Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Stekta bananer med sirap och vaniljglass

Publicerad 2011-05-30 17:17:36 i Frukt



Vilken härlig dag det blev! En sådan här dag vill man egentligen bara ligga och lata sig i en solstol, grilla lite gott och äta middag ute i det gröna. Och det ska jag göra, om bara två futtiga dagar för då är skolan slut och jag har sommarlov!! Idag kommer dock verkligheten ikapp med en massa skolarbete och en tvättid på det...

Stekta bananer med sirap och vaniljglass:

Igår efter den goda söndagsmiddagen stekte vi skivad banan i lite smör och sirap och åt med vaniljglass. Supergod och enkel efterrätt!


Nu blir det lite mer plugg innan det är dags att hämta tvätten... Ha det så bra!

En riktigt god söndagsmiddag!!

Publicerad 2011-05-29 19:49:59 i Kött



Hej på er! Hoppas att helgen varit bra!

Här hemma har vi precis avnjutit en enkel men riktigt god middag! Det blev marinerad biff av oxinnanlår (perfekt medium-rare) , färskpotatis, den här goda såsen och en sallad med bland annat melon och fetaost.



Till middagen drack vi den här favoritölen. Prova den om ni inte har gjort det för den är riktigt god!! Landsort Lager från Nynäshamns Ångbryggeri.

Nu är det bara tre(!) dagar kvar i skolan för den här terminen! Ska bli jätteskönt med lite sommarlov!!!! :)

Ha en mysig kväll!!

Risotto Milanese

Publicerad 2011-05-29 13:14:25 i Italienskt

Plockmat är bland det godaste som finns, och med en god risotto till så kan det inte bli annat än succé!!



Så här såg vår torsdagsmiddag ut: Risotto Milanese med blandade charkuterier, tomat och mozzarellasallad, vitlöksbröd och basilikaolja. Jättegott och klart på bara 20 minuter!

Risotto Milanese:

Som tillbehör för 4 pers

1/2 dl olivolja
4 schalottenlökar
2 dl arborioris
salt och peppar
2,5 dl vitt vin
6-7 dl varm kycklingbuljong
1 kuvert saffran
2 dl riven parmesanost

Hacka löken och stek den mjuk i olivoljan på svag värme. Häll i riset och låt det steka med några minuter. Salta och peppra. Häll sedan i vinet och låt det hela puttra några minuter på svag värme tills nästan all vätska har kokat bort. Häll i buljongen lite i taget och rör om ibland. Häll mot slutet i saffranen. När risotton är klar (tar ca 20 minuter tills riset är mjukt men med en liten kärna) rör då i parmesanosten. Severa på en gång!



Grilltips!

Publicerad 2011-05-26 21:09:18 i Grillat

Här har jag samlat ihop några goda grilltips och tillbehör till sommarens alla grillkvällar! Hoppas att ni hittar någonting ni gillar!

Nu har vi ju äntligen blivit ägare till en egen liten grill så om ni har några andra bra tips på saker som är gott att grilla så tages det tacksamt emot!! :)



Chiligrillad fläskfilé och grillade nektariner



Marinerade grillspett



Potatissallad




Melonsallad



Fetaostfylld spetspaprika på grillen




Grillade bananer med choklad



Trevlig kväll!!

Laxpudding

Publicerad 2011-05-26 12:46:59 i Lax



Igår blev det husmanskost till middag i form av laxpudding!

Laxpudding:

10 potatisar
200 g kallrökt lax i skivor
1 gul lök
4 ägg
4 dl mjölk
Salt och peppar

Skirat smör till servering

Skala och koka potatisen tills den nästan är klar. Skiva potatisen och löken. Varva potatis, lök och lax i en smord ugnsform. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll över. Gratinera i ugnen på 225 grader tills den börjar få lite färg och äggstanningen har stannat. Servera med skirat smör!

 

Morgonstund

Publicerad 2011-05-26 10:53:43 i Frukost



Vilken härlig morgon det har varit! Jag har njutit av en lugn stund för mig själv framför nyhetsmorgon och ätit god frukost. Knäckebröd med brie, två kokta ägg med kaviar, fil med banan och vaniljte. Nu börjar förkylningen släppa också så jag har goda förhoppningar om den här dagen!!



Sedan skadar det ju inte heller att det här var det första jag såg när jag vaknade i morse!

Ha en härlig dag allihop!!

Omtanke

Publicerad 2011-05-25 22:23:35 i Övrigt

Hej kära vänner! Det har varit lite dålig uppdatering här på bloggen de senaste dagarna. Det beror främst på att jag har varit så himla förkyld och inte haft någon lust att laga mat, men nu är det bättre så nu lovar jag att bli bättre på att uppdatera! :)



Idag kom världens omtänksammaste syster (och även granne) upp med det här krya-på-dig-kittet. Te, c-vitaminbrus, sopp-pulver, choklad, brieost, kex, en shot med citronsaft och en mysig tidning! Så himla snällt och omtänksamt!!

Kram på er och ha en fortsatt trevlig kväll!

Hipp hipp hurra!!

Publicerad 2011-05-22 23:18:06 i Tårtor

Idag fyller världens bästa Mathias år! Av mig fick han en bärbar grill i födelsedagspresent, så ikväll har vi firat med att grilla hamburgare tillsammans med Mathias föräldrar och systrar. Och så blev det såklart en födelsedagstårta också!



Gjorde en enkel variant med färdigköpta bottnar, fyllde med blåbärssylt och vaniljkräm, grädde och så blåbär och vit choklad på toppen.

Hembakade hamburgerbröd

Publicerad 2011-05-21 23:05:14 i Bröd



Goda hamburgerbröd som är jättelätta att slänga ihop till sommarens grillkvällar!!

Hamburgerbröd:

ca 15 st

5 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 13 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg + sesamfrön

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt smör, salt, socker och mjölet. Arbeta degen tills den känns smidig. Jäs under bakduk i 45 min. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 16 delar. Forma den till runda bullar och platta ut dem lite. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 20 min. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda bröden i mitten av ugnen 10-12 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Tonfisk med primörer och balsamicoreduction

Publicerad 2011-05-19 21:29:24 i Fisk och skaldjur



Ikväll har vi ätit en riktigt lyxig middag! Tonfisk är både min och Mathias favoritfisk men vi köper det nästan aldrig för att det inte kommer från ett hållbart fiske. Nu hittade jag häromdagen fryst miljömärkt tonfisk som de hävdar ska komma från ett bra fiske så då slog jag till. Vågar dock inte lita på det helt och fullt eftersom det inte var KRAV eller MSC märkning...

Jag stekte bara tonfisken lätt i en grillpanna så den fick behålla en rå kärna, max en minut per sida. Det blev jättegott!! Serverade det hela med färskpotatis, sparris, ruccola, rödlök och jordgubbar och en balsamicoreduction.

Balsamicoreduktion:

1 dl balsamvinäger
1 dl honung

Låt koka på låg värme i 5-10 minuter beroende på hur tjock konsistens man vill ha. Låt svalna. Passar bra till tonfisk men också de flesta sorters kött!


Efter att ha fikat med jordgubbar och chokladbollar så blir det nu filmmys i soffan! Härligt, och imorgon är det fredag :) På söndag fyller bästa Mathias år så då blir det lite tårtkalas. Ska göra en riktigt god tårta med blåbär och vit choklad har jag tänkt. En riktigt bra present har jag hittat på också, men det vågar jag inte berätta om här för då kanske någon skvallrar :)

Ha nu en riktigt bra kväll!!

Kram

 

 

Älgwallenbergare med mos och lingon

Publicerad 2011-05-17 21:44:53 i Vilt



Ikväll blev det klassisk husmanskost till middag! Det blev väldigt lyckat och gott så det här receptet kan jag verkligen rekommendera!

Älgfärsen hade vi fått av en släkting till Mathias och den var jättegod, men det går naturligtvis att byta ut mot annan färs också.

Älgwallenbergare:

400 g älgfärs
4 äggulor
2 dl mellangrädde
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar

ströbröd

smör att steka i

Blanda först färsen med saltet som binder vätskan. Blanda sedan ner äggulor, grädde och peppar. Blanda väl. Forma till runda biffar och rulla dem sedan i ströbröd. Stek biffarna i smör ett par minuter på varje sida och lägg över i en ugnsform. Grädda i ca 10 minuter (lite beroende på storleken på biffarna) i 175 grader.




Annars så har vi lekt lyxfällan här hemma idag och lagt ut en massa saker vi inte behöver på blocket. Hoppas på att dryga ut kassan lite inför sommaren. Riktigt roligt var det och nu hoppas vi bara på att det är någon som vill köpa!

Brukar ni lägga ut saker på blocket eller liknande?

Ha en fortsatt trevlig kväll!!

 

Middag för en

Publicerad 2011-05-15 11:42:59 i Asiatiskt



Igår kväll hade jag en skön kväll helt för mig själv! Det är inte så ofta så jag passade på att njuta ordentligt med både fotbad och ansiktsmask :) Jag passade faktiskt också på att ta ledigt från matlagning en kväll och köpte färdiga vårrullar som jag åt med endivesallad och morotsstavar och doppade i soja och sweet chilisås. Väldigt gott faktiskt.



Citronvatten fick det bli till.

Nu blir det en dag med jobb, och ikväll kommer Mathias hem från landet så då ska jag passa på att laga något gott! Hoppas att ni alla får en skön söndag!!

Heja Sverige!

Publicerad 2011-05-14 21:16:53 i Frukt



Nu kryper jag upp i soffan med ett smarrigt fruktfat och hejar på Sverige i Eurovision song contest!! Hoppas att ni har en skön kväll! :)

Gårdagens tjejmiddag

Publicerad 2011-05-14 16:47:02 i Såser


Jag, Tove, Emma, Carro och Sandra

Igår var jag på en mycket trevlig tjejmiddag med hela tjejgänget som höll ihop större delen av grundskoletiden. Det var fyra år sedan vi alla var samlade sist så det var riktigt skoj. God mat lagade vi också!



Till förrätt blev det bröd att doppa i olivolja, balsamvinäger och flingsalt, och en liten plocktallrik med salami, parmaskinka, inlagda vitlökar, fetaost, brie och jordgubbar.



Sedan grillade vi kycklingfilé som vi åt med rostad färskpotatissallad, halloumi och tove-sås. Såsen som vi kallar tove-sås har vi ätit på våra tjejmiddagar sedan vi var i tolvårsåldern och den fick sitt namn eftersom det var Toves familj som introducerade såsen för oss. Den var precis lika god som jag mindes den, så den tycker jag att ni ska prova :)

Tove-sås:

1 liten burk creme fraiche
1 buljongtärning vitlök & Persilja (knorr)
1 pressad vitlöksklyfta

Lägg ingredienserna i en kastrull och koka upp. Låt puttra på svag värme ett par minuter och sedan är den klar! Dubbla gärna receptet!

(Bilderna har jag lånat från Sandras blogg)

 

Lax i röd curry

Publicerad 2011-05-11 21:13:39 i Lax



Detta får bli dagens middagstips! Kokosmjölk och röd curry är en kanongod kombination som även passar väldigt bra till kyckling.

Lax i röd curry:

500 g laxfilé
3 dl frysta wokgrönsaker
3-4 tsk röd currypasta
400 ml kokosmjölk
salt och peppar

Skär laxfilén i ganska stora bitar. Hetta upp en stekpanna och stek sedan laxbitarna i lite olja. Häll i wokgrönsakerna. Lägg i den röda currypastan och låt steka med några minuter. Häll på kokosmjölken och låt småputtra på låg värme några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

 

Asiatisk fläskkarré i salladsblad

Publicerad 2011-05-09 22:08:47 i Asiatiskt



Hej! Hoppas att allt är väl och att ni har haft en härlig helg i solen!

Detta blev dagens middag! Det kändes fräscht att servera maten i salladsblad och var mysigt med lite plockmat :)

Asiatisk fläskkarré i salladsblad:

4 pers

800-900 g fläskkarré
1/2 dl japansk soja
2 msk sesamolja
2 msk solrosolja (eller annan neutral olja)
2 lime
2 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 tsk farinsocker
1/2 tsk chilikrydda
salt och peppar

sesamfrön

Strimla fläskkarrén och lägg i en skål. Häll i soja, olja, limejuice, farinsocker, kryddor och pressa i vitlöksklyftor. Skala ingefäran och skär i små bitar och lägg i. Låt marinera i minst ett par timmar. Plocka ur ingefärsbitarna och stek sedan köttet tills det blir genomstekt. Strö sist över sesamfröna. Servera tillsammans med ris, sweet chilisås och soja i salladsblad.

Rör ihop kaka med hallon och blåbär

Publicerad 2011-05-07 18:44:20 i Bakat



Hej! Vilket härligt väder det är ute!! Vi har precis kommit hem efter en mysig sen lunch på stan och sedan blev det en glass och en skvallertidning i solen på mammas tomt. Härligt!

Till gårdagens fredagsmys bakade jag denna snabba "rör ihop kaka" som blir jättegod tillsammans med lite vaniljglass! Det funkar bra med vilka bär som helst :)



Kakan innan ugnen.

Rör ihop kaka med hallon och blåbär:

150 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
ca 3 dl frysta hallon och blåbär

ev. lite pärlsocker till dekoration

Smält smöret. Rör ihop med alla övriga ingredienser utom bären. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Bred ut smeten och strö över de frysta bären och ev lite pärlsocker. Grädda långt ner i ugnen i ca 30 minuter, 200 grader. Servera med vaniljglass eller hemgjord vaniljsås!

Torskrygg med parmesan-potatispuré, soltorkade tomater, sparristoppar och baconströssel

Publicerad 2011-05-06 15:54:45 i Fisk och skaldjur




Här kommer som utlovat det goooda receptet från gårdagens middag! Hoppas att ni har det bra! :)

Torskrygg med parmesan-potatispuré, soltorkade tomater, sparristoppar och baconströssel:

2 pers

2 torskryggfiléer
salt och peppar
smör att steka i

5-6 potatisar
25 g smör
1 dl visp- eller mellangrädde
2 dl riven parmesanost
salt och peppar

2-3 st soltorkade tomater
4 skivor bacon
sparristoppar

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Stek under tiden baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper, hacka de soltorkade tomaterna och stek sparrisen. När potatisen är klar, häll av vattnet, klicka i smöret och mosa ihop med potatisen. Häll på grädden och kör några minuter med stavmixer. Blanda till sist ner parmesanosten, smaka av med salt och peppar. Stek torskryggen i smör några minuter på varje sida och låt sedan vila några minuter (den får inte bli torr utan ska precis bli genomstekt). Lägg upp purén på en tallrik och lägg torskryggfiléen på toppen. Toppa med de hackade soltorkade tomaterna och smula över baconet. Dekorera med sparrisen.



 

Brunch

Publicerad 2011-05-06 12:07:28 i Frukost



Dagen började på bästa tänkbara sätt med sovmorgon och sedan en riktigt god brunch framför nyhetsmorgon! Nu blir det några timmars plugg och sedan en helt ledig helg, härligt!

Hoppas att ni får en skön start på helgen! :)

Jordgubbs- och vaniljmilkshake

Publicerad 2011-05-05 21:20:50 i Desserter



Godkväll vänner! Det har inte blivit så mycket matlagning här på bloggen de senaste dagarna. I tisdags var vi ute och åt middag på Koh Phangan med goda vänner och igår var jag ute med tjejkompisarna och åt på Wagamama. Så ikväll tänkte jag slå på stort och laga i ordning en riktigt god middag! Det blev smörstekt torskrygg med parmesan-potatispuré toppad med soltorkade tomater och baconströssel. Gott! Bild och recept kommer imorgon!

Nu har jag precis gjort i ordning en smarrig milkshake, så nu ska jag krypa upp i soffan och titta lite på TV och koppla av.

Jordgubbs- och vaniljmilkshake:

1 glas

1 dl halvtinade frysta jordgubbar
1 tsk strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 dl vaniljglass
1 dl mjölk

Mixa jordgubbarna med socker och vaniljpulver. Häll sedan i glass och mjölk och mixa lite till. Klart!

 

Smidigt att handla mat på nätet!

Publicerad 2011-05-03 13:14:44 i Övrigt



Nu har vi för första gången provat det här med att beställa mat på nätet. Ingen färdig matkasse som har blivit så populärt utan bara råvaror.

Vi brukar alltid storhandla på söndagar men i söndags var vi väldigt trötta och hade mycket att plugga så då kom jag på att vi kunde prova att beställa hem maten i stället. Det blev en mycket positiv erfarenhet! I söndags eftermiddag beställde vi maten och ett dygn senare plingade det på dörren och en snäll kille levererade matkassarna. Det kostade 85 kronor i leveransavgift men det tycker jag att det var värt. Nu var det inte så mycket vi behövde handla utan mest lite basvaror, men om man behöver handla mycket så är det nog 
värt pengarna ännu mer i och med den tid man sparar, bensinpengar och även att slippa bära på tunga kassar (tre trappor utan hiss i vårat fall).



Smidigt! Ett fullt kylskåp på bara några klick!

Har ni provat att beställa mat på nätet?

 

Hemgjord vaniljsås med äkta vanilj

Publicerad 2011-05-02 10:57:50 i Bakat



Att göra sin egen vaniljsås till sommarens pajer är lättare än man kanske tror. Denna enkla och goda variant vispar du ihop på några få minuter! Receptet har jag hittat här (tack!) men jag bytte ut vaniljsockret mot äkta vaniljpulver som endast består av pulvriserad vaniljstång. Så himla gott, prova detta!!

Vaniljsåsen serverades till en smulpaj med rabarber och jordgubbar.



Vaniljsås:

3 äggulor
3 msk florsocker
1/2 msk äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor, florsocker och vaniljpulver och vispa pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten. Förvara i kylskåp.




 

Fräsch fläder och citrondrink

Publicerad 2011-05-01 14:37:42 i Drinkar



Till fredagens grillning serverades dessa somriga och goda drinkar!

Fläder och citrondrink:

1 drink

1 msk konc. flädersaft
2-3 tsk pressad citron
1 dl torrt mousserande vin
1/2 dl sockerdricka

Garnera gärna med en citronskiva

 

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela