Vinbärsgelé
Veckomeny vecka 35
Sommarens sista dagar
Ännu är det sommar och sol men snart kommer hösten och biter tag i oss och tvingar in oss i stugorna igen, så passa på att klämma ut det sista ur sommaren denna sista augustivecka!
Morotskaka
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter.
Sommarfest
Kräftfrossa
25 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
ca 6 dl vetemöl
1 ägg
vallmo, sesam eller solrosfrö
Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter i 200° C.
200 g smör
1 påse ruccola
1/2 tsk salt
Mixa! Klart!
Zucchinikaka med valnötter och färskost:
1 medelstor grön zucchini
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl rapsolja
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1-1 !/2 dl valnötter
smör och ströbröd till formen
Topping:
400 g naturell färskost
rivet skal och saft av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl florsocker
färska bär
Riv zucchinin fint och krama ur all vätska. Låt den sedan hänga i en sil tills det är dags att blanda ner den i smeten. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ner oljan för hand. Blanda mjölet med bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggvispet. Krama ur zucchinin ännu en gång och rör ner den i smeten. Hacka valnötterna grovt och vänd ner dem i smeten. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med avtagbara kanter, ca 28 cm i diameter. Häll i smeten och baka kakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna i formen och stjälp sedan upp på serveringsfat. Rör ihop alla ingredienser till toppingen. Servera med färska bär.
Dagens middagstips - Biff Rydberg
Fröknäcke
Fröknäcke: