHanna

- Chanette med söner

- Carola L

Ni är alla vinnare av ett superfint produktpaket från Toppits!! Maila mig era fullständiga namn och adresser så kommer de fina paketen på posten inom kort ([email protected])!

Tack för alla fantastiska tips! Jag kommer att skicka in alla era tips till toppits-teamet så håll utkik efter toppits nya Save Food Guide, vem vet kanske kommer just erat tips finnas med!

Sommarsallad med parmaskinka och melon

Publicerad 2011-07-15 12:49:38 i Sallad



Den här salladen är lika vacker som den är god!!

Sommarsallad med parmaskinka och melon:

2 pers

2 port kokt couscous
1 påse ruccolasallad
1/3 galiamelon
1/3 honungsmelon
10 st jordgubbar
6-8 skivor parmaskinka
1 fpk mozzarella
salt och peppar
olivolja
pressad citron

Blanda couscousen med ruccola och lägg upp på ett fat. Skär melon och jordgubbar i bitar och strö över. Toppa med parmaskinka och riven mozzarella. Salta och peppra, ringla över olivolja och droppa över lite pressad citron. GOTT!



Servera gärna getosttoast med honung och pinjenötter till salladen.



För oss blev det även ett glas dagens med rosévin till.

Ni glömmer väl inte bort att vara med och TÄVLA om fina produktpåsar från toppits?! Dela med er av era bästa tips för att spara på maten för att ha en chans att vinna. Tävlingen hittar du här!



Den middagsmat som blir över hemma hos oss hamnar allt som oftast i matlådor. Här blev exempelvis couscous och ruccolarester från sommarsalladen till en god lunch dagen efter tillsammans med några tomater och lite stekt halloumi!

 

 

Platta persikor

Publicerad 2011-07-13 17:18:11 i Frukt



Har ni provat att äta vilda persikor? De är platta istället för runda och har ett nästan vitt fruktkött. De är väldigt söta och goda och dessutom lättare att äta :) Förr var det svårt att få tag på dessa godbitar men nu finns dem att köpa lite varstans. Om ni ser dem i någon affär så köp dem för de är sååå goda!

Het kräftpasta

Publicerad 2011-07-12 23:34:56 i Pasta



Hej hej! Idag har jag haft min första lediga dag på länge och jag har verkligen njutit i fulla drag! Jag tog sovmorgon, åt låång frukost ute på balkongen, tittade på TV, bakade bröd och struntade fullkomligt i att städa (som egentligen hade behövts). Jag lagade också en väldigt god middag som sedan avnjöts till ett glas gott kallt vitt vin. Så nu är batterierna laddade för ytterligare en veckas jobb!

Het kräftpasta:

2-3 vitlöksklyftor
2 röda chili
2 tomater
ca 3 dl ruccola
2 burkar kräftstjärtar i lag
2 dl vitt vin
3 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
olivolja
ev pressad citron

250 g pasta (gärna capellini som är som tunn spagetti)

Finhacka vitlöken. Kärna ut chilin och skär i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek vitlöken och chilin på medelvärme utan att det tar färg. Släng i kräftstjärtarna och vänd runt. Häll på vin och tomatpuré och låt koka upp (koka inte länge för då blir kräftstjärtarna sega). Salta och peppra. Koka pastan al dente i saltat vatten. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda ner pastan i stekpannan tillsammans med ruccola och tomater och rör om. Ringla över olivolja och eventuellt lite pressad citron. Smaka av med salt och peppar.

 

Krämig pasta med kyckling och broccoli

Publicerad 2011-07-10 11:46:59 i Pasta



Varför inte låta grillen ta semester denna regniga dag och satsa istället på en härligt god krämig pasta? :)

Krämig pasta med kyckling och broccoli:

500 g pasta
500 g kycklingfilé
1 färsk broccoli
5 dl mellangrädde
2 buljongtärningar vitlök och persilja
2,5 dl riven parmesanost
salt och peppar

Strimla kycklingen. Dela broccolin i bitar. Stek kycklingen i olja, salta och peppra. Lägg i broccolin och låt fräsa med några minuter. Häll på grädden och buljongtärningarna. Låt koka upp och sedan puttra på låg värme några minuter. Koka pastan. Blanda såsen med pastan och rör till sist ner 2 dl parmesanost. Smaka av med salt och peppar och toppa med riven parmesan.

Hoppas ni har en härlig sommar så här långt!

TÄVLING

Publicerad 2011-07-05 11:10:17 i Tävlingar



Toppits ligger bakom initiativet Save Food vars syfte är att utbilda konsumenter i hur man kan göra för att minska matsvinnet som idag ligger på 20 % för oss svenskar.

De har i samband med detta lanserat en Facebook-sida där konsumenter kan dela tips med varandra. Där kan man även hjälpa till att samla in pengar till Stadsmissionen. För de första 2000 personerna som tar ställning för att ta hand om maten bättre, doneras 10 kr till Stadsmissionen. Gör det här!

Save Food ska också ta fram en guidebook som ska hjälpa konsumenterna att ta hand om maten för att undvika svinn. Där vill de att konsumenterna själva ska vara med och bidra med sina tips och recept! Så därav denna tävling.

Tävlingsregler:

Lämna en kommentar i detta inlägg med dina bästa tips, idéer och recept för hur du gör för att minska matsvinnet.

Tre personer kommer att vinna varsin produktpåse bestående av: Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper.

Vinnarna kommer jag att utse om 2 veckor den 19 Juli!

Så ta chansen att vara med och tävla om fina produkter samtidigt som du bidrar till en bra sak!


Save Food - ett initiativ av Toppits
www.facebook.com
Save Food - ett initiativ av Toppits | Facebook



Somriga drinktilltugg

Publicerad 2011-07-05 10:28:09 i Tillbehör



Ibland kan väntan på grillmiddagen kännas vääldigt lång, och då är några små drinktilltugg alltid väldigt uppskattade! Och vill man göra det väldigt lätt för sig (och inte spendera en massa tid i köket utan umgås med sina gäster) så kan man göra som jag och göra tilltugg som inte kräver någon tillagning och minimalt med hackande och skärande!

Melon- och fetaostpinnar:

1 paket fetaost
ca 4 skivor galiamelon (eller annan melon, vilken man föredrar)
några kvistar färska örter, gärna oregano, salvia eller timjan.

Skär fetaost och melon i ungefär lika stora bitar. Stoppa i tandpetare och dekorera med färska örter.

Ädelostkrustader med jordgubbe:

ca 15 st små krustader
1 tub ädelmjukost
ca 4 st jordgubbar

Fyll krustaderna med ädelmjukosten. Dela jordgubbarna i fjärdedelar och stoppa i en bit i varje krustad. Svårare än så behöver det inte vara.



Gott!

Lite mat från veckan...

Publicerad 2011-07-02 23:36:44 i Övrigt

Hej mina vänner!! Vart tog den här veckan vägen egentligen? Jag kan inte förstå att det redan är lördag!? För mig har veckan mest bestått av jobb men det har även blivit några lata stunder i solen. Årets första dopp togs i torsdags i mälaren och det var underbart skönt! Jag kan inte påstå att det har blivit några avancerade matlagningsförsök den här veckan men här kommer i alla fall ett litet kort sammandrag av mat som har fastnat på fotografi i veckan:



I tisdags firade vi att jag fått ett nytt extrajobb med rabarberpaj i portionsformar.



I onsdags slog vi till på en mitt-i-veckan pizza som faktiskt gjordes på färdigköpt pizzadeg, vilket fungerade alldeles utmärkt och smakade riktigt gott.



Igår fredag så blev det ett snabbt ihopplock av mat efter jobbet, kycklingvingar, rostbiff, potatissallad, vitlöksbröd och halloumisallad med jordgubbar och avokado.



Till efterrätt gjorde jag chokladmousse med kaffesmak (Recept finns här).



Och idag blev det middag på balkongen i form av en ceasarsallad tillsammans med goda vänner (samma recept som här). Det är perfekt att bjuda på sallad sådana här varma dagar. Ceasarsallad är en favorit och den här dressingen blir så goood att man vill äta den till allt! :)

Ha en riktigt trevlig helg!! Kram

 

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela