Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Tapasräkor

Publicerad 2011-02-28 19:51:24 i Förrätter



En riktig förrättsfavorit är dessa tapasräkor!

Tapasräkor:
4 pers

1 kg räkor med skal, skalade

6 msk olivolja

125 g smör, rumsvarmt
2-3 vitlöksklyftor
1/2 röd chili, finhackad
1/2 tsk salt
1 tsk tomatpuré
3 msk hackad färsk basilika

5 msk pressad citronsaft

Fördela olivoljan i botten av fyra portionsformar. Lägg i de skalade räkorna. Mosa smöret tillsammans med vitlök, chili, salt, tomatpuré och basilika. Klicka ut smöret över räkorna och pressa till sist över citronsaften. Gratinera i ugnen, 200 grader, ca 7-10 minuter eller tills smöret har smält och räkorna blivit varma (inte för länge för då kan räkorna bli sega). Servera med ett gott bröd att doppa! Mmm...

Ska drömma om de här fantastiska räkorna nu när jag går och lagar till kvällens middag, det blir havregrynsgröt...

 

Provsmakat - Citronfil

Publicerad 2011-02-28 11:22:10 i Provsmakat



Hej på er och trevlig måndag förmiddag! :) Jag tycker alltid att det är roligt att prova nya produkter som denna citronfil från Skånemejerier. Citrus är en favorit både som smak och doft så jag hade stora förväntningar på frukosten i morse. Det låter kanske som en lite udda kombination med fil och citron men det smakade faktiskt riktigt fräscht och gott.

Betyg: 3 av 5 möjliga

Vanlig fil är fortfarande godast men det kan ju vara kul med lite variation ibland!

Jordärtskockssoppa med parmachips

Publicerad 2011-02-25 11:39:27 i Förrätter



Igår lyxade vi till det med en liten förrätt för att fira att Mathias hade skrivit tenta och hade namnsdag! Jordärtskockor är i säsong nu och att göra soppa av dem små knölarna har blivit väldigt populärt. Detta recept kommer från Recept.nu och är väldigt mäktigt men passar bra som en liten förrätt.

Jordärtskockssoppa:

2 st schalottenlökar
3 dl vitt vin
500 g jordärtskockor
1 msk smör
4 dl grädde
salt
peppar

Skala schalottenlök och jordärtskockor. Lägg de skalade jordärtskockorna i en bunke med vatten och lite citronsaft så blir de inte missfärgade. Skär ner schalottenlöken i lagom stora bitar. Fräs på medelvärme tillsammans med 1 matsked smör. När löken har svettats ett tag utan att få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt dem fräsa med i cirka 5 minuter under omrörning. Häll på det vita vinet och låt sedan koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och låta allt sjuda i cirka 5 minuter. Mixa soppan helt slät. Detta gör man bäst med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av soppan med salt och peppar och servera.



Parmachips:

Lägg parmaskinkan på bakplåtspapper på en plåt och grädda i ugnen ca 10 min på 200 grader, eller tills de krympt ihop lite och blivit knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.


Trevlig helg allihop! Ikväll ska vi ha middagsbesök och göra egen pasta :)

Björnbärsgrottor

Publicerad 2011-02-23 20:37:36 i Bakat



God kväll mina vänner! Sitter ni också klistrade framför Sveriges Mästerkock? Jag sitter i alla fall här i TV soffan och knaprar på en av björnbärsgrottorna jag gjorde häromdagen till ett grupparbete i skolan. Precis som hallongrottor fast med björnbärssylt istället. Just dessa blev enorma när de bredde ut sig i ugnen så det kanske är idé att göra dem lite mindre om man vill orka äta mer än en... Glasyr på var egentligen lite överkurs eftersom de redan är riktiga sockerbomber, men det ser ju så fint ut :) Jag balanserade smakerna lite genom att riva över citronskal.

Nu: tillbaka till soffpotatisställning!

Recept på grottor hittar du här.

Lövbiffsrullar med vitlöksost och prosciutto

Publicerad 2011-02-21 22:25:50 i Kött



Hej på er! Tänkte bara titta in och bjuda på ett litet middagstips. Detta passar lika bra till vardag som till fest och kan serveras till såväl potatisklyftor som pasta eller bulgur.

Lövbiffsrullar med vitlöksost och prosciutto:

4 pers

8 skivor lövbiff
8 skivor prosciuttoskinka
1 vitlöksost t.ex. borsin
4 dl mellan- eller matlagningsgrädde
1 kapsel "fond du chef" med biffsmak eller 1,5 msk flytande köttfond
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Bred vitlöksost på varje lövbiffsskiva och lägg på en skiva prosciutto. Rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnsform med skarvarna nedåt. Salta och peppra. Värm grädden i en kastrull tillsammans med fond och vitlök. Häll såsen över rullarna. Gratinera i ugnen i ca 15 minuter, 225 grader.

Ha en fortsatt trevlig dag! Hoppas ni inte behöver vistas alltför mycket ute i kylan, burr!! :)

Grekisk yoghurt med honung och valnötter

Publicerad 2011-02-21 22:22:30 i Mellanmål



Mmm vad gott!! Det enkla är ibland, och oftast, det godaste! Krämig grekisk eller turkisk yoghurt med len honung och knapriga nötter passar både som ett litet mellanmål och som dessert. För mig väcker detta minnen om barndomens resor till Grekland, eller för den del somrarna hos farmor och farfar som var flitiga greklandsresenärer och ofta bjöd oss barn på detta.

Yoghurt med honung och valnötter á la medelhavet:

Grekisk eller turkisk yoghurt (10%)
Flytande honung
Hackade valnötter

Portionera ut yoghurten i portionsformar eller glas. Ringla över rikligt med flytande honung och strö över hackade valnötter. Dröm dig bort till varmare breddgrader!

 

Stammisar i mitt skafferi

Publicerad 2011-02-21 18:45:57 i Inspiration

Jag tycker att det är väldigt roligt att titta in i andra människors skafferier och kylskåp för att se vad som finns där. Ibland kan man få lite tips. Nedan har jag listat matvaror som i princip alltid finns hemma hos mig, så välkomna att kika in i mitt kök och hoppas att det kan ge lite inspiration! Jag lovar att det går att svänga ihop många goda rätter av det här :)

Skafferi:
Olivolja (en att steka i och en att ringla över salladen)
Matolja
Sesamolja
Vitvinsvinäger
Balsamvinäger
Japansk soja
Krossade tomater
Bönor av olika slag
Röda linser
Matvete
Jasminris
Fullkornsris
Risottoris
Grötris
Glasnudlar
Pasta av olika slag, gärna fullkorn
Lasagneplattor
Mjöl av många olika slag
Havregryn
Musli
Nötter av olika slag
Maizena majsstärkelse
Vaniljstång
Sirap
Flytande honung
Torkade kryddor
Konserverad ananas
Tonfisk

Kylskåp:
Flytande buljong av olika slag
Fisksås
Pesto
Grön Curry
Fransk senap
Tomatpuré
Ketchup
Chilisås
Jäst
Soltorkade tomater
Morötter
Gul lök
Röd lök
Vitlök
Shalottenlök
Färska grönsaker
Färsk frukt
Ruccolasallad
Citron
Lime
Röd chili
Bacon
Ägg
Ost av olika slag
Bordsmargarin
Smör
Filmjölk
Mjölk
Matlagningsgrädde
Mellangrädde
Vispgrädde
Lätt creme fraiche
Färsk basilika
Färsk timjan

Frys:
Köttfärs
Kycklingbröstfilé
Kycklinglårfilé
Laxfilé
Torskblock
Nordhavsräkor med skal
Broccoli
Haricot verts
Gröna ärtor
Frysta örter
Fullkornsbröd
Frysta bär
Fryst mango
Vaniljglass


Saknar ni något i listan som ni brukar ha hemma?

 

Provsmakat

Publicerad 2011-02-21 10:24:30 i Provsmakat



Delicato lanserar sin nya kondisbit som Delicatoboll + Latte = Lattebit. Det stämmer ganska bra på hur den smakar. Det är som en avlång chokladboll som är doppad i vit choklad med en smörkräm med kaffesmak i mitten. Faktiskt riktigt god! Om du gillar kombinationen choklad och kaffe så skulle du gilla denna.

Betyg: 3,5 av 5 möjliga

Kalas för lillasyster som blivit stor

Publicerad 2011-02-20 11:37:07 i Kalas



I tordags fyllde lillasyster Ellen 14 år så då var vi där och uppvaktade och bjöds (som vanligt hemma hos mamma) på en massa god mat! Till förrätt hade hon gjord sushirullar med halstrad lax med en jättegod sesamdressing.



Tjusigt!



Fina födelsedagsbarnet! <3!



Till varmrätt bjöds vi på fläskfilé africana med goda tillbehör. Recept hittar ni exempelvis här.



Mammas fina tallrikar kommer från Villeroy & Boch och dem hittar du här.

Det är mycket födelsedagar i min familj i februari! Igår firade vi syster Josefin hemma hos pappa och bjöds på ljuvliga semlor och goood kyckling med fetaost och basilika!

Ikväll ska jag, Jossan, mamma och mormor gå och se Mia Skäringer på Cirkus. Det ska bli jättekul! Hoppas att ni har en riktigt bra helg! Kram på er!

Fredagsmys med tonfiskpizza

Publicerad 2011-02-18 19:34:09 i Italienskt



Trevlig fredagskväll!!
Ännu en vecka har gått. Det är otroligt hur fort tiden går! Det kommer bara smälla till så är det vår! Det känns lite som att det är det som alla går och väntar på just nu, lite sol, värme och grönska kan verkligen behövas nu!

Ikväll gör vi inte mycket i onödan utan det är vila och ladda batterierna som gäller. Vi har dock lyckats åstadkomma lite hemgjord tonfiskpizza som blev kanongod! Nu väntar lite fika och film i soffan :) Hoppas att ni har en trevlig kväll!

Tonfiskpizza:
3 stora eller 4 medelstora pizzor

Pizzadeg:
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olivolja
1 dl durumvetemjöl
ca 6 dl vetemjöl special

Fyllning:
Tomatsås
2 burkar tonfisk
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
200 g riven pizzamozzarella

Basilika

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt, socker och olja. Blanda i durumvetemjölet. Blanda i resten av mjölet. Arbeta i maskin i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk 45 minuter. Hacka rödlök och finhacka vitlök. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen till tre stora pizzor eller fyra medelstora. Bred på tomatsås och fördela resten av fyllningen. Grädda i 6-7 minuter. Garnera med basilika!




Söta "limited edition" plopp som har små kärleksbudskap på sig :) Lika goda som vanligt men kanske lite mer romantiska...

Chèvre Chaud med jordgubbar och honung

Publicerad 2011-02-16 19:53:17 i Förrätter



Hej igen! Hoppas att ni har en trevlig onsdagskväll! Själv sitter jag bänkad i soffan och väntar på Sveriges Mästerkock som börjar strax. Har ni någon favorit? Jag gillar Jennie som driver den fina bloggen Kalasgott!

Tänkte att jag skulle passa på att bjuda på det smarriga receptet på förrätten vi åt på alla hjärtans dag!

Chèvre Chaud med jordgubbar och honung:

2 pers

6 små skivor eller 2 stora skivor chèvreost
1/2 dl vetemjöl
1 ägg
2 skivor vitt formbröd
smör

6 jordgubbar, i bitar
salladsskott
svartpeppar
flytande honung

Rosta formbrödet lätt i en stekpanna utan att det tar färg. Låt svalna och mixa sedan i en matberedare eller mixer tills det blir finfördelade små smulor. Panera sedan osten i först mjöl, sedan ägg och sist i det nygjorda ströbrödet. Stek osten i smör tills den blir gyllene. Lägg upp salladsskotten på ett fat eller förrättstallrikar och fördela jordgubbarna över. Lägg på osten, krydda med lite svartpeppar och ringla över honung!

Semlor med saffransgrädde

Publicerad 2011-02-16 16:16:12 i Bakat



Det kan vara kul med lite variation på semlorna så här i semmeltider, tycker ni inte? Här om dagen provade jag dessa med saffransgrädde. Är man mer av en chokladmänniska så kan man ju ha i lite kakao och socker i grädden i stället!

Grundreceptet på semlor hittar du här.

Saffransgrädde:

1 påse saffran
3 dl vispgrädde
3 tsk strösocker

Vispa grädden tillsammans med saffran och socker. För en kraftigare saffranssmak går det bra att ta två påsar.


Ha en fortsatt trevlig dag!! 

Jag har vunnit pris!!

Publicerad 2011-02-15 21:08:20 i Övrigt

Oj oj så glad jag blev när jag ikväll som vanligt kikade in hos Victoria på favoritbloggen Matplatsen, och såg att jag hade vunnit ett presentkort värt 300 kr på parmesanost!! Det var en tävling där man skulle skicka in sitt bästa recept innehållande parmesanost i samarbete med Zeta, och jag vann med mitt recept på Skaldjursrisotto! KUL!!! :)



Bjuder här på receptet igen kvällen till ära!! :) Och nu måste ni verkligen prova detta!!

Skaldjursrisotto 4 port:

ca 4-5 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk olivolja
2 dl arborioris
ca 1 tsk salt
ca 2 krm svartpeppar
3 dl vitt vin
4 dl vatten
3 msk hummerfond på flaska
1 knippe sparris, i bitar
500 g räkor med skal, skalade
ca 12 st pilgrimsmusslor, färska eller frysta som tinats
2 dl färskriven parmesanost + lite extra att riva över på toppen

Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en gryta eller djup stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt vin, vatten och hummerfond. Låt koka upp och sjud på svag värme tills risotton är klar, ca 20 min. Rör om ibland och späd eventuellt med mer vätska om det behövs. Blanda mot slutet ner sparrisen. Blanda sedan ner parmesanosten så att risotton blir krämig! Avsluta med att blanda ner räkor och toppa med smörstekta pilgrimsmusslor och riven parmesanost! Såå gott!! :)


Torskrygg med räkor och vitvinsskum

Publicerad 2011-02-15 11:21:19 i Fisk och skaldjur



Detta var en perfekt varmrätt på alla hjärtans dag! Torskryggsfilé är en riktig delikatess, och om ni inte har provat det ännu så borde ni verkligen göra det!

Torskrygg med räkor och vitvinsskum:

4 pers

4 torskryggsfiléer (gärna färska men annars finns det msc-märkt torskryggsfilé i frysdisken som är jättegod)
salt och vitpeppar
500 g räkor med skal

1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk fiskfond

Skala räkorna. Börja sedan med såsen. Häll i vinet i en kastrull och koka upp. Låt vinet småputtra på låg värme tills det har reducerats till ca hälften. Häll i grädde och fiskfond och koka upp igen. Stek torskryggsfiléerna i rikligt med smör, ett par minuter på varje sida. Salta och peppra. Ta stekpannan från värmen och låt fisken vila ett par minuter. För att få till skummet på såsen, använd en liten elektrisk lattevisp eller en stavmixer. Lägg upp fisken på en tallrik eller ett fat. Strö över räkorna, och ringla till sist över vitvinsskummet! Gott och lyxigt!

Alla hjärtans dag meny

Publicerad 2011-02-14 18:07:46 i Inspiration



Glad alla hjärtans dag mina vänner!! Hoppas att ni sprider lite extra kärlek runt omkring er idag :) Snart ska jag gå ut i köket och laga till kvällens middag. Menyn ser ut som följer:

- Sensuell Chèvre chaud med färska jordgubbar och honung

- Kärleksfull Torskrygg med räkor och vitvinsskum

- Romantisk Chokladfondue för två

Pannacotta med hallonsirap

Publicerad 2011-02-13 22:33:54 i Desserter

 En riktigt, riktigt god dessert!

Pannacotta:
6 port

1 1/4 dl gelésocker
6 dl vispgrädde
1 vaniljstång

Blanda gelésocker, vispgrädde och frön från en vaniljstång i en kastrull. Koka upp och låt koka i en halv minut. Häll upp i glas och låt stelna minst någon timme i kylskåp.

Hallonsirap:

1 dl strösocker
225 g frysta hallon

Häll sockret i en kastrull och låt smälta. När sockret blir gyllenbrunt (ska inte brännas) och nästan har smält, häll i hallonen. De frysta hallonen gör att sockret stelnar men det smälter snart igen. Koka under omrörning i ca 10 minuter. Sila bort kärnorna genom en sil. Låt svalna helt. Häll sirapen på pannacottan vid servering. (Inspirationen till receptet på hallonsirap kommer härifrån.)

Mums! Detta borde ni verkligen prova!!

Glasnudelsallad

Publicerad 2011-02-13 22:33:06 i Asiatiskt

En god glasnudelsallad gör du genom att blanda kokta och avrunna glasnudlar med strimlade sockerärtor, hackad chili, hackad salladslök och koriander eller persilja. Toppa med denna dressing så blir det extra gott!

Asiatisk dressing:

3 msk fisksås
2 tsk riven färsk ingefära
2 lime, saften
1 msk sesamolja
1 krm socker
1 krm salt

Blanda ihop alla ingredienser och häll över glasnudelsalladen.

 

 

Räkor i gott sällskap och Krabbkakor

Publicerad 2011-02-13 22:14:14 i Fisk och skaldjur



Jag kom inte på något bra namn till den här lilla rätten som är lite som en räkcocktail, så den får heta kort och gott:

Räkor i gott sällskap:

5-6 portionsformar

500 gram räkor med skal
1 mogen mango
1 tomat
1 avokado
1/2 röd chili
färsk mynta eller koriander
1 vitlöksklyfta
citron
olivolja
salt

Skala räkorna. Dela mango, tomat och avokado i tärningar. Finhacka chilin och hacka de färska örterna. Blanda ihop allt i en bunke tillsammans med pressad citron, pressad vitlök, olivolja och salt. Fördela i portionsformar eller cocktailglas.




Krabbkakor (eller crabcakes):

ca 8-10 stycken

2 ägg
2 burkar krabbkött á 170 gram (väl avrunnet)
2 salladslökar
3 tsk sweet chilisås
3-4 skivor formbröd (gärna mörkt bröd)
salt och peppar

Vispa äggen lätt i en bunke. Skär av kanterna på brödet och smula resten ner i äggen. Tillsätt krabbkött, salladslök och sweet chilisås och rör om väl. Salta och peppra.

Forma krabbsmeten till 8-10 st platta kakor. Stek krabbkakorna i olja på medelstark värme i cirka 3 minuter per sida eller tills de är gyllenbruna på båda sidorna.


Rosastekt ankbröst med salladsskott och honungsdressing

Publicerad 2011-02-13 15:04:09 i Ankbröst



Receptet kommer från Monika Ahlbergs bok "Monikas bästa menyer - för våren". Ni kan också hitta receptet här.


Rosastekt ankbröst med salladsskott och honungsdressing:


300 300 g ankbröst
2 2 ask askar salladsskott (à 50 g)
Dressing:
0.5 0.5 dl sesamfrön, gärna i olika färger
2 2 msk dijonsenap
2 2 msk flytande honung
1.5 1.5 dl olivolja
1.5 1.5 msk vatten
Salt och svartpeppar

Skär några snitt i skinnsidan av ankbröstet med en vass kniv. Hetta upp en grillpanna. Grilla bröstet i 2–3 minuter på varje sida, börja med skinnsidan nedåt. Lägg över det i en ugnsfast form och efterstek i 200° varm ugn i 10–12 minuter eller tills det fått gyllene färg och är vackert rosa inuti. Svep in bröstet i folie att vila. Rosta sesamfröna till dressingen i en torr panna på inte alltför hög värme. Häll upp på ett fat och låt svalna. Vispa ihop senap och honung. Tillsätt oljan lite i taget och fortsätt vispa. Späd med vatten. Tillsätt sesamfröna och smaka av med salt och peppar. Arrangera salladsskotten på ett stort eller flera små fat. Skär ankbröstet i tunna skivor och lägg dem ovanpå. Skeda över dressingen. Servera med ett gott bröd.

Kvällens middag i bilder

Publicerad 2011-02-12 22:33:56 i Övrigt

God kväll på er! Ikväll har vi haft besök av Mathias fina systrar och svåger. Det som serverades var det som kom i paketet igår, och som ni kanske har gissat så var det Ankbröst! Det blev även lite annat smått och gott. Jag får återkomma med recepten imorgon för nu är jag så trött så trött... Men här kommer i alla fall lite bilder!


Rosastekt Ankbröst


Honungssås


Räkor i gott sällskap


Glasnudelsallad


Krabbkakor


Pannacotta


Chokladformar

Vi hörs igen imorgon! Godnatt :)

Pappas curryägg

Publicerad 2011-02-12 01:19:13 i Ägg och pannkaka



Det här är något som jag inte har ätit sedan jag var liten då min pappa brukade göra denna rätt till mig och min syster. Konstigt nog så blev jag idag, minst 10 år senare väldigt sugen på just detta. Jag har faktisk ett väldigt bra mat-minne och glömmer aldrig bort en enda rätt som jag har ätit. Det händer lite då och då att någonting jag har ätit i min barndom "ploppar" upp i huvudet, och då måste det såklart provlagas. Nästa rätt ur kategorin matminnen från barndomen som jag kommer laga är nog fiskpudding. Min absoluta favoriträtt när jag gick på dagis!

Curryägg:

2-3 pers

1 påse currysåspulver
4 kokta ägg

Tillaga currysåsen efter anvisning på förpackningen. Dela äggen i halvor och lägg i en form med gulan nedåt. Häll över den varma currysåsen. Servera med ett gott bröd.

Tips inför alla hjärtans dag!

Publicerad 2011-02-10 10:57:20 i Inspiration




På måndag är det alla hjärtans dag! En dag som bör firas tillsammans med den eller dem som man älskar mest, oavsett om det är flickvän/pojkvän, familjen eller vänner. Enligt mig så finns det inget bättre sätt att fira sin kärlek än genom att äta en massa god mat!:) Ta tillfället i akt och laga en riktigt fin och god middag till din älskling eller dina nära och kära!



Romantiska recepttips:

1. Oxfilé provencale
2. Skaldjursrisotto
3. Pannacotta med mango
4. Sharonknyten med ädelost och lufttorkad skinka
5. Bästa crème brûléen
6. Chokladformar med mango, mascarpone och passionstopping
7. Drinktilltugg: chokladdoppade jordgubbar och laxrullar med chèvre




















Pad thai

Publicerad 2011-02-08 19:23:05 i Asiatiskt



Trevlig tisdagskväll allihop!
Vilken fin och solig dag det har varit! Jag har varit hemma och pluggat idag så jag passade på att ta en paus och gå ut och promenera för att ladda upp med lite solenergi :) Eftermiddagen har vi ägnat åt att städa här hemma och att laga mat. Att laga mat tillsammans är verkligen så himla mysigt och trevligt (förutsatt att man inte är stressad eller jättehungrig). Ett väldigt bra sätt att umgås tycker jag. Idag blev det en variant på den thailändska rätten Pad thai!




Pad thai:

4 port

3 kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
1 tsk grön currypasta
3 msk fisksås
1 pressad lime
1 msk sesamolja
Salt och peppar

1 broccolistånd i bitar
2-3 dl strimlad vitkål
4-5 dl kokta breda glasnudlar
3 ägg
japansk soja

Till servering:
jordnötter
koriander
lime

Strimla kycklingen riktigt tunnt. Finhacka vitlöken. Blanda kycklingen och vitlöken med currypasta, fisksås, lime, sesamolja, salt och peppar. Fräs kycklingen i olja. Tillsätt broccoli och stek ett par minuter. Tillsätt sedan vitkål och nudlar och rör om. Tillsätt äggen, låt stelna och rör sedan om. Smaksätt med soja. Servera med hackade jordnötter, koriander och pressad lime.

Riktigt smarrigt!

Pitabröd

Publicerad 2011-02-06 20:39:28 i Bröd



I helgen bakade jag de här urgoda pitabröden! Förstår inte varför jag inte har bakat egna pitabröd förut, det var ju superenkelt och MYCKET godare än färdigköpta! Vi fyllde bröden med en kyckling och salsafyllning, grönsaker och vitlökssås. Mums! Receptet kommer från systrarna Eisenmans bok "Soppor, bröd och röror".

Pitabröd:

8 stycken

25 g jäst
5 dl vatten
1 1/2 msk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar. Forma dem till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, ca 10 cm i diameter. Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i ca 8 minuter. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.

 

Frukt med godis

Publicerad 2011-02-06 20:38:10 i Desserter



Att frukt är godis är ju inte helt sant... Men ofta är det minst lika gott med frukt! Här gjorde vi exotisk fruktsallad med apelsin, mango och ananas. Och så lite godis på toppen i form av riven mörk choklad :)

Hoppas att ni har haft en bra helg! 

Soppa på grillad paprika

Publicerad 2011-02-04 19:21:00 i Soppa



Gårdagens snabba och goda lunch! TREVLIG HELG på er!!

Soppa på grillad paprika:

2 port

1 burk grillade paprikor (350 gram)
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl lätt creme fraiche
Salt och peppar

Häll av de grillade paprikorna. Häll i en kastrull och mixa med en mixerstav, eller mixa i en mixer först. Häll på 3 dl vatten och låt koka upp. Lägg i buljongtärningen och koka på svag värme i ca 5 minuter. Det kan eventuellt behövas några extra tag med stavmixern när soppan kokat klart, det ska nämligen vara en slät soppa utan några större bitar. Blanda i creme fraichen och smaka av med salt och peppar!

 

Pineapple fried rice med räkor

Publicerad 2011-02-03 15:26:04 i Asiatiskt



Här kommer bildbevis på gårdagens middag! Kanske inte den bildskönaste maträtten... Men gott är det ändå! :)

Pineapple fried rice med räkor:
4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 ägg
4-5 salladslökar
2 tomater
1 burk ananasringar (ca 8 st)
4 port kokt och avsvalnat jasminris
ca 4 msk japansk soja
2 msk pressad citron
Salt och svartpeppar
ca 4 dl skalade räkor
koriander eller persilja till servering

Hacka lök och vitlök. Svetta i en stekpanna på låg värme tills löken blir mjuk. Knäck i äggen och låt dem stelna. Blanda sedan runt med löken. Häll i riset och blanda i soja. Skär tomat och ananas i bitar och hacka salladslöken. Häll i och blanda runt. Häll till sist i räkorna och krydda med salt, peppar och citron. Garnera med koriander (om man tycker om det) eller persilja!

 

Kryddgrönt i köket och nya små skålar

Publicerad 2011-02-02 16:48:25 i Porslin och Inredning



Hej allihopa! Vilken fin och härlig dag det har varit! När jag kom hem från skolan vid halv två så strålade solen in i köket och dessutom låg ett litet fint paket och väntade på mig...

Jag har härmat Vapiano restaurangerna med att ha färska kryddor i krukor på bordet som dekoration. Just nu står en kruka basilika och en kruka koriander på köksbordet och det doftar underbart i hela köket!




De här söta små skålarna suktade jag efter i det här tidigare inlägget, och nu finns de äntligen på plats hemma hos mig! Ett stort plus var det fina paketet de kom i, inslagna i rosa och lila silkespapper och med ett fint hjärta i ståltråd med en liten tack lapp i. Det tycker jag är fin service! Skålarna kostade trots allt bara 29 kronor styck :) Nu kommer skålarna användas flitigt framöver till creme brulee och andra desserter, men jag ser även möjligheter att servera såser och andra tillbehör i dem. Det kommer att bli så fiiint! :)

Nu ska jag kila ut i köket och skala räkor. Ikväll kommer det nämnligen att serveras Pineapple fried rice med räkor här hemma!

Ha en bra kväll!

Semlor!

Publicerad 2011-02-01 20:26:57 i Bakat



Årets första semla är äntligen intagen! Mums!

Semlor:
ca 15-20 stycken

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

+ ett uppvipat ägg till pensling

Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt det bli fingertemperatur. Rör ut jästen i lite av degvätskan och häll sedan i resten. Häll i salt, socker, kardemumma och ägget. Blanda runt. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Rulla till ca 15-20 st bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, 225 grader.

Ta ut lite av inkråmet i semlorna. Riv mandelmassa och blanda med lite ovispad vispgrädde och lite av inkråmet. Fyll semlorna med mandelmasseröran och spritsa eller klicka på grädde.


Lunch med fina vänner och goda mackor

Publicerad 2011-02-01 12:48:53 i Italienskt

Hej på er!
Igår kom fina vännerna Emma och Sandra och Sandras lilla dotter Ella över och åt lunch. Det var jättekul och trevligt att ses! Vi gjorde dessa fyllda ciabattabröd som gräddas i ugnen till lunch. Väldigt smidigt och enkelt att bjuda på eftersom alla får göra i ordning sin egen macka och välja vad man vill ha på.

Fylld ciabatta i ugn:

1 ciabattabröd per person

Fyll med t.ex.
pesto
philadelphiaost
rökt kalkon
parmaskinka
rödlök
soltorkade tomater
röd paprika
mozzarella
basilika

Linda in i folie och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, 225 grader.


Sedan fikade vi med hemgjorda semlor, men dem får ni se i nästa inlägg! :)

Ha en jättebra dag!

 

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela