Saffranskryddad fiskgryta
Den här goda saffransdoftande fiskgrytan åt vi ikväll, tillsammans med en god aioli och ett glas iskallt sauvignon blanc - Vardagslyx!
Saffranskryddad fiskgryta:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl vitt vin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
4 msk tomatpuré
4 medelstora potatisar
2 dl grädde
400 g torsk
400 g lax
1 g saffran
salt
peppar
chilipeppar
Skalade räkor efter smak
Hacka lök och vitlök, fräs mjuk i olivolja. Häll på vinet och låt koka ner till hälften ungefär. Häll på vatten, buljong och tomatpuré. Koka ihop. Skala potatisen och skär i bitar. Lägg i och låt småputtra i ca 5 minuter. Häll på grädde och saffran. Lägg i fisken och låt puttra vidare i 5 minuter till. Smaka av grytan med salt, peppar och chilipeppar. Toppa med räkor!
Rostad Pumpasoppa
Rostad Pumpasoppa:
400 g butternut-pumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl vatten
2 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
salt
peppar
chilipeppar
olivolja
Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan och dela den i mindre bitar. Skala den gula löken och vitlöken och skär i mindre bitar. Lägg i en långpanna. Ringla över lite olja och krydda med salt och peppar. Rosta grönsakerna tills de är ordentligt mjuka.
Koka upp mjölk, vatten och buljongtärning. Tillsätt de rostade grönsakerna och mixa allt väl. Smaka av soppan med salt, peppar och chilipeppar.