Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Choklad minskar risken för stroke

Publicerad 2012-08-30 10:30:24 i Desserter

 


Idag publiceras en studie om att choklad har en skyddande effekt mot stroke. Det troliga skälet till det är att choklad innehåller flavonoider, en typ av antioxidanter som är skyddande för blodkärlen. Så varför inte lyxa till det med dessa chokladformar dagen till ära?


Chokladformar med mango, mascarpone och passionstopping:

Till 4-5 stycken

4-5 muffinsformar

Ca 100 gram smält mörk choklad

250 gram mascarpone (1 burk)

2 tsk vaniljsocker

1 mango

2 passionsfrukter

 

Pensla insidan av muffinsformarna med den smälta chokladen. Tre lager behövs och låt varje lager stelna innan du börjar med nästa. Rör mascarponen mjuk tillsammans med vaniljsockret. Skär mangon i bitar. När chokladen har stelnat helt, riv försiktigt bort pappret från muffinsformarna. Varva mango med mascarponekrämen i formarna och toppa med urgröpt passionsfrukt!

Godmorgon!

Publicerad 2012-08-30 10:07:34 i Frukost

Jag startade dagen med fruktsallad gjord på vattenmelon, galiamelon och vindruvor och ett par ägg - Gott! 
 
Hoppas ni alla får en bra dag! :)

Laxfilé à la Ceasar

Publicerad 2012-08-28 15:56:58 i Lax

 
Laxfilé à la Ceasar:
 
4 port
 
4 bitar laxfilé, gärna färsk
1 huvud romansallad
Krutonger
Hyvlad parmesanost
Flingsalt
Svartpeppar
Ceasardressing (se recept nedan)
 
Krydda laxen med flingsalt och svartpeppar, och lägg i en ugnsfast form. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter, 200 grader. Skär salladen och blanda med lite av ceasardressingen. Blanda ner krutongerna och parmesanosten och servera tillsammans med laxen och ceasardressingen.
 
Ceasardressing:

2 äggulor

2 dl neutral olja (t.ex. matolja)

2 msk citronsaft

1 vitlöksklyfta, pressad

4 anjovisfiléer, finhackade

1,5 dl parmesanost, finriven

svartpeppar


Vispa upp äggulorna med elvisp. Häll i oljan droppvis medan du vispar för att förhindra att det skär sig. Smaksätt med citron, vitlök, anjovis, parmesan och svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om dressingen blir för tjock.

Vitlöksstekt kyckling med pistou och grillade grönsaker

Publicerad 2012-08-25 12:13:00 i Kyckling

 
Förra veckan så provade vi en färdig matkasse för första gången. Valet föll på Linas Inspirationskasse med tre middagar. Vi blev riktigt nöjda och det här blev favoriträtten av de tre, så jag tänkte att då måste jag ju självklart dela med mig receptet till er! :)
 
Pistou är förresten som pesto fast utan nötter!
 
Vitlöksstekt kyckling med pistou och ugnsrostade grönsaker:
 
1 kruka Basilika

1 st Citron

1 st Fänkål

4 st Kycklingfilé

4 st Majskolvar

700 g Potatis

50 g Riven Västerbottensost

1 st Rödlök

3 st Vitlöksklyftor

Olivolja

Salt

Svartpeppar

Torkad oregano

Torkad timjan

Sätt ugnen på 250 grader. Skrubba och dela ca 700 g potatis och lägg på en ugnsplåt. Skär 2 pkt majskolvar (tinade) i stubbar och skär 1 fänkål i mindre bitar. Klyfta 1 rödlök och skiva2/3 citron. Lägg allt på en plåt och ringla över lite olivolja. Krydda med 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad oregano och 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen i 25-30 minuter. Stek ca 600 g kycklingfilé i olivolja med 3 vitlöksklyftor (halverade). Krydda med salt och svartpeppar. Låt steka 2-3 minuter per sida. Lägg över kycklingen och vitlöken i en ugnsfoem. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och tillaga längst ner i ugnen i ca 15 minuter. Pistou: Mixa 1 kruka basilika, 3 msk olivolja, 1 vitlöksklyfta (pressad) och  50 g riven västerbottenost till en slät röra med en stavmixer. Smaka av med juice från ca 1/3 citron och 1 krm salt. Skär kycklingen i tunna skivor och servera med rostad potatis, grönsaker och pistou.

 

Rice - Italienskt porslin

Publicerad 2012-08-16 22:41:00 i Porslin och Inredning

 
Jag samlar på porslin från Rice och särskilt i färgerna mint, jade, turkost och lila! Just nu är jag väldigt sugen på att utöka samlingen med några av de här vackra sakerna, speciellt den fina kannan för olivolja!
 
Bilderna kommer från Broarne.

Stora Blåsjön och Almas välkomstdrinkar!

Publicerad 2012-08-12 22:53:26 i Drinkar

 
Nu har vi kommit tillbaka från vår Norrlandsresa och Stora Blåsjön! Där har vi fiskat Röding, njutit av den fantastiska naturen och umgåtts med Mathias släktingar och familj, och dessutom blivit bjudna på en massa god mat. Första kvällen blev vi bjudna på middag med dessa fantastiskt fina och goda välkomstdrinkar som Alma gjort till oss! Hon var generös nog att dela med sig av receptet :)
 
Almas välkomstdrinkar:
 
Häll 2 msk koncentrerad flädersaft i ett glas, pressa en lime och häll i. Fyll på med mineralvatten. Lägg i ett par isbitar. Hon hade dekorerat glasen med citron och strössel!
 
 

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela