Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Mörk chokladpannacotta

Publicerad 2012-03-31 00:06:26 i Desserter



Trevlig helg på er!!

Ikväll firar vi att jag har blivit moster och Mathias morbror inom loppet av en vecka!! I söndags välkomnade vi fina Kilian och idag lilla Arvid :) Lyckan är stor!!

Mörk chokladpannacotta:

4 port

1 dl gelésocker
5 dl vispgrädde
50 g mörk choklad

Koka upp gelésocker och vispgrädde. Bryt i den mörka chokladen och låt smälta. Låt det koka ca 30 sekunder och ta sedan från värmen. Rör runt tills chokladen är helt blandad med grädden. Häll upp i portionsglas och kyl. Servera med bär.

 

Mer mat från New York

Publicerad 2012-03-27 15:21:21 i Resor

Frukost:

Vi åt goda frukostar varje dag, ibland riktig amerikansk frukost på en restaurang eller café och ibland bara lite yoghurt och frukt från mataffären.



New York Special från Appelbee´s.



Frukt och yoghurt från Dean & Deluca.



Frukost på Europacafé.



En morgon åt vi lyxfrukost på ett organic-café med bara ekologiska råvaror. Belgisk våffla med bär och honung...



...hembakat surdegsbröd och pain chocolate...



...och yoghurt parfait. Vi blev väldigt mätta! Dessutom fick man varsin hel kanna med kaffe, härligt.

Lunch:



God mexikansk mat i farten i SoHo.



En dag var vi så trötta efter shoppingen så Mathias gick ner för att köpa något "litet" till lunch på Olive Garden för att ta med tillbaka till hotellet...



...och kom tillbaka med en stor oxfilépasta med gräddig sås, 4 vitlöksbröd och en stor burk med sallad per person!! Tydligen så ingick det 4 stora vitlöksbröd och flera kilo sallad till alla pastarätter.



Dessutom skickade de med "lite" riven ost, dressing och krutonger...

Chelsea Market:

En dag gick vi på Chelsea Market och vi fastnade speciellt för deras fisk och skaldjurshall.



Krabbklor och jättestora pilgrimsmusslor.



Ostron av alla dess slag.



Och gravad lax :)



Vi åt en bruschetta och potatis/mozzarellaboll till förrätt...



...och sedan ljuvlig hummer till varmrätt. Vi fick välja humrarna när de levde och sedan se på när de tillagades, färskt!

Middag:



Första kvällen var vi på basket i Madison square garden och åt bara en snabb middag från ett "hål i väggen" mittemot arenan, sovlakin var helt okej.



På Ruby Thuesdag drack vi öldrinkar(!) med hallonsmak - godare än vad man kan tro faktiskt.



Vi åt New York steak med parmesankräm.



Sista kvällen åt vi på Bubba Gump Shrimp, ni vet från filmen Forrest Gump. Räkor i alla dess former, dippsåser och pommes.

Gordon Ramsay - Maze at the London NYC

Publicerad 2012-03-24 01:32:31 i Resor

Nu har vi kommit hem från en fantastisk New York resa! En av höjdpunkterna var när vi besökte Gordon Ramsays restaurang på vår 4-års dag, och åt en helt fantastisk femrätters avsmakningsmeny!

Till huvudrätten fick vi välja mellan kött eller fisk så Mathias valde kött och jag fisk, och till dessert mellan choklad eller vanilj så då valde Mathias choklad och jag vanilj. Detta var vad vi åt:



- Sweet potatoe velouté with coconut milk, thai chili, cilantro and shrimp



- Oven baked beetroots caramelized sweet breads, celeriac mousseline, mache salad



- Pan seared scallops with cauliflower, balsamico and fried herbs



- Dry aged strip loin pommes Anna, roasted portobello, spiced eggplant



- Pan-roasted lemon sole olive crushed potatoes, grilled leeks, smoked red wine jus



- Valrhona chocolate fondant green cardamom caramel, sea salt and almond ice cream



- Vanilla custard with citrus fruits and mandarine sorbet



De på restaurangen var så gulliga och uppmärksammande att det var vår 4-års dag! :)



En mycket nöjd tjej!

Visar er fler bilder från NY en annan dag! Trevlig helg!!

New York, New York!

Publicerad 2012-03-15 19:07:07 i Resor

Om några få timmar åker vi till New York!! Världens mathuvudstad sägs det med mat från världens alla hörn, och maten är nog nästan det jag ser fram emot mest! Eller vad säger ni om de här bilderna??

20120216-Ricardo-steak.jpg

20120216-Ricardo-burger.jpg

Slideshow


Slideshow

Slideshow

Slideshow


Bilderna är lånade från: http://newyork.seriouseats.com

Vi hörs om en vecka!! :)

Gnocchi med bacon och pocherat ägg

Publicerad 2012-03-14 16:29:17 i Pasta



Dagens middagstips! Den lösa gulan i de pocherade äggen fungerar som sås - gott!

Gnocchi med bacon och pocherat ägg:

2-3 port

1 paket gnocchi
2 paket bacon
2 ägg
Salt och peppar
Ruccola och parmesanost till garnering

Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Koka gnocchin efter anvisning på förpackningen. Koka upp en kastrull med vatten, salta lite i vattnet. Knägg äggen var för sig i en liten skål och häll i vattnet när det precis bara har börjat koka. Låt koka ett par minuter och lyft sedan upp äggen. Lägg gnocchi och bacon på tallrikar, toppa med ruccola, parmesan och de pocherade äggen. Strö över lite svartpeppar.

 

Banankaka med valnötter

Publicerad 2012-03-12 23:38:08 i Bakat



Nedräkning!! Om bara tre dagar åker vi till New York! Det ska bli så otroligt kul och spännande - jag kan knappt vänta :) Tips på roliga saker att göra/se/äta i NY mottages tacksamt!

Ikväll har vi haft finbesök av Mathias syster och pojkvän som vi bjöd på den här goda banankakan!

Banankaka med valnötter:

75 gram smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl grovt hackade valnötter + några extra till garnering
3 mogna bananer (gärna med brunt skal)

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Häll i de hackade valnötterna och de mosade bananerna. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40-45 minuter, 175 grader. Garnera med valnötter och ev. lite pudrat florsocker.

 

 

Kladdkaksmuffins á la Leila

Publicerad 2012-03-09 12:34:13 i Bakat



Ett litet tips till fredagsmyset! Mustiga kladdkaksmuffins med mycket chokladsmak :)

Trevlig helg allihop!!

Kladdkaksmuffins á la Leila:


2
st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%

Vispgrädde och färska bär till garnering

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna. Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.

Kroppkakor

Publicerad 2012-03-09 12:25:34 i Potatis och rotfrukter



Det här är kanske inte den snyggaste maträtten, men kanske den godaste!

Kroppkakor:

4 port

1 kg potatis
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
salt

1 liten gul lök
200 g rimmat fläsk
kryddpeppar

Lingonsylt och skirat smör till servering.

Skala och koka potatisen, låt svalna. Hacka löken och skär fläsket i små kuber. Stek i lite smör. Krydda med kryddpeppar. Mosa potatisen och blanda den med äggen, lite salt och mjölet. Rulla bollar av potatisdegen, platta ut och lägg på lite av fyllningen, rulla ihop. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull. Koka kroppkakorna tills de flyter upp till ytan, ca 5 minuter. Servera med  lingonen och skirat smör!

Ugnsbakade rotfrukter med chorizo och fetaoströra med sting

Publicerad 2012-03-06 22:42:05 i Såser

 



Idag blev det en favorit i repris till middag! Enkelt och gott :)

Ugnsbakade rotfrukter med chorizo:

ca 3-4 port

1 sötpotatis
4 potatisar
2 morötter
6 jordärtskockor
6 små lökar
3 chorizokorvar

olivolja
flytande honung
salt och peppar

ev. färsk basilika till garnering

Skala och dela rotfrukterna i bitar. Skala lökarna. Skär chorizon i skivor. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och honung. Salta och peppra. Ställ in plåten mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.



Fetaoströra med sting:

2 pkt fetaost
1 msk olivolja
2 msk lätt creme fraiche
2 krm chilipeppar
1 msk tomatpuré
1 liten röd lök
1 röd spetspaprika
salt och peppar

Mixa fetaosten tillsammans med olivolja och creme fraiche. Smaksätt med chilipeppar, tomatpuré, hackad lök och spetspaprika samt salt och peppar!

Penne all´arrabiata

Publicerad 2012-03-03 12:37:33 i Pasta



En klassisk Italiensk pastasås där namnet betyder "arga fjädrar".

Receptet kommer från Paulo Roberto!

Penne all´arrabiata:

1 dl olivolja
3 st små vitlöksklyftor, hela
2 st små torkade chili, hela
400 g krossade tomater

1 burk sardeller, liten (ca 10 st)
100 g smör, rumsvarmt
500 g penne pasta
salt
3 msk finhackad persilja

Värm upp olivoljan i en kastrull. Lägg i vitlöksklyftor och chili och låt dem långsamt brynas under lock. När vitlöken är ordentligt brynt tas den och chilin upp och kastas.
Tillsätt krossade tomater, smaka av och salta lite om det behövs. Låt tomatsåsen puttra under lock i 20 minuter. Finhacka sardellerna och rör ihop dem med smöret. Koka pastan »al dente« i lättsaltat vatten, och låt den rinna av i ett durkslag. Blanda ner pastan i kastrullen med tomatsås och ställ kastrullen på den avsvalnande kokplattan. Tillsätt sardellsmöret och rör om väl. Strö över persilja och servera.

Fryst citroncheesecake med färska bär

Publicerad 2012-03-01 14:38:59 i Desserter



En god och fräsch dessert!

Fryst citroncheesecake med färska bär:

15 st digestivekex
75 g smör, smält
2 tsk strösocker

1 citron
200 g philadelphiaost
3 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vispgrädde

Mixa kexen i matberedare och tillsätt smöret och sockret. Häll smulorna i en form med löstagbar kant eller i 4 st portions pajformar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl av saften. Vispa ihop färskost, äggulor, socker och vaniljsocker. Rör ner citronens skal och saft. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Fördela smeten i formen/formarna och frys ca 4-5 timmar.  Toppa cheesecaken med färska bär och ev kanderade violer.

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela