Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Fira?

Publicerad 2012-02-28 20:44:35 i Kött



I fredags hade Mathias namnsdag så jag hade förberett något lite extra till middag för att fira; Och när Mathias kom hem från jobbet hade han köpt med sig en flaska champagne (lyxigt!) för att fira att vi fått en ny liten prinsessa Estelle. Och när vi ändå var igång passade vi på att även fira att det var helg och att vi snart åker till New York!! När man tänker efter så finns det alltid en anledning till att fira :)



Till förrätt hade jag fräst pilgrimsmusslor i olivolja med vitlök och chili, och stekt grekisk rökt ost (nytt i butik!).



Till varmrätt gjorde jag wienerschnitzel på kalvinnanlår och serverade med persiljesmör och en avokado och tomatsallad med balsamico.

Wienerschnitzel:

2 port

2 skivor färsk kalvinnanlår
vetemjöl
2 ägg, uppvispade
ströbröd
salt och svartpeppar

Banka ut köttet med knytnäven på en skärbräda. Krydda köttet med salt och peppar. Vänd sedan köttet i mjöl, sedan ägg och till sist i ströbröd. Stek i smör blandat med olivolja några minuter på varje sida. Krydda igen med salt och peppar. Servera genast - Mums!

Till efterrätt blev det en fryst citroncheesecake med färska bär och kanderade violer.

Jag återkommer med receptet!

Ha en trevlig kväll!! :)

Chèvregratinerad burgare med klyftpotatis och orange sås

Publicerad 2012-02-24 14:35:04 i Köttfärs



Hej allihop! Kikar in en snabbis för att önska er en trevlig helg och bjuda på ett litet middagstips! :) Nu ska jag ut i köket och svänga ihop en liten dessert dagen till ära, Mathias har namnsdag och den lilla prinsessan har fått det vackra namnet Estelle!!

Chèvregratinerad burgare:

4 port

ca 500 g köttfärs
salt och peppar
4 skivor chèvreost

Krydda köttfärsen med rikligt med salt och peppar och forma till burgare. Bryn runt om i stekpanna i olivolja och smör. Lägg över burgarna i en ugnsform och lägg på chèvreosten. Grädda mitt i ugnen i ca 7-10 min (beroende på storlek på burgarna). Servera med klyftpotatis och orange sås.

Orange sås:

2 dl ajvar relish
2 dl lätt creme fraiche
oregano
salt och peppar

Blanda ihop ajvar relish med creme fraichen. Smaka av med oregano, salt och peppar.

 

 

Cupcakes till en Babyshower!

Publicerad 2012-02-20 18:41:58 i Bakat



Igår firade vi min fina syster som ska bli mamma om en dryg månad (!) med en överrasknings Babyshower! Eftersom det är en liten pojke vi går och väntar på så var temat blått, och jag hade bakat blåa cupcakes! Receptet kommer från Linnéas skafferi!

Vaniljcupcakes:

ca 12 st

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
ca 1 1/2 dl mjölk

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, ha i mjölken och rör till en jämn och slät smet. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

Frosting med cream cheese och vit choklad:

60 g mjukt smör
200 g cream cheese
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad

Vispa smör och cream cheese mjukt, rör i ca två dl av florsockret och allt vaniljsocker. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna innan du sakta rör i den. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om den käns för lös.
Färga i valfri färg och spritsa på dina cupcakes.

 

 

Glad alla hjärtans dag!

Publicerad 2012-02-14 11:15:13 i Frukost



Hej allihop, Glad alla hjärtans dag!!

Jag har firat genom uppvaktat mig själv med en god frukost; Grapefrukt, ägg, kaffe, hallonjuice och rostat bröd med färskost och honung (tips!). Ikväll blir det en god middag med tända ljus :)

Hur ska ni fira??

Ha en bra dag!!

Alla hjärtans inspiration

Publicerad 2012-02-12 20:13:12 i Inspiration

På tisdag är det alla hjärtans dag och då tycker jag att ni ska passa på att laga något riktigt gott till någon som ni tycker om! :)

Här kommer lite inspiration!



Vitlöksgratinerad hummer




Biff på bädd av ugnsbakad brysselkål med bacon och honung serverat med mandelpotatispuré och rödvinssky




Oxfilé provencale




Kyckling saltimbocca




Italienska köttbullar i tomatsås




Svamppasta med parmaskinka och ruccola




Chokladformar med mango, mascarpone och passionstopping




Citronmousse


Lövbiffsgratäng

Publicerad 2012-02-07 16:01:36 i Kött



Det här receptet har varit bokmärkt en längre tid för testlagning och nu blev det äntligen av, och tur det för det blev precis lika gott som jag hoppades. Receptet har jag hittat på den här fina bloggen som är en av mina favoriter! Här kommer det men med några små ändringar.

Lövbiffsgratäng:

Gratäng:
ca 400 g lövbiff
3 msk japansk soya
3 msk oxfond med rödvin
1 pressad vitlöksklyfta
150 g färska champinjoner
1 strimlad purjolök
1 hackad röd paprika

Sås:
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
ca 150 g ädelost
svartpeppar
lite salt

Strimla lövbiffen och marinera den i soya, fond och pressad vitlök. Hacka purjo och paprika, och skiva svampen. Fräs sedan på grönsakerna + svampen i en stekpanna och häll sedan över i en ugnsform. Koka upp grädden. Blanda mjölet med en skvätt kall grädde och rör sedan ner i den varma grädden. Låt koka upp. Smula ner osten och krydda med peppar och lite salt (osten är salt i sig). Häll sedan det marinerade köttet över grönsakerna och avsluta med såsen. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter, 200 grader. Servera med ris och sallad.




Gott!



Kladdkaka med Baileys

Publicerad 2012-02-05 19:53:45 i Bakat



Hej på er! Hoppas ni har haft en trevlig helg!

Såg ni Melodifestivalen igår? Jag tyckte Loreens nummer var så himla bra!! Vilken röst. Till melodlifestivalen är ju något gott att äta ett måste, så vi bakade den här goda kladdkakan igår som vi smaksatte med Baileys likör. Mycket lyckat! Enkel att göra också då alla ingredienser rörs ner i samma kastrull. Prova! :)


Kladdkaka med Baileys:

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
3-4 msk baileys likör
2 ägg

Smöra och bröa en form. Smält smöret i en medelstor kastrull. Tag av kastrullen från värmen och blanda i socker, kakao, vetemjöl och baileys. Avsluta med att blanda i äggen ett i taget. Häll i smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 minuter, 200 grader. Ät tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde!

Semmeltider

Publicerad 2012-02-01 22:06:17 i Bakat

 

Har ni ätit er första semla för i år?? Jag har tyvärr inte gjort det än, men drömmer mig tillbaka till förra året och de här goooda semlorna... Tror minsann det får bli semmelbak till helgen för min del!

Semlor:

ca 15-20 stycken

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

+ ett uppvipat ägg till pensling

Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt det bli fingertemperatur. Rör ut jästen i lite av degvätskan och häll sedan i resten. Häll i salt, socker, kardemumma och ägget. Blanda runt. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Rulla till ca 15-20 st bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, 225 grader.

Ta ut lite av inkråmet i semlorna. Riv mandelmassa och blanda med lite ovispad vispgrädde och inkråmet. Fyll semlorna med mandelmasseröran och spritsa eller klicka på grädde.

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela