Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Tips!

Publicerad 2012-04-24 11:49:19 i Tillbehör



Byt ut vattnet mot tomatjuice nästa gång du kokar couscous, det ger både en god smak, fin färg och nyttiga vitaminer!

Här är tomatcouscousen blandad med grönsaker och fetaost och serverad till kycklingfilé med avokadocréme.

Egenfångad torsk till middag!

Publicerad 2012-04-22 23:01:04 i Fisk och skaldjur



Ikväll åt vi en torsk som Mathias fick när han var och fiskade igår! Det var nog den godaste torsk jag någonsin ätit, riktigt smälte i munnen. Vi åt den med äggsås och kokt potatis.

Hoppas ni har haft en trevlig helg!

Ljuvlig vaniljpannacotta med varma hjortron

Publicerad 2012-04-16 20:47:29 i Desserter



Vaniljpannacotta med varma hjortron:

4 st

5 dl vispgrädde
1 dl gelésocker multi
1 vaniljstång
3 dl frysta hjortron
ca 2 msk strösocker

Blanda gelésocker, vispgrädde och frön från en vaniljstång i en kastrull. Koka upp och låt koka i en halv minut. Häll upp i portionsformar och låt stelna minst någon timme i kylskåp. Lägg hjortron och socker i en liten kastrull och värm på medelvärme tills hjortronen är helt varma, mosa hjortronen med en gaffel. Låt svalna något. Toppa pannacottan med hjortronen och dekorera eventuellt med en physalis.




Pannacottan fick den fina formen med hjälp av mina nya pannacottaformar :)

Lördagsmys!

Publicerad 2012-04-14 21:32:39 i Ost



Ostbricka på den nya fina ostbrädan! :) Och nu blir det Pirates of the Caribbean på TV:n. Trevlig lördagkväll!

Leilas General Store

Publicerad 2012-04-14 10:45:33 i Porslin och Inredning



Leila Lindholm har startat sin egen nätbutik Leilas General Store som är full med fina och inspirerande saker till köket! I veckan fick jag hem ett paket med saker som jag beställt, och som ett plus så var det så himla fint inslaget :)



Jag hade beställt två pajformar, en ostbricka och pannacottaformar. Jättenöjd! Pannacottaformarna invigdes igår så jag återkommer med resultatet.

Trevlig helg!!

Daal - Indisk linsgryta

Publicerad 2012-04-12 22:20:53 i Vegetariskt



Idag har jag fått hem ett roligt paket, men jag berättar mer om det senare. Nu bjuder jag istället på ett fantastiskt gott recept på den indiska linsgrytan vi åt idag!

Daal:

1 stor
3-4 st 
1 st 
1,5 msk 
1/2 dl 
2 st 
2 tsk kardemumma
2 tsk koriander, torkad
2 tsk spiskummin
500 gram  passerade tomater
1 burk 
4-5 msk kycklingfond
1 msk flytande honung
3 dl 
hackad persilja eller koriander till servering


Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Hetta upp olivoljan och fräs lök, vitlök, chili och ingefära i en gryta utan att det tar färg. Lägg i kanelstängerna och de övriga kryddorna och låt dem fräsa med en minut under omrörning. Häll i tomater, kokosmjölk, fond och honung. Rör om och koka upp. Tillsätt linserna och låt det sjuda cirka 10-12 minuter under lock tills linserna är kokta men inte mosiga. Lite tuggmotstånd ska de ha. Späd med vatten för att få önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera med hackad persilja eller koriander och indiska naan bröd.


 

Brietårta

Publicerad 2012-04-08 22:44:11 i Ost



Glad påsk på er! Hoppas ni har haft en mysig helg och ätit en massa god mat. Det har verkligen jag gjort, bland annat den här smarriga brietårtan.

Brieost är gott men varm brieost är faktiskt ännu godare! Prova detta :)

Brietårta:

1 rund brieost
torkade aprikoser
torkade fikon
cashewnötter
flytande honung

Lägg brieosten på ett ugnssäkert fat och gratinera mitt i ugnen i ca 15 min (beroende på storlek på osten) på 200 grader. Osten ska smälta innanför skalet så att den nästan rinner ut när man skär upp den. Hacka aprikoser, fikon och cashewnötter, och toppa den varma brieosten med det. Ringla över flytande honung. Avnjut med några goda kex.

Ananaspaj med hallonswirl

Publicerad 2012-04-03 22:16:14 i Bakat



En paj till påskfirandet kanske?

Ananaspaj med hallonswirl:

150 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl lätt creme fraiche
1 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 stor burk med ananasringar i lag

Hallonswirl:
3 dl frysta hallon

Blanda ihop pajdegen. Tryck ut i en pajform och låt stå i kylen medan du gör fyllningen. Häll av ananasen och skär i mindre bitar. Blanda ihop övriga ingredienser till fyllningen. Lägg ananasen i pajskalet och fyll på med creme fraiche blandningen. Lägg de frysta hallonen i en liten kastrull och koka upp på medelvärme. Mosa hallonen med t.ex. en potatisstöt eller en gaffel. Ringla över hallonsåsen över pajen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, 200 grader. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela