Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Ryggbiff på en bädd av ugnsbakad brysselkål med mandelpotatispuré och rödvinssås

Publicerad 2011-01-30 22:29:00 i Kött




Lördagslyx! Den här middagen överraskade jag Mathias med i lördags. Tänkte egentligen att jag skulle helsteka något kött men tyvärr var det väldigt urplockat i köttdisken när jag kom till affären, så det fick bli ett par fina skivor ryggbiff istället.

Brysselkål är inte något jag lagar så ofta men har sett det i flera matlagningsprogram nyligen och det är ju faktiskt väldigt gott! Det där "lilla extra" fick brysselkålen här tillsammans med honung och knaperstekt bacon.

Mandelpotatispurén gjorde jag precis som ett potatismos fast med grädde istället för mjölk och vispade med elvisp tills det blev sådär fint och luftigt som en puré ska vara.

Såsen är gjord på skyn från köttet, rött vin, vatten och biff-fond som fick tjockna med lite maizena majsstärkelse.

Ugnsbakad brysselkål med honung och knaperstekt bacon:

500 gram brysselkål (en påse)
50 gram smör
Salt
1/2 paket bacon
flytande honung

Skölj, ansa och halvera brysselkålen. Smält smöret i en stekpanna och bryn brysselkålen, och japp det ska vara så mycket smör för smakens skull :) Salta. Häll över i en ugnsform och baka mitt i ugnen i ca 20 minuter, 200 grader. Knaperstek under tiden baconet i strimlor. Tag ut brysselkålen och ringla över honung. Häll i baconet och blanda om. Kanongott tillbehör till allt kött!

 

Nu är matförrådet fullt igen!

Publicerad 2011-01-30 22:06:05 i Övrigt



Varje söndag åker vi och storhandlar, och idag var inget undantag. Detta var vad vi kom hem med idag! Inte så mycket proteiner denna gång som synes, men det beror på att frysen redan var full med kyckling, köttfärs, räkor och lax. Dessa ingredienser ska bland annat förvandlas till Ciabatta i ugn, Pineapple fried rice med räkor, Grillad-paprikasoppa, pad thai och semlor!


Chokladformar med mango, mascarpone och passionstopping

Publicerad 2011-01-30 21:50:12 i Desserter



"Wow vad gott!!" utbrast både jag och Mathias igår när vi smakade på dessa små mumsbitar. Det var lite av en slump som detta blev lördagens dessert. Jag hade tänkt att jag skulle prova att göra egna chokladformar, men hade tänkt fylla dem med hallon och grädde. Det hade nog blivit gott det med, men detta blev något i särklass! På grund av dålig kvalitet på de färska hallonen på vår lokala Ica så bestämde jag mig istället för att fylla formarna med färsk mango, passionsfrukt och en len mascarponekräm smaksatt med vanilj!

Chokladformar med mango, mascarpone och passionstopping:

Till 4-5 stycken


4-5 muffinsformar
Ca 100 gram smält mörk choklad
250 gram mascarpone (1 burk)
2 tsk vaniljsocker
1 mango
2 passionsfrukter

Pensla insidan av muffinsformarna med den smälta chokladen. Tre lager behövs och låt varje lager stelna innan du börjar med nästa. Rör mascarponen mjuk tillsammans med vaniljsockret. Skär mangon i bitar. När chokladen har stelnat helt, riv försiktigt bort pappret från muffinsformarna. Varva mango med mascarponekrämen i formarna och toppa med urgröpt passionsfrukt!



Måste testas!!

Fetaostgratinerad kyckling med soltorkade tomater och basilika

Publicerad 2011-01-27 14:58:01 i Kyckling




Fetaostgratinerad kyckling med soltorkade tomater och basilika:
4 port

4 kycklingfiléer
Salt och peppar
Paprikakrydda
1 paket fetaost
1/2 kruka basilika
ca 10 st soltorkade tomater i olja

Bryn kycklingfiléerna i olja i en stekpanna. Krydda. Lägg över i en ugnsfast form. Smula över fetaosten på varje kycklingfilé. Gratinera i mitten av ugnen, 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills kycklingen är klar. Strimla de soltorkade tomaterna och riv av bladen av basilikan och strö över formen. En god middag på 30 minuter! Servera med till exempel pasta eller en god sallad.

Kanongod ostkaka med keso

Publicerad 2011-01-26 20:55:42 i Ägg och pannkaka



Trevlig kväll allihop!

Vad kul att det är så många som tittar in här varje dag! Jag blir så glad och inspirerad :) Jag ska försöka att bli lite bättre på att uppdatera oftare. Sanningen är den att den här mörka årstiden så är det inte speciellt kul och inspirerande att fotografera mat när bilderna blir så grå och trista... Men idag tittade solen fram en stund och jag fick hopp om att ljusare tider är på väg!

Dagens lunch blev den här lyxigt goda ostkakan. Den är plättlätt att göra och kan nog faktiskt klassas som rätt så nyttig också :) Inspirationen kommer från ett gammalt viktväktarrecept på kesoplättar som man steker i stekpanna och även innehåller mjöl. Jag tog bort mjölet, lade till mandel och lite lite socker...




Ostkaka med keso, 2 port:

1 burk keso, 250 gram
2 ägg
1 påse mandelspån
2 tsk socker

Vispa upp äggen och blanda sedan ner keso, mandelspån och socker. Häll över i portionsformar eller en större form. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter (kanske behövs lite längre tid om man har en större form). Låt svalna lite.



Servera med rårörda bär och eller färsk frukt! Riktigt gott och fräscht som lunch eller mellanmål.

Pestobönor

Publicerad 2011-01-26 13:26:32 i Vegetariskt



Ett litet tips på ett gott tillbehör som passar till det mesta! Bara att blanda en burk bönor av valfritt slag (jag tog en burk med blandade bönor) med en halv burk pesto, och så är det klart!

Ananaspaj till syster

Publicerad 2011-01-25 14:01:00 i Bakat



Igår opererades min fina kära lillasyster för ett hjärtfel. Allting gick bra med det blev en lång dag på sjukhuset. I stället för att ta med en blomma så bakade jag hennes favoritpaj och tog med. Det blev väldigt uppskattat efter många timmar utan att få äta något...

Den här pajen är bland det första jag bakade själv och den har jag bjudit min familj på många gånger. Den syrliga creme fraichen ihop med den söta ananasen är en oslagbar kombo!

Ananaspaj:

200 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl creme fraiche (det går bra med lätt också)
1 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 stor burk med ananasringar i lag

Blanda ihop pajdegen. Tryck ut i en pajform och låt stå i kylen medan du gör fyllningen. Häll av ananasen och skär i mindre bitar. Blanda ihop övriga ingredienser till fyllningen. Lägg ananasen i pajskalet och fyll på med creme fraiche blandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, 200 grader. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.



Köttfärsfyllda paprikor med fetaost

Publicerad 2011-01-23 20:38:05 i Köttfärs



Det här blev dagens middag!

Köttfärsfyllda paprikor med fetaost:

Gul lök
Röd lök
Vitlök
Köttfärs
Chilisås
Tomatpuré
Salt
Peppar
Spiskummin
Chilipeppar
Paprikakrydda
Fetaost
Stora röda paprikor

Hacka lök och vitlök, fräs på låg värme tills löken är mjuk. Fräs köttfärsen med löken. Häll på chilisås, tomatpuré och kryddor. Dela paprikorna och ta ur kärnorna. Fyll paprikorna med köttfärsröran. Smula över rikligt med fetaost. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min, 175 grader. Klart!




Här serverat med sallad, groddar och keso.

Räktoast och bubbel

Publicerad 2011-01-22 21:09:31 i Fisk och skaldjur



Hej på er! Hoppas att ni har en bra helg så här långt. Min helg startade på ett riktigt bra sätt igår med fredagsmys och god mat. När Mathias kom hem efter sin tenta så firade vi med en liten fördrink och tilltugg i form av salami, vindruvor och en fantastiskt god manchego ost.



Senare kalasade vi på räktoast med hemgjord majonnäs. Godast blir det med handskalade räkor och att rosta brödet i smör i en stekpanna först.



Majonnäs:

2 äggulor
3-4 dl matolja (beror på hur tjock man vill att majonnäsen ska vara)
salt och svartpeppar
lite dijonsenap

Vispa upp äggulorna med en elvisp. Häll i salt, peppar och dijonsenap. Häll i oljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar med elvispen (för att det inte ska skära sig).

Tips! Låt äggen vara rumstempererade precis som oljan så minskar risken för att det ska skära sig!

 

Mango aperitif

Publicerad 2011-01-22 21:08:54 i Drinkar



En god och superenkel fördrink får du om du lägger en kula mangosorbet i ett glas och fyller på med mousserande vin! Fungerar lika bra med vilken sorbet som helst.

Klick klick

Publicerad 2011-01-18 14:48:07 i Inspiration

Här sitter jag och borde egentligen plugga men tankarna svävar som vanligt iväg till matlagning och just nu drömmer jag om nytt vårigt porslin. Det är så mycket roligare att servera maten på vackert porslin! Det här är föremålen för mina drömmar just nu, och några saker kommer jag säkerligen att "klicka" hem så fort det passar i studentbudgeten :)

1. Mynte muffinsform vit B10H4,5cm 2. Tallrik/assiett från IB Laursen - vit

3. RICE Pastatallrik - Jade  4. Termosar från Rice 

                       5. RICE Middagstallrik MINT

1. Muffinsformar från IB Laursen 29 kr www.purpleandpink.se 
2. Assieter från IB Laursen 49 kr www.broarne.se
3. Pastatallrik Jade från Rice 195 kr www.broarne.se
4. Termos från Rice 199 kr www.bagarenochkocken.se
5. Middagstallrik från Rice 210 kr www.broarne.se

Ägg är bra mat!

Publicerad 2011-01-17 21:03:38 i Hälsa

Ägg innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg.

Ett enda normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12. Merparten av alla vitaminer och antioxidanter finns i äggulan.

Ett ägg innehåller 12,3 procent protein och lite mindre fett än ett glas standardmjölk.

Ägg är dessutom klimatsmart mat och ger lägre utsläpp än mjölk och kött!

Recept med ägg:

- Omelett med rökt lax

- Skördepanna

- Frittatta med bacon och ruccola

- Fisk med äggsås






Lasagne är bra matlådemat

Publicerad 2011-01-17 17:28:32 i Pasta



På måndagar tycker jag alltid att det är skönt att laga mycket mat så att det räcker till matlådor för några dagar. Lasagne är så lätt att göra mycket av och blir nästan bara godare att äta någon dag efter att den är tillagad.



En middag för två + fyra lunchmatlådor = sparad tid och pengar :)

Choklad- och blåbärsmousse

Publicerad 2011-01-16 19:44:45 i Desserter



Hej alla fina! Hoppas att ni har haft en bra helg! Jag har haft en lugn och skön helg men ändå hunnit med lite jobb, bio och födelsedagsfest :)

Som många andra så sitter jag nu och väntar in säsongspremiären av Solsidan! Jag har laddat upp med att göra smarriga efterrätter. Inspirationen var Brämhults blåbärsjuice med svarta vinbär som vi hade hemma (den är jättegod att dricka som den är också!).



Choklad- och blåbärsmousse:
4 port

150 gram mörk choklad
2 äggulor
4 dl vispgrädde
2 tsk florsocker
3 msk blåbärsjuice

Smält chokladen i mikro eller i vattenbad. Låt svalna. Vispa grädden tillsammans med florsockret. När chokladen svalnat så rör ner äggulorna i chokladen och vänd sedan ned chokladsmeten i grädden. Smaksätt med blåbärsjuicen. Skeda upp i glas och låt stå i kylen ett par timmar. Garnera med blåbär!

Korvgryta med bönor

Publicerad 2011-01-16 18:17:13 i Korv



Middag ikväll blev denna snabba gryta! Serverat med nybakat bröd och pesto.

Korvgryta med bönor:

1 falukorvsring
1 burk färdig tomatsås (400 gram) eller gör egen
4 dl vatten
1 krm chilikrydda
1 krm paprikakrydda
salt och svartpeppar
1 msk balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 burk kidneybönor
200 gram frysta haricot verts

Dela falukorven i bitar och bryn i en stekpanna. Häll över i en kastrull. Häll på tomatsås, vatten, balsamvinäger, tomatpuré och kryddor. Låt koka upp och koka på låg värme ca 5 minuter. Häll i kidneybönor och haricot verts och koka ytterligare 5 minuter på låg värme. Servera med ett gott bröd eller ris och sallad.

Vitlöks- och mandelsoppa

Publicerad 2011-01-14 17:34:33 i Soppa



Torsdagar är ofta soppdagar här hemma. Igår blev det denna vitlökssoppa signerad systrarna Eisenman från fina julklappsboken Soppor, Bröd och Röror! Som tillbehör hade vi grillade ostmackor.

Soppan blev jättegod men aningen lös i konsistensen (den såg så krämig och fin ut på deras bild). Nästa gång skulle jag ta lite mindre vatten och kanske byta ut en del vattnet mot mjölk.



Vitlöks- och mandelsoppa:

2 msk olivolja
4 vitlökshuvuden
1 gul lök
1 msk smör
2 dl brödsmulor
2 dl skållad mandel
2 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökshuvudena i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med den skurna delen nedåt. Ställ in formen i ugnen i ca 30 min. Skala och hacka löken. Fräs den  på låg värme i olja och smör i ca 30 min eller tills den blir mjuk och genomskinlig. Ta ur vitlöken och låt svalna. Rosta brödsmulorna och mandel var för sig i en torr stekpanna. Koka upp buljongen i en kastrull. Pressa vitlöken ur skalet. Mixa den tillsammans med löken, mandeln och brödsmulorna i matberedare. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa. Häll sedan blandningen i kastrullen med buljongen och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Fisk med äggsås och pressad potatis

Publicerad 2011-01-12 23:01:06 i Fisk och skaldjur

Hej igen! Som uppföljning på det förra inlägget så kände jag att jag måste komma med något recepttips med miljömärkt fisk också.

Det här åt vi igår, bilden är väl inte den roligaste men det är faktiskt godare än det kanske ser ut. Det är miljömärkt (MSC) fryst sejfilé som som är stekt i ugnen med lite salt och vitpeppar på 175 grader i ca 15 minuter, serverat med pressad potatis och en äggsås.

Äggsås:

25 g smör
2 msk vetemjöl
ca 6 dl mjölk
5 hårdkokta ägg, hackade
salt och vitpeppar

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Häll på mjölken i en stråle under vispning så att det inte klumpar sig. Låt koka upp och puttra några minuter på svag värme tills såsen tjocknar. Häll i ägg och krydda med salt och peppar!

En riktig "proteinbomb" som Mathias brukar säga om den här rätten och syftar då på fisken, äggen och mjölken :)

Fisk är gott och nyttigt - men tänk på miljön!

Publicerad 2011-01-12 22:45:59 i Fisk och skaldjur

Hej på er alla! 

Vi läser just nu en kurs i miljömedicin i skolan och har läst en hel del om hälsofördelar med att äta fisk, men också om utrotningshotet som finns för många fiskarter. Det är ett ämne som verkligen intresserar mig så därför tänkte jag dela med mig av några saker som jag tyckt varit speciellt intressanta här på bloggen. En bra tillagad fisk är bland det bästa jag vet, men det är också viktigt för mig att veta att fisken jag äter inte bidrar till att förstöra miljön eller utrotningen av vissa fiskarter.

Varför är fisk nyttigt?
Fisk och skaldjur innehåller mycket D-vitamin, jod och selen. Det är ämnen som många svenskar i dag får för lite av. I länder med lite sol som i Sverige får många människor brist på D-vitamin och det ger ökad risk för benskörhet och frakturer. Fisk som innehåller mycket D-vitamin är därför extra viktig. Det räcker med mindre än 50 gram fet fisk för att täcka hela dagsbehovet av D-vitaminer. Fet fisk, som lax, sill och makrill, innehåller också omega 3 fett som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Barn behöver särskilt omega 3 fett för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt. Därför är det bra för både vuxna och barn att äta 2-3 portioner fisk eller skaldjur i veckan och att välja olika sorters fisk, både mager och fet. En portion fisk är på 100-150 gram.

Näringsinnehållet i fisken påverkas av hur den lagas till. Hård stekning, hård grillning eller långvarig kokning är aldrig bra. Det gör fisken torr och dessutom förstörs viktiga vitaminer.

Miljöpåverkan och utrotningshot
Konsumtionen av fisk påverkar miljön på olika sätt. Det är viktigt att välja fisk som påverkar miljön så lite som möjligt. Idag är hela 75 procent av de kommersiella fiskarterna överfiskade. Fisk som är miljömärkt kommer från starka bestånd och är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Därför är det bra att välja miljömärkt fisk. Ett annat sätt att minska påverkan på miljön är att välja olika sorters fisk. Då sprids belastningen på många arter i stället för på några få.

Det här är miljömärkningarna att hålla utkik efter:

             KRAV du får mer


Det är också alltid bra att utgå från WWF:s fisklista vid valet av fisk.


Källa:WWF

Som ni kanske sett så finns till exempel lax med i alla tre kategorier i fisklistan beroende på hur laxen är fiskad. Den mesta laxen vi äter i Sverige är odlad och ofta kommer den från Norge där det finns både bra och dåliga laxodlingar. I dåliga odlingar kan laxen matas med fisk som kommer från ohållbart fiske på svaga bestånd, och hotar i så fall andra fiskarters överlevnad. Från vissa odlingar sprids också parasiter och sjukdomar till den vilda laxen och närmiljön runt odlingen kan förstöras av den höga näringsbelastningen.


Men det finns också bra odlingar som bedrivs på ett hållbart och ekologiskt sätt. Det kan vara svårt för oss som konsumenter att veta vilken lax som är okej och vilken som inte är det. Det är alltid bra att köpa miljömärkt odlad lax. Är laxen inte miljömärkt så bör man alltid ställa frågor till sin fiskhandlare om fiskens ursprung. 

Några tips på fiskar som jag brukar köpa och tycker om är Hoki, Sej, miljömärkt lax och tonfisk på burk (som är en annan art än den färska och frysta tonfisken). Bra skaldjur är till exempel räkor (ej jätteräkor) och blåmusslor.

Till sist så vill jag bara säga att fisk och skaldjur är nyttigt och vi ska fortsätta att äta och njuta av havets läckerheter! Det viktiga är att välja rätt sorts fisk!  

Födelsedagskalas

Publicerad 2011-01-12 22:03:53 i Kalas



Idag var vi och firade lillasyster Martina som fyllde år igår! Hon bjöd bland annat på de här söta små desserterna med chokladpuddning och citronfromage...



...och de här chokladdoppade jordgubbarna! Fint och jättegott!

Chokladfondue

Publicerad 2011-01-09 22:09:15 i Desserter



Hej mina vänner! Hoppas att helgen varit bra! Imorgon börjar skolan igen för min del och jag har faktiskt lite söndagsångest. Det har varit så himla skönt att vara ledig :)



Nu har vi precis myst framför tv:n med chokladfondue! Det fick bli lite av varje som vi hade hemma som doppades i choklad: skumtomtar, minimaränger, banan, äpple och päron. Har man ingen chokladsmältare (översta bilden) så går det alldeles utmärkt att smälta chokladen i mikro eller vattenbad!

Filmjölkslimpa

Publicerad 2011-01-07 17:42:37 i Bröd



Det är fredag och klockan är snart 18, så nu tror jag att det är dags att säga Trevlig Helg!!

Jag har haft turen att vara ledig denna klämdag och tur var ju det! Igår kväll/natt vid 12 så började vi nämligen städa ur köksskåpen och plocka bort lite gammalt porslin och glas och göra plats för nytt. Trots att det nu är över 2,5 år sedan jag flyttade hit så stod det nämligen fortfarande 2 st flyttkartonger med fina Kosta Boda glas och lite skålar och vaser nere i förrådet. Men nu är allt äntligen uppackat, och en sovmorgon idag var som ni förstår välbehövligt :)

Den här veckan har vi för ovanlighetens skull inte storhandlat och det märks i skåpen. Men det är kul att få vara lite påhittig och äta av det man har. Idag bakade jag den här filmjölkslimpan av ingredienser som jag alltid brukar ha hemma (brödkryddor och bikarbonat är ju sådant som håller i åratal). Limpan, ett par kokta ägg och hemkokt risgrynsgröt fick bli dagens lunch.

Filmjölkslimpa:

7 1/2 dl rågsikt
1 tsk salt
1/2 tsk anis
1/2 tsk fänkål
2 tsk bikarbonat
1 dl brödsirap
4 dl filmjölk

Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör ner sirap och filmjölk och blanda väl. Häll i en smord brödform och grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme och 30 minuter. Lägg en bit folie över limpan efter halva tiden.
Japp, så lätt är det!

Bra och billig studentmat

Publicerad 2011-01-05 16:31:41 i Budget




Jag har fått ett par mail den senaste tiden där man har efterfrågat tips på bra och billig studentmat! Här har jag samlat fem recept som uppfyller dem kraven och uppskattat priset per portion.

Lovar att komma med ännu fler tips framöver! :)


- Grön ärtsoppa - 7 kr/portion


- Morbergs snabba pasta med tonfisk, äpple och curry - 13 kr/portion


- Köttfärspaj - 18 kr/portion


- Snabba kycklinggrytan - 20 kr/portion


- Falukorv i ugn med potatismos - 10 kr/portion

Ceasarsallad

Publicerad 2011-01-03 22:35:40 i Sallad



Idag kom några av mina fina tjejkompisar över på middag! Så här efter jul och nyår så är man ju sugen på lite lättare måltider och eftersom middagen även behövde vara gluten och laktosfri så passade det bra med en ceasarsallad (bara att hålla sig borta från krutongerna).

I en klassisk ceasarsallad ingår romansallad, kyckling, krutonger, hyvlad parmesanost och såklart den karaktäristiska ceasardressingen.

Ceasardressing:

2 äggulor
2 dl neutral olja (t.ex. matolja)
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad
4 anjovisfiléer, finhackade
1,5 dl parmesanost, finriven
svartpeppar

Vispa upp äggulorna med elvisp. Häll i oljan droppvis medan du vispar för att förhindra att det skär sig. Smaksätt med citron, vitlök, anjovis, parmesan och svartpeppar!

 

Nyårsmiddagen - drinktilltugg och förrätt

Publicerad 2011-01-02 21:42:38 i Fisk och skaldjur



Lite sent men ändå :) , GOTT NYTT ÅR! Hoppas att ni hade en fantastisk nyårsafton! Vi njöt av en otroligt trevlig middag med våra kära vänner, spelade roliga spel, och firade in det nya året med att skicka iväg "sky lanterns" (svävande lyktor) och titta på fyrverkerier. En väldigt trevlig och rolig nyårsafton blev det!

Middagen blev verkligen så bra som jag hade hoppats (trots att det var premiär för mig att laga hummer).



Drinktilltuggen ovan var faktiskt godare än de ser ut, Laxrullar med getost och chokladdoppade jordgubbar!

Laxrullar med getost på pumpernickel:

Rökt lax i skivor
Getost
Creme fraiche
Salt och peppar
Runda pumpernickelbröd

Mosa getosten tillsammans med lite creme fraiche till en tjock röra. Bred ut över en skiva lax. Rulla ihop och skär i bitar. Ställ rullen upp på en skiva pumpernickel. Gör likadant med resten. Garnera gärna med lite färsk timjan.



Till förrätten skulle vi gratinera hummer. Mathias fick uppdraget att dela humrarna. Det var inte helt lätt men snyggt blev det!



Gratinerad hummer:

4 pers.

2 humrar
50 g smör
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
Färsk timjan
Salt

Dela humrarna och lossa klorna. Blanda ihop smör, pressad vitlök, citronskal och timjan. Smaka av med salt (humrarna är salta i sig så det behövs inte mycket). Klicka ut smöret över hummerhalvorna. Gratinera i ugn 5 minuter på 200 grader. Servera med en sallad. Vill man ha det som huvudrätt går det att lägga till vitlöksbröd och en större sallad!

Det enkla är ofta det godaste, och det stämmer verkligen i det här fallet! Mums!



Voila!

Nyårsmiddagen - huvudrätt

Publicerad 2011-01-02 21:39:33 i Kött




Som huvudrätt serverade vi klassikern oxfilé provencale!

Det är i stort sett råstekt potatis och helstekt oxfilé som man gratinerar hastigt i ugnen med en massa vitlökssmör! Till det hade vi de lika klassiska tillbehören haricot verts och ugnsbakade tomater samt en vitlöksdoftande sås.

Oxfilé provencale:

4 pers.

1 kg oxfilé (det går år jag lovar!)
salt och peppar
15 potatisar

125 g smör
2 vitlöksklyftor
salt
hackad persilja

Skär potatisen i tunna skivor och lägg i en smord ugnsform. Sätt in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter eller tills potatisen börjar se klar ut. Putsa oxfilén, salta och peppra. Bryn runt om i en stekpanna. Stick i en stektermometer och stoppa in längst ner i ugnen (potatisen kan stå ovanför). Oxfilén är klar (rosa) när innertemperaturen är 55 grader. Låt oxfilén vila minst 10 minuter. Skär upp oxfilén i ganska tjocka skivor och lägg över potatisen. Mosa ihop smör, pressad vitlök, salt och persilja. Lägg över köttet och potatisen och stoppa in formen i ugnen igen i ett par minuter tills smöret har smält helt! Klart att serveras!

Nyårsmiddagen - dessert

Publicerad 2011-01-02 21:26:50 i Desserter

 

Valet av dessert till nyårsmiddagen föll på pannacotta. Det är nog något som nästan alla tycker om tror jag. Till pannacottan använde jag mig av samma recept som här. Hallonsåsen på toppen gjorde jag bara genom att mixa tinade frysta hallon tillsammans med lite florsocker.



Trots all denna mat så slank det ner lite ost och kex med fikonmarmelad senare på kvällen också...



Slutet på en mycket lyckad kväll! :)

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela