Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Kreolsk fläskfilégryta

Publicerad 2011-10-31 22:43:22 i Kött



Hej på er! Här kommer ett recept på min variant av en kreolsk fläskfilégryta!

Den här grytan ska gärna koka länge så att smakerna kommer fram ordentligt och fläskfilén nästan faller isär för att den är så mör! Såsen får mycket av den goda smaken från den kryddiga korven.

Kreolsk fläskfilégryta:

ca 800 gram fläskfilé, putsad
ca 200 gram kabanossen korv
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gul paprika
1 röd paprika
ca 7-8 soltorkade tomater i olja (kan uteslutas)
1 burk syltlök
(ev. svarta oliver)
5 dl mellangrädde (vispgrädde blir ännu godare om man känner att man har samvete till det:))
2 msk oxfond
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
salt och peppar

olivolja att steka i

Skär korven i centimetertjocka skivor och stek i lite olivolja. Skär under tiden fläskfilén i bitar. När korven fått fin färg, häll över i en gryta med lock. Stek fläskfilén i fettet från korven tills den fått färg, salta och peppra. Häll sedan även den i grytan. Hacka lök och vitlök. Sänk värmen i pannan och stek löken i lite olivolja. Skär paprikan i grova bitar och lägg i tillsammans med löken. Häll sedan över i grytan. Häll på grädden, oxfond, honung och balsamvinäger. Häll i syltlöken och de hackade soltorkade tomaterna. Låt puttra under lock i minst 30 minuter. Servera med pressad potatis.

Polentan blev en hit!

Publicerad 2011-10-30 18:54:10 i Tillbehör



I veckan provade vi att äta polenta för första gången och det kommer vi definitivt att göra igen för det var riktigt gott!

Polenta är små gryn som framställs av majskornets kärna och innehåller mycket fibrer, sammansatta kolhydrater och mineraler samt en del omättade fettsyror, proteiner, aminosyror och vitaminer. Polentan kokas till en fast gröt som får stelna. Sedan är det bara att skära polentan i bitar och steka eller grilla!

Till polentan åt vi baconlindad kycklingfilé med en tomatsås och tomat och mozzarellasallad.

Stekt polenta:

4 pers

1 liter vatten
3 dl polentagryn (saltå kvarn ex.)
1 buljongtärning, grönsaks eller höns
2 msk olivolja
lite salt och peppar

Olivolja till smörjning av formen och att steka i

Koka upp vattnet med buljongen, oljan, salt och peppar. Häll i polentagrynen i det kokande vattnet och sänk sedan värmen. Koka under omrörning i cirka 5 minuter. Smörj under tiden en form, ca 20¤20 cm. Bred ut polentagröten i formen och låt stelna. Skär sedan bitar av polentan och stek i olivolja och ev. smör på hög värme, ett par minuter på varje sida.

 

Nyheter från Systembolaget

Publicerad 2011-10-27 16:04:19 i Drinkar



Jag gick in en sväng på systembolaget idag efter jag varit och tränat för att titta efter den nya "årets glögg" från Blossa, och till min lycka så höll personalen precis på att fylla på med några nya lådor då den första omgången redan hade tagit slut! Tur för mig!

2011 års smak är Arabica (kaffesmak) och det tycker jag låter väldigt lovande! Jag älskar glögg och kommer förmodligen inte kunna hålla mig till 1:a advent innan jag provsmakar, så jag återkommer med recention inom kort! :)



Jag köpte också hem dessa tetror som stod på aperitif hyllan, smaksatt vin med citron respektive smultronsmak. Bara att blanda med valfri juice eller läsk, några isbitar, kanske några myntablad och servera som fördrink! Låter gott i alla fall tycker jag!

Nä nu ska jag lägga mig på soffan och slappa en stund för jag är helt slut efter att ha tränat och storstädat idag på min lediga dag (när jag egentligen borde ha skrivit på en hemtenta, men det pratar vi inte om). Snart kommer Mathias hem och vi ska åka en sväng till Ikea för att inhandla lite nya saker till lägenheten, framför allt ett nytt överkast men man brukar ju alltid komma hem med en massa andra VÄLDIGT nödvändiga saker också :)

Kram på er!

Sliced Stake Salad

Publicerad 2011-10-25 20:52:02 i Sallad



Gårdagens middag såg ut så här! En mör bit ryggbiff som rosastekts och skivats upp serverat på en sallad med basilikadressing. Insirationen kom från när jag såg Rachael Ray laga det här på TV, men det slutade med att det skivade köttet och grönsallad var det enda de två rätterna hade gemensamt :)

 

 

Blomster

Publicerad 2011-10-22 16:14:11 i Övrigt



Denna fina bukett med rosor fick jag idag när jag jobbade sista dagen på mitt extrajobb! Fantastiskt vackra och de doftar helt underbart!!

Ikväll tänkte vi unna oss att äta middag ute, och vi velar just nu mellan indiskt och italienskt så vi får se vad det blir för gott! :)

Trevlig helg!!

Köttfärsfyllt bröd med mozzarella och soltorkade tomater

Publicerad 2011-10-21 17:38:42 i Köttfärs




Här kommer ett smarrigt middagstips till helgen!! (Den tråkiga bilden gör inte alls den här toppengoda rätten rättvisa...)

Köttfärsfylld långfranska med mozzarella och soltorkade tomater:

1 stort bröd, typ långfranska eller bondbröd
500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl chilisås
1 dl grädde
2 msk tomatpuré
1/2 dl vatten
salt och peppar
1 kruka basilika
ca 10 soltorkade tomater
2-3 dl riven mozzarella

Hacka lök och vitlök och stek på låg värme i lite olja. Höj värmen och lägg i köttfärsen och stek tills färdig. Krydda med salt och peppar. Häll på chilisås, grädde, tomatpuré och vatten. Strimla de soltorkade tomaterna och häll i. Hacka basilikan och rör i på slutet. Skär ett lock på brödet och gröp ur lite av innehållet. Tryck sedan resten av innehållet åt sidorna. Häll i köttfärsröran och toppa med riven mozzarella. lägg på locket och grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Skär upp och servera med en god sallad! Gott!!

Äppelmuffins med kanel och kardemumma

Publicerad 2011-10-19 23:03:49 i Bakat



Vi fick en hel kasse med äpplen från Mathias föräldrars tomt i helgen - härligt! Det första som dem fick användas till var dessa goda och saftiga muffins. Imorgon tänkte jag försöka göra lite äppelkräm, återkommer med receptet om det blir lyckat! :)

Äppelmuffins med kanel och kardemumma:
24 st (2 muffinsplåtar)

3 dl mjölk
150 gram  smör
5 st ägg
4 dl socker
8 dl  vetemjöl
4 tsk  bakpulver
 
6 st  medelstora äpplen
2 msk pressad citron
2 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär i klyftor. Droppa över citron. Strö socker, kanel och kardemumma på äppelklyftorna och rör om. Två av äpplena hackas i lite mindre bitar, och läggs i botten på muffinsformarna. Värm mjölken och lägg i smöret så att det smälter. Låt svalna. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt bakpulver, mjöl och smör/mjölken och rör ihop till en jämt smet. Häll smeten i formarna.
Stick ned äppelklyftorna i smeten.

Grädda i mitten av ugnen i 200°C, ca 15 minuter.

Ny kokbok

Publicerad 2011-10-18 20:28:27 i Övrigt

Kokböcker kan man aldrig få för många av, eller hur?? Senaste tillskottet i min samling är Theresa Giudices (från The real Housewives of New Jersey) Italienska kokbok. Nu blir det till att sträckläsa boken med en kopp te i soffan! Mys :)

Ugnsbakade rotfrukter med chorizo och fetaoströra med sting

Publicerad 2011-10-09 15:19:20 i Korv



Här kommer en av rätterna från förra veckans veckomeny!

Ugnsbakade rotfrukter med chorizo:

ca 3-4 port

1 sötpotatis
4 potatisar
2 morötter
6 jordärtskockor
6 små lökar
3 chorizokorvar

olivolja
flytande honung
salt och peppar

ev. färsk basilika till garnering

Skala och dela rotfrukterna i bitar. Skala lökarna. Skär chorizon i skivor. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och honung. Salta och peppra. Ställ in plåten mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.



Kanongott! Tillsammans med den här goda fetaoströran så är den här rätten en ny favorit!

Fetaoströra med sting:

2 pkt fetaost
1 msk olivolja
2 msk lätt creme fraiche
2 krm chilipeppar
1 msk tomatpuré
1 liten röd lök
1 röd spetspaprika
salt och peppar

Mixa fetaosten tillsammans med olivolja och creme fraiche. Smaksätt med chilipeppar, tomatpuré, hackad lök och spetspaprika samt salt och peppar! Förhöjer vilken måltid som helst!

 

Veckans middagar

Publicerad 2011-10-09 15:18:39 i Veckomenyer



Veckomeny vecka 41:

Måndag:
Ugnspannkaka med bacon och äpple

Tisdag: Pastagratäng med chorizo

Onsdag: Biffstroganoff med ris

Torsdag: Rester

Fredag: Örtspäckad fläskfilé med klyftpotatis och sås

Lördag: Laxburgare

Söndag: ?

En lyckad middag!

Publicerad 2011-10-06 22:26:59 i Desserter



Idag har mina kära systrar varit här och ätit middag! Det var supertrevligt och maten blev jättegod! :) 

Till förrätt åt vi en exotisk räkcocktail...



...serverad med guacamole.



Gott!



Till varmrätt blev det mitt säkra kort: Kyckling- och spenatlasagne med västerbottenost.



Till efterrätt hade jag gjort crème brûlée med varma björnbär och äpple-calvados sorbet (köpt från djurgårdsglace).



Tack för en trevlig kväll!!

Stekta äpplen med kanel och kardemumma

Publicerad 2011-10-05 22:22:52 i Desserter



Stekta äpplen med kanel och kardemumma:

2 port

1 stort äpple
1 msk smör
2-3 msk strösocker
kanel och kardemumma efter smak

Skala äpplet och skär i klyftor. Lägg smöret i en stekpanna och låt bli gyllenbrunt. Lägg i äpplena och strö över socker, kanel och kardemumma. Stek ett par minuter på varje sida tills äppelklyftorna börjar bli mjuka men fortfarande har en hård kärna. Servera med vaniljglass.

Tips! Släng ner lite havregryn i pannan också så blir det nästan som en äppelpaj!



Det här är den godaste vaniljglassen tycker jag!!

Tomat- och mozzarellasallad med kyckling

Publicerad 2011-10-05 22:06:00 i Sallad



Måndagens enkla middag var sallad med tomater, ruccola, basilika, mozzarella och rödlök med en dressing av olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Med färdiggrillad kyckling till innebar att det endast tog 5 minuter innan middagen stod på bordet = smart, nyttig och god vardagsmat!

Svamprisotton som blev svamppasta...

Publicerad 2011-10-04 17:51:58 i Pasta



I fredags var det meningen att vi skulle äta svamprisotto med parmaskinka och ruccola, men tydligen så hade risottoriset tagit slut så det blev till att tänka om. Ingredienserna fick istället omvandlas till en smarrig svamppasta, och vi blev inte särskilt besvikna över det! :)

Pasta med svamp, parmaskinka och ruccola:

2 pers

2 port spagetti
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl färsk svamp, t.ex. kantareller och trattkantareller
2 dl vitt vin
3 dl mellangrädde
salt och peppar

minst 12 skivor parmaskinka, ruccola och riven parmesanost till servering

Hacka schalottenlöken och finhacka vitlöken. Stek på svag värme i lite olivolja tills löken börjar bli mjuk. Dra upp värmen, lägg i svampen och stek tills den tappat den mesta vätskan och minskat till ca hälften i storlek. Häll över vinet och låt reducera till ca hälften, det tar bara några minuter. Slå över grädden och krydda med salt och peppar. Koka pastan men behåll lite tuggmotstånd. Blanda sedan ner pastan i såsen. Lägg upp på tallrikar och toppa med parmaskinka, ruccola och riven parmesanost!

 

Veckans middagar

Publicerad 2011-10-03 10:41:17 i Veckomenyer



Meny vecka 40


Måndag:
Tomat- och mozzarellasallad med balsamico och kyckling

Tisdag: Ugnsbakade rotfrukter med chorizo och fetaoströra

Onsdag: ?

Torsdag: Trerättersmiddag med hösttema. Systrarna på besök!

Fredag: Köttfärsfylld långfranska med sallad

Lördag: Asiatisk fläskkarre i salladsblad

Söndag: Kroppkakor

Kanelbullens dag

Publicerad 2011-10-02 23:00:04 i I säsong



Ni glömmer väl inte bort att det är Kanelbullens dag på tisdag?!! Mina bullar ligger redan i frysen och väntar. Detta är det i särklass bästa kanelbullsreceptet så prova det så kommer ni inte bli besvikna! :)

Godaste kanelbullarna:

50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1-2 tsk kardemumma
150 g smör
ca 1,4 l vetemjöl

Fyllning:
250 g smör (rumsvarmt)
1 3/4 dl strösocker
4 msk kanel

ägg till pensling
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll sedan över jästen och rör tills jästen löst sig. Häll i socker, kardemumma och smöret i bitar. Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Rör under tiden ihop fyllningen. Delar degen i två delar och kavla till rektanglar. Bred på fyllningen. Rulla ihop och skär vanliga bullar eller gör snurror (beskrivning redan). Låt jäsa på plåtar under bakduk i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 5-10 minuter. Låt svalna på galler.

Att göra snurror:

Efter du har kavlat ut degen till rektanglar och lagt på fyllningen, vik ihop degen (dubbel) från långsidan och skär ca 2 cm långa remsor. Dela varje remsa på mitten nästan ända upp till viket (delarna ska fortfarande sitta fast i varandra) så det blir två långa ben och tvinna dem. Knyt ett varv och stoppa in änden i hålet. Lägg ut på bakplåtspapper och låt sedan jäsa enligt receptet ovan.

Lax med parmesangratinerad fänkål

Publicerad 2011-10-02 22:41:43 i Lax



Hej igen allihop!

Det har varit dålig uppdatering på middagarna den här veckan men här kommer i alla fall en liten bild på torsdagens middag: Lax med parmesangratinerad fänkål. Fänkålen delade jag och kokade i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Sedan lade jag över den i en ugnsform, saltade och pepprade, ringlade över lite olivolja och rev över parmesanost. Slängde i några tomater gjorde jag också när jag ändå höll på. Fänkål har jag tidigare mest använt till fisksoppa och liknande men det blev väldigt gott även på detta sätt!

Laxen marinerade jag i saften från en apelsin, lite olivolja och salt och peppar.

Nu ska jag klura lite på den kommande veckans middagar, återkommer med en veckomeny imorgon! :) Kram

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela