Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Mysfrukost

Publicerad 2010-09-30 16:01:53 i Frukost



Idag unnade vi oss en mysig långfrukost som bestod av fil med musli, juice, kokt ägg, toast med ost och sallad samt äppelbitar. Jag älskar att äta frukost lääänge :)

Äppelplättar med plommonsylt

Publicerad 2010-09-30 14:19:42 i Mellanmål

Hej på er! Vilken härlig dag det är! Hösten när den är som bäst, strålande sol och alla vackra färger på träden. Något som också hör hösten till är äpplen. Om ni har några äpplen över så skulle jag verkligen rekommendera att ni gör några äppelplättar!

Äppelplättar:

Pannkakssmet
3-4 äpplen
kanel
smör att steka i

Stek plättar i plättlagg eller stekpanna. Skiva äpplena tunnt och fördela över plättarna och strö över lite kanel (lite kardemumma är också jättegott) innan du vänder dem. Servera med någon god sylt!



Vi hade jättegod plommonsylt till plättarna som vi fått av Marie!

Lax med färskosttäcke

Publicerad 2010-09-28 11:51:13 i Lax


 
Lax har varit en sällsynt syn hemma hos oss de senaste månaderna. Ett tag åt vi lax varje vecka och det var ungefär samma rätter som lagades om och om igen, vilket resulterade i att jag tröttnade lite. Men nu ska laxen få en nystart! Senare i veckan ska jag laga en stor favorit: Fisksoppa med saffran (och lax).

Lax med färskosttäcke:

500 g lax, färsk eller fryst
1 ask philadelphiaost
1 näve färska örter (jag hade basilika och timjan)
1 citron
salt och peppar

Rör ihop färskosten med örterna, salt och peppar. Salta och peppra laxen. Bred röran över laxfiléerna och grädda i ugnen 200 grader i ca 15 minuter. Pressa citron över eller servera med varsin citronklyfta.

Som tillbehör hade vi råstekt potatis med vitlök och en grönsallad, och så drack vi jättegod lingondricka (se bilden nedan) som Mathias mamma Marie har gjort! Tack så mycket!




Fondue-middag

Publicerad 2010-09-26 21:28:41 i Kött

Herregud vad helgerna går snabbt förbi, det är redan söndagkväll. Igår spenderade vi en mycket trevlig kväll hemma hos Emma och Johan med supergod fondue! Vi hade oxfilé och kyckling och en massa såser. Jag hade gjort aioli, guacamole och bluecheese sås, och så hade vi också tsatziki och bearnaise. Sedan hade Emma gjort helt fantastiskt goda potatisgratänger i portionsformar. Så vi åt och åt och åt och åt och.... :)



Johan, Emma och Mathias :)



Den goooda gratängen



Till efterrätt hade jag gjort blåbärspaj med vallmofrön med recept från Leilas bok "one more slice".

Nu blir det söndagsfilm och kanske en liten kvällspromenad!

Ljuvliga Crêpes

Publicerad 2010-09-26 11:40:14 i Desserter

Först måste jag bara varna för att det är dregel-varning på bilderna i detta inlägg :) I torsdags unnade jag, Malin och Suvi oss att gå och äta crêpes efter skolan. Vi gick till BYN crêperie & ciderie på rödabergsgatan nära s:t eriksplan (http://www.restaurangkartan.se/038441/BYN_cr%C3%AAperie_&_ciderie), och det visade sig vara ett riktigt smultronställe! Crêpesen var som riktiga konstverk och stora som en hel middag!



Jag valde en crêpe med kanelglass och varma körsbär. Om ni inte har provat kanelglass, gör det! Otroligt god smakkombination var det.



Suvis val föll på en crêpe med smält camenbert och varm hjortronsylt...




...och Malin valde denna crêpe med vit och mörk chokladmousse samt hallonsås!

Gudomlig vardagslyx!

Nu är det fredagsmys!

Publicerad 2010-09-24 23:39:12 i Pasta



Hej hej! Äntligen fredag och helgkänslan har infunnit sig (även om jag faktiskt ska jobba hela helgen...)! Dagens fredagsmys bestod av fylld färsk pasta med goda tillbehör och till efterrätt kladdkaka med varma jordgubbar och vaniljgrädde.

Pastarätten bestod av färsk tortellini, parmaskinka, coctailtomater, smulad ädelost, basilika och lite riven parmesanost. Såsen är en variant på vitvinssås med vitt vin, hönsbuljong, mellangrädde och maizena. Till pastan hade vi ännu lite mera kolhydrater i form av vitlöksbröd :).

Vad har ni ätit idag en fredag som denna? (alltid trevligt med lite inspiration)

Kram på er och trevlig helg!

Mellis

Publicerad 2010-09-23 08:31:29 i Mellanmål

Tänkte bara titta in och tipsa om ett gott mellanmål så här på morgonkvisten. Här om dagen var vi så hungriga när vi kom hem från skolan så vi kunde inte vänta tills middagen blev klar utan slängde ihop några varma mackor under tiden.



Varma mackor med philadelphiaost, tomater, basilika och brieost!



Gott! Men sedan var vi ju inte så överdrivet hungriga när middagen väl var klar...

Godsaker från pendeltågsstationen

Publicerad 2010-09-22 19:15:55 i Äta ute

Igår gick vi ut och åt hamburgare på Texas Burger (http://www.texassmokehouse.se/web/v2/TBC.aspx) med Emma och Johan. Trots jätteportionerna så var allas tallrikar helt rena när vi ätit klart, det var supergott!

På vägen hem från skolan hade jag köpt wienerbröd vid pendeltågsstationen. Några klassiska och några med blåbärssylt och choklad. Så när vi kom hem så fortsatte vi att svulla:)



Mmmm....


Idag har jag tagit lite ledigt från köket. Mathias står för matlagningen och det börjar lukta riktigt gott nu!

Hoppas ni får en trevlig kväll!!

Pasta med skogens guld

Publicerad 2010-09-21 14:46:54 i Pasta



Kantareller!! Tyvärr inte hemplockade dock. Fetaost och kantareller är faktiskt en otippat bra kombination som jag tänkte sammanföra i denna pastarätt. Några tomater, lite lök, timjan och kyckling fick också följa med ner.

Pasta med kantareller, kyckling och fetaost

4 port

1 gul lök
1 klyfta vitlök
3 nävar kantareller
8 små tomater
1 paket fetaost
några kvistar timjan
4 port pasta (jag hade penne fullkorn)
3-4 kycklingfiléer
salt och peppar

Krydda kycklingfiléerna och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en stekpanna. När löken börjar bli mjuk, släng i kantarellerna och till sist tomaterna och fetaosten. Koka pastan. Dela kycklingen i mindre delar. Fördela pastan på tallrikarna med kycklingen och kantarellfräset ovanpå. Garnera med timjan!

Jag måste också säga att Mathias tyckte att jag skulle döpa det här inlägget till "världens godaste pasta", så det måste ju vara ett rätt bra betyg :)

Helgens mat

Publicerad 2010-09-20 21:52:15 i Fisk och skaldjur

Och så var det måndag igen! Det är inte klokt vad veckorna går snabbt förbi... Helgen var väldigt lugn för min del, jag har bara jobbat och umgåtts med familjen. I fredags blev det det obligatoriska fredagsmyset framför Idol med lite god plockmat och i lördags bjöd mamma på en jättegod middag (det blev tyvärr inga bra bilder från den middagen men här kan ni i alla fall hitta receptet på den goda grönsaks/potatiskakan som mamma bjöd på: http://www.ica.se/recept?recipeid=637538)

Fredagsmys framför TV:n med grekisk grönsaksgryta med fetaost och räkor, surdegsbröd, hummous, salami-chips, och lite ostar!



Grekisk grönsaksgryta med fetaost och räkor:

Jag har inga exakta mått men det är inte heller så noga, det blir gott hur som helst!

1 burk krossade eller passerade tomater
En skvätt vitt vin
Ett par matskedar citronsaft
Ett par matskedar flytande buljong (kyckling eller grönsaks)
3 tomater
2 röda paprikor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 paket fetaost
Räkor (efter smak)

Fyll en form med krossade tomater, vin, citronsaft och buljong. Hacka lök och vitlök. Skär tomat och paprika i bitar. Häll i allt i formen och rör om, smula över fetaosten och strö över räkorna. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter, 200 grader. Servera med ett gott bröd!

Surdegsbrödet köpte jag på mysiga "Systrarna Anderssons Café" vid s:t eriksplan på väg hem från skolan (
http://www.bageribaronen.se/foretaget.php?info=Systrarna%20Anderssons%20Hembageri).

Till efterrätt blev det lingonkokta päron med vaniljglass och hemgjord chokladsås. Jag kokade päronen i ca 20-25 minuter tillsammans med 1 dl socker och 3 dl lingon, jättegott!




P.s. Surdegsbrödet blev till fantastiska fattiga riddare dagen efter, mums! D.s.


Pasta pomodore med mozzarella och italienska köttbullar

Publicerad 2010-09-18 17:00:40 i Italienskt



Detta är en god pastarätt som går snabbt att slänga ihop! Den fina direktimporterade parmesanosten var inspiration till köttbullarna.

Italienska köttbullar:

ca 500 g köttfärs
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
ca 100 g parmesanost
1 kruka basilika
salt och peppar

Riv parmesanosten, finhacka löken och hacka basilikan. Blanda ihop allt och rulla till ganska stora bollar. Stek runt om i lite olivolja och låt dem sedan grädda färdigt i ugnen (200 grader i kanske 10 minuter).

Till pastan kokade jag en god tomatsås (med krossade tomater, kycklingbuljong, balsamico, honung, citron, salt och peppar) och rörde ner i pastan tillsammans med bitar av mozzarella som smälte och gjorde pastan härligt seg och trådig.



Den här pastan köpte jag i skolan faktiskt. Det är en tjej som ibland har försäljning av diverse lite annorlunda och ekologiska produkter. Till den här rätten använde jag chilipastan och den var jättegod och med en tydlig smak av chili!

Grönsaksplättar

Publicerad 2010-09-14 21:54:16 i Vegetariskt



Till middag idag blev det dessa grönsaksplättar serverat med bacon och rårörda lingon.

Grönsaksplättar:

1 sats pannkakssmet
t.ex. 1 squash, 4 morötter, 1 röd paprika, 3 salladslökar och en halv ask böngroddar
salt och peppar

Riv squash, morötter och paprika. Hacka salladslöken. Blanda ner alla grönsakerna i pannkakssmeten och stek till plättar. Salta och peppra.

Vi provade att köpa "lyxbacon" (butchers choice bacon) och det var värt de extra 2 kronorna per förpackning för de var riktigt goda!



Smaklig måltid!



En del av den goda parmesanosten fick även slinka ner i salladen...

Imorgon står det italienskt på menyn!

Matpresenter

Publicerad 2010-09-14 21:10:18 i Presenter

Matpresenter är de bästa presenterna tycker jag! De senaste dagarna har jag haft turen att få flera stycken. Igår fick jag den här fina burken med inlagda kantareller av Emelie...



...och idag fick jag en underbar (och stor!) parmesanost och en lagrad balsamvinäger från mamma som varit i Rom.



Tack så mycket igen båda två! :)

Ikväll provsmakade vi parmesanosten med några droppar balsamvinäger på och det var sååå gott!!


Falukorv är bra studentmat

Publicerad 2010-09-09 22:02:14 i Korv

 

Ikväll åt vi falukorv i ugn med ost och tomater, och hemgjort potatismos till. Det är bra studentmat då en portion kostar under 10 kronor (!) och det blir mycket över till matlådor. I potatismoset så lät jag skalen sitta kvar på potatisarna då det är där den mesta näringen sitter som vitaminer etc. och även mycket järn (som fick jag lära mig på en föreläsning igår). Jag bytte också ut en del av smöret mot olivolja för att göra det lite nyttigare.

Imorgon är det fredag hörni! :) Jag sitter och funderar på vad det ska bli för fredagsmys (för mig innebär fredagsmys alltid god mat och gärna någon god efterrätt...). Har ni några tips?? :)

Carpaccio

Publicerad 2010-09-08 22:53:12 i Äta ute

Tänkte bara titta in en snabbis och visa en bild på denna goda Carpaccio jag åt på Vapiano idag!



Det har varit en väldigt trevlig kväll med tjejerna och innan dess en mycket mysig fika-dejt med Sara! :)

Godnatt alla fina!

Brödbak till möhippa

Publicerad 2010-09-06 21:30:40 i Bröd

Så i lördags var det äntligen dags för Lisas möhippa! Hemlighetsmakeriet har varit stort och väntan lång men dagen blev otroligt rolig och lyckad. Tack alla tjejer för en fantastisk dag! :)

Till champagnefrukosten som inledde dagen hade jag bakat två sorters bröd, bagels och havre- och morotsbröd.



Receptet på bagels har jag hämtat härifrån: http://www.recept.nu/1.152096/leila_lindholm/frukost_brunch/mjol/bagels. De får sin härliga sega konsistens av att man kokar dem innan man gräddar dem i ugnen, men bli inte avskräckta för det - det är inte så krångligt som det låter. Jag gjorde en dubbel sats när jag ändå var igång så nu är frysen fylld av gott bröd :) 



Havre - och morotsbröden blev lite improviserade. Basen är kall havregrynsgröt och riven morot. Jag har inga exakta mängder för mjöl utan man får prova sig fram till önskad konsistens.

Havre- och morotsbröd ca 20 stycken:

50 g (1 paket) jäst
5 dl ljummet vatten
4 portioner kall havregrynsgröt
3 morötter, finrivna
3 tsk salt
mjöl, hälften fint rågmjöl och hälften vetemjöl

Rör ut jästen i det ljumna vattnet. Rör ner gröten, morot och salt. Arbeta in mjölet i degen allt eftersom tills degen börjar släppa från bunken. Hellre att degen är lite för lös än för hård. Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk. Dela degen i ca 20 delar och forma till små bröd. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla bröden med vatten och garnera med havregryn. Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 20 minuter. De blir väldigt saftiga och goda!



Mysig champagnefrukost för den blivande bruden :)

Toscaäpplen

Publicerad 2010-09-06 20:48:07 i Desserter



Idag lyxade vi till det lite med en efterrätt så här på en vanlig måndag. Vi har fått jättegoda äpplen från Mathias föräldrar som både fick åka ner i pastasåsen till middag och bli toscaäpplen till efterrätt!

Toscaäpplen:

3-4 äpplen
50 g smör
ca 1 dryg dl hackad sötmandel
1 dl socker
1 msk mjöl
3 msk mjölk

Skala, kärna ur och dela äpplena och lägg i en ugnsfast form. Smält smöret i en kastrull. Häll i övriga ingredienser, låt koka upp och klicka ut på äppelhalvorna. Grädda i ugn 200 grader i 10 minuter. Servera med t. ex. vaniljglass, vispgrädde, vaniljsås eller vaniljkesella.


Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela