Mitt lilla kök

mat att må bra av!

God fortsättning!!

Publicerad 2011-12-28 14:02:55 i Jul



Hej på er allihop och god fortsättning! Hoppas att julen varit bra! Jag har firat jul i flera dagar, men nu börjar vardagen infinna sig igen. Jag har fått helt otroligt fina julklappar i år bland annat en bärbar dator, en mobiltelefon, en morgonrock, ugnsformar, porslin och en massa annat fint! :)



Så här såg pakethögen ut hemma hos pappa på julafton, måste vara ett nytt rekord för oss!

Nu blir det till att ladda upp iför nyår istället... Men först och främst så ska vi gå ut och äta en god och mysig middag på Fondueboden ikväll! :)

Ha det så bra!

23:e December

Publicerad 2011-12-23 13:37:30 i Jul



Dagen före dopparedagen är det idag! Allt är förberett; julklappar inhandlade och inslagna, julfrukost inhandlad och mat lagad! Nu är det tid att bara njuuuta!! :)

Det här är sista dagen i mitt lilla köks julkalender och därmed tänkte jag tipsa om en riktig favorit som jag även tipsade om förra året!

Saffranskladdkaka:

2 3/4 dl strösocker
1 1/2 dl riven mandelmassa
2 1/4 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
135 g smält smör
1 bit bitsocker
1 påse saffran á 0,5 g

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form med avtagbar botten. Stöt sockerbiten ihop med saffranet i en mortel. Blanda sedan ihop alla ingredienserna utan att vispa, tillsätt det smälta smöret sist. Häll smeten i formen. Grädda i 30 minuter i mitten av ugnen.

22:a December

Publicerad 2011-12-22 22:08:04 i Bröd



Idag bakade jag Kanel- och russinbagels till julaftonsfrukosten.

Receptet kommer från Leila Lindholm!

Kanel- och russinbagels:

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
14.5 dl vetemjöl special
1,5 dl russin
1 msk malen kanel

1 uppvispad äggvita

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. (vill man göra kanel & russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu)
Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön). Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

21:a December

Publicerad 2011-12-21 23:42:32 i Bröd



Ett gott knäcke med massor av nyttiga frön. Gott på julbordet eller till ostbrickan!

Receptet kommer härifrån!

Fröknäcke:

2 ägg
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
½ dl blå vallmofrön

ev. lite flingsalt

Vispa upp äggen lätt och tillsätt övriga ingredienser. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, strö eventuellt över lite flingsalt och grädda cirka 10 minuter i 175 grader. Bryt i bitar och förvara torrt.

20:e December

Publicerad 2011-12-21 00:01:45 i Jul



Godkväll kära bloggläsare! Hoppas ni har det bra mitt uppe i allt stök inför jul! Om ni undrar vad jag har haft för mig ikväll så har jag suttit och knåpat ihop en liten armé av sådana här små marsipantomtar!

Om ni vill prova att göra egna så skulle jag nog rekommendera att köpa färdigfärgad röd marsipan, för när jag färgade själv blev den lite lös i konsistensen och svår att få att hålla formen.

Marsipantomtar:

Röd marsipan
Vit marsipan

Rulla en bit röd marsipan till en boll. Forma sedan en mössa i önskvärd form. Tryck ut en oval platta av en liten bit vit marsipan och sätt ihop. Rulla en näsa av vit marsipan och fäst högst upp på den vita delen. Klar! Bara att göra samma sak igen och igen och igen... :)

 

19:e December

Publicerad 2011-12-19 17:39:59 i Tillbehör



En passande sido-rätt till julbordet eller kanske som tillbehör till den överblivna julskinkan?

Sötpotatissallad med fetaost och valnötter:

4 port

4 normalstora sötpotatisar
1 påse ruccola
1 fpk fetaost
1 dl hackade valnötter
pressad citron
olivolja
salt och peppar

Skala sötpotatisarna och skär i stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 20-30 min (beroende på storlek och ugn). Lägg över i en skål och låt svalna något. Blanda i ruccola, smulad fetaost och valnötter. Pressa över lite citron och ringla över olivolja. Salta och peppra.

18:e December

Publicerad 2011-12-18 18:55:22 i Jul



Oreo-bollar:

ca 10 st bollar

16 st oreokakor
75 g philadelphiaost
100 g mörk blockchoklad

Mixa kakorna i en mixer. Häll i philadelphiaosten och mixa lite till, tills det blir en kladdig smet. Smält chokladen. Rulla bollar av smeten och doppa i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper i kylskåp.

17:e December

Publicerad 2011-12-17 17:04:21 i Jul



Ett snabbt och gott julgodis!

Polkagrisbräck:

200 g mörk choklad
50 gram vit choklad
1 påse polkagrisar

Smält den mörka och vita chokladen separat. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut den mörka chokladen till ett tunnt lager. Krossa polkagrisarna i en mortel. Ringla den vita chokladen över den mörka med hjälp av en sked. Strö sedan över polkagriskrosset. Låt stelna i kylskåp och bryt sedan i bitar. Förvara svalt.



16:e December

Publicerad 2011-12-16 14:39:32 i Jul



Idag är det 8 dagar till julafton! Kan ni förstå det? Jag tycker tiden har gått otroligt fort. I onsdags bakade jag och Martina julgodis och dessa goda saffransskorpor!

Receptet kommer från Tasteline!

Saffransbiscotti:

2 ägg
1,5 pkt saffran
100 g sötmandel
100 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Hacka mandeln grovt. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i 75 grader varm ugn.

15:e December

Publicerad 2011-12-15 20:33:56 i Jul



Lakritsknäck:

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
1 påse turkisk peppar

Koka upp grädde, socker och sirap. Låt puttra på låg värme ca 40 min eller tills knäcken är klar, testa genom att göra kulprovet. Mortla turkisk peppar till ett pulver. Blanda ner när knäcken nästan är klar. Häll upp i knäckformar och låt stelna.

 

14:e December

Publicerad 2011-12-14 11:26:17 i Potatis och rotfrukter



En riktigt krämig och god janssons frestelse, och parmesanosten ger den det där lilla extra! :)

Janssons frestelse med parmesanost:

6 stora potatisar
1 stor gul lök
1 burk anjovis (125 gram)
salt och peppar
5 dl mellan-eller vispgrädde
3 msk ströbröd
2 dl riven parmesanost

Skala potatatisen och skär i centimetertjocka strimlor. Grovhacka anjovisen och blanda spadet med grädden. Skiva löken och stek mjuk i en stekpanna. Varva potatis, anjovis och lök i en ugnsform. Salta och peppra litegrann mellan varje lager. Häll över grädde och anjovisspadsblandningen. Strö över ströbrödet. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter, 200 grader. Strö över parmesanosten efter ungefär halva tiden.

 

Tomatsoppa med krispiga grönsaker och mozzarella

Publicerad 2011-12-13 16:33:28 i Soppa



En jättegod middag på 15 minuter! Den här tomatsoppan gjorde vi igår när vi båda kom hem sent, kl 20, och 20.15 stod middagen framdukad på bordet. Vardagsmat när den är som bäst!

Tomatsoppa med krispiga grönsaker och mozzarella:

2 pers

1 burk krossade tomater
1/2 dl vatten
en buljongtärning
2 msk honung
1/2 dl vitt vin
salt och peppar
1 kruka basilika
3 dl mellangrädde

1 morot
1/3 zucchini
1 påse mozzarella

Häll i krossade tomater, vatten, buljongtärning, honung och vin i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Kör sedan några tag med en stavmixer. Hacka basilikan. Häll i grädde och basilika och koka upp igen. Skär morot och zucchini i strimlor och mozzarellan i bitar. Häll upp soppan i skålar och toppa med grönsakerna och mozzarellan.

 

13:e December

Publicerad 2011-12-13 11:25:29 i Jul



Ett måste på vårat julbord!

Smådjävlar (baconlindade katrinplommon):

2 pkt bacon
ca 30 katrinplommon
tandpetare

Dela baconskivorna på hälften. Linda in katrinplommonen i bacon och fäst med en tandpetare. Stek runt om i en stekpanna och lägg sedan i en ugnsform. Stek färdigt i ugnen, ca 10 minuter på 200 grader.

 

12:e December

Publicerad 2011-12-12 22:04:10 i Lax



Lax i olika former är ju ett måste på julbordet! Här är ett riktigt gott recept med gravad lax.

Gravad lax med hyvlad fänkål och citron:

2 pkt gravad lax
1/2 fänkålsstånd
1 citron
1/2 kruka dill

Lägg upp den gravade laxen på ett fat. Hyvla över fänkålen med en osthyvel. Hacka dill och strö över. Skala av lite citronskal med en potatisskalare, och strimla det sedan. Strö över laxen. Pressa till sist lite citronsaft över alltihop. Gott!

 

11:e December

Publicerad 2011-12-11 18:56:09 i Desserter



Den här efterrätten serverade jag på min tjejmiddag igår och den blev väldigt populär! Kanske något som passar till julafton?

Kanelparfait:

8 port

4 ägg
1,5 dl florsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
4 dl vispgrädde

Vispa ihop ägg och florsocker med en elvisp. Vispa grädden i en annan bunke. Rör ner kanel och kardemumma i äggvispet, och vänd sedan ner grädden. Häll upp i portionsglas och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta fram ur frysen ca 15 minuter innan servering. Servera med lingon rullade i socker och physalis.

10:e December

Publicerad 2011-12-11 01:26:16 i Jul



En fräsch och färgglad sallad passar bra på julbordet!

Vintersallad:

1 litet rosésalladshuvud
1 näve ruccola
3 apelsiner
1 granatäpple

Hacka rosésalladen och lägg i en skål. Blanda i ruccolan. Skär bort skalet på apelsinerna och skär sedan i skivor. Toppa salladen med apelsinskivorna och granatäpplekärnor.

 

9:e December

Publicerad 2011-12-09 16:47:35 i Jul



Idag tänkte jag bjuda på ett gott tilltugg till glöggen!

Sharonfrukt med ädelost och serranoskinka:

sharonfrukt
blåmögelost
serranoskinka (eller liknande)
nymald svartpeppar
färska fikon

Skär sharonfrukten i klyftor och osten i bitar. Linda in osten och sharonfrukten i en bit serranoskinka. Strö över lite nymald svartpeppar och servera med färska fikon.

 

8:e December

Publicerad 2011-12-08 21:04:23 i Köttfärs



Detta är ett riktigt enkelt recept på köttbullar utan krussiduller, men jag tycker faktiskt att de blir godast så! :)

När man gör mycket köttbullar är det smidigt att grädda dem klara i ugnen och sedan steka dem i en stekpanna på slutet för att få den fina färgen och stekytan!

Köttbullar:

Stor sats

1 kg köttfärs (jag använder nötfärs men det går bra med blandfärs om man föredrar det)
1 gul lök
4-5 msk oxfond med rödvin
salt och svartpeppar, krydda rikligt
2 äggulor

Finhacka löken. Blanda ihop alla ingredienser. Rulla till bollar och lägg i en långpanna (eller två). Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter, beroende på storlek. Stek dem sedan i smör i en stekpanna.

7:e December

Publicerad 2011-12-07 13:41:24 i Jul



Här kommer ytterligare en favorit från förra årets julbak. Receptet har jag hittat här!

Skumtomtefudge:

ca 12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad


Blanda allt utom chokladen i en kastrull och smält på svag värme. När alltihop är en slät smet låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda till sist i 150 g vit choklad och rör tills massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i en smord form ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar.

6:e December

Publicerad 2011-12-06 10:05:25 i Jul



Den här fikonmarmeladen gjorde jag till förra julen och den blev väldigt uppskattad!

Leila Lindholms originalrecept innehåller även chilli, och det hittar du här!

Leilas fikonmarmelad:

1 liter färska fikon (tärnade)
2 ½ dl strösocker
1 färsk vaniljstång
2 msk vatten

Tvätta och tärna fikon med skal. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg fikon, vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en kastrull. Låt puttra i cirka 30 minuter. Låt marmeladen svalna något och häll sedan upp den i en desinficerad glaskonservburk.

Fyllda pastasnäckor med skinka, spenat och ricottaost

Publicerad 2011-12-05 22:50:42 i Pasta

Detta är vårt nya favorit pastarecept här hemma (det förra var det här)! Så gott!! Bra mat att bjuda på är det också! Såsen blir så god att man vill äta den med sked...

Fyllda pastasnäckor med skinka, spenat och ricottaost:

1/2 påse stora pastasnäckor (finns bl.a. hos ICA Selection)
2 schalottenlökar
200 g rökt skinka
70g färsk spenat
1/2 burk ricottaost
3 dl visp- eller mellangrädde
2 dl vitt vin
1,5 dl riven parmesanost

svartpeppar och riven parmesanost till servering.

Koka pastasnäckorna al dente (Obs lång koktid, 20 min). Hacka schalottenlöken och stek mjuk på medelvärme i lite olja. skär skinkan i bitar och lägg i stekpannan. Lägg efter några minuter också ner den färska spenaten och stek under omrörning tills vätskan försvunnit ur spenaten. Rör till sist ner ricottaosten. Koka ihop grädde och vitt vin i ca 10 min på låg värme. Lägg sedan i parmesanosten och låt smälta i såsen. Fyll pastasnäckorna med fyllningen och lägg i en form (se bild).



Häll sedan över vin- och parmesansåsen. Gratinera det hela i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.



Garnera med riven parmesanost och nymalen svartpeppar innan servering.

5:e December

Publicerad 2011-12-05 09:46:57 i Jul



Knäck:

Det här är världens enklaste och godaste knäck!

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1-1,5 dl hackad mandel.

Koka ihop grädde, socker och sirap i en stor tjockbottnad kastrull (Det går fortare om kastrullen är stor och dessutom minskar risken för att det ska koka över). Låt puttra på svag värme i ca 30-40 minuter (helt beroende på kastrull och spis). Testa genom att göra kulprovet, häll ner lite smet i ett glas med kallt vatten och låt svalna för att prova sig fram till önskad konsistens. När knäcken är klar, häll i mandeln och fördela sedan smeten i knäckformar. Lite pyssligt men väl värt besväret.

4:e December

Publicerad 2011-12-04 14:46:52 i Jul



Idag är det 2:a advent och julen närmar sig med stormsteg! I dagens lucka i julkalender hittar vi ett recept på lättgjord fudge med smak av lakrits.



Till detta recept behövs lakritspulver som går att köpa i välsorterade matbutiker eller hos chokladfabriken som finns på flera ställen i Stockholm.

Lakritsfudge:

3 dl vispgrädde
3 dl socker
0,5 dl kakao
1-1,5 msk lakritspulver (jag tog 1,5 och det blev en ganska kraftig lakritssmak, men gott)
2 msk rumsvarmt smör

Blanda grädde, socker och kakao i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 40 min. Rör om då och då. Gör kulprovet för att testa om fudgen är klar. Rör därefter ner lakritspulvret och till sist smöret. Rör smeten blank. Häll upp smeten i en form, ca 20x20 cm klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan upp i bitar. Förvara svalt.



Fudgen står och svalnar...



...och blir sedan uppskuren i bitar.

Hoppas ni får en fin söndag och 2:a advent!


3:e December

Publicerad 2011-12-03 15:15:18 i Jul



Saffransbutterkaka:


Till 2 stora

1 paket jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
2 paket saffran
2 krm salt
1 burk kesella 10%
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning:
250 g mandelmassa
200 g smör, rumsvarmt
1 dl socker

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken och saffran, låt bli fingervarmt. Rör ut jästen med mjölkblandningen. Blanda i socker, salt, kesella och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Riv mandelmassa och blanda med övriga ingredienser i fyllningen. Smörj två springformar med smör. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta och bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i cirka 3 cm tjocka skivor. Ställ rullarna i springformarna, de ska precis nudda varandra. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda butterkakorna i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter i 175 grader.

Frukt och bär med vit chokladsås

Publicerad 2011-12-02 22:08:28 i Desserter



Ikväll fredagsmyser vi med en fruktig och god efterrätt!

Vit chokladsås:

4 pers

2 dl visp- eller mellangrädde
150 g vit choklad

Värm grädden i en kastrull. Bryt ner chokladen i grädden och rör tills den är helt smält. Servera till frukt och bär, som exempelvis melon, kiwi och hallon.


Trevlig helg!

2:a December

Publicerad 2011-12-02 14:43:42 i Jul



Ett obligatoriskt julgodis i min familj!

Mozartkulor:

250 gram nougat
500 gram mandelmassa
250 gram smält mörk choklad (minst 40% kakao)

Dela nougaten i ca 1x1 cm stora bitar. Linda in nougatbitarna i mandelmassa och rulla till runda kulor. Doppa i den smälta chokladen och låt stelna på bakplåtspapper eller i pralinformar.

1:a December

Publicerad 2011-12-01 13:57:58 i Jul



Vi inleder julkalendern med ett favorit i repris recept från förra året!

Rocky road:

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Häll smeten på en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Julpynt och Mitt lilla köks julkalender

Publicerad 2011-12-01 13:27:00 i Jul



I söndags var det som bekant 1:a advent och då åkte julpyntet upp!



Vita julstjärnor i fönstret.



Och en fin ljusstake.



En blå hyacint till den blåa hyllan i köket.



Adventsljusstaken med första ljuset tänt!

Idag är det 1:a december och alla julkalendrar börjar, och jag vill inte vara sämre! Från och med idag och fram till julafton så kommer jag att lägga upp ett "juligt" recept varje dag. Hoppas ni vill följa med i nedräkningen fram till jul! :)

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela