Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Canneloni med kyckling, spenat och ricotta

Publicerad 2012-01-30 16:53:04 i Pasta



Dagens middagstips!

Canneloni med kyckling, spenat och ricotta:

4 port

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 stora kycklingfiléer
salt och peppar
70 g färsk spenat
1 burk ricottaost
1 fpk färska lasagneplattor
ca 5 dl tomatsås
2 dl riven parmesanost

ruccola till servering

Hacka lök och vitlök. Fräs i lite olivolja i en stekpanna. Skär kycklingen i små bitar och låt steka med löken. Krydda med salt och peppar. Blanda till sist ner ricottaosten. Förkoka pastaplattorna någon minut. Lägg sedan på fyllning på varje pastaplatta och rulla ihop från långsidan. Lägg i en ugnsfast form. Häll över tomatsåsen och strö över parmesanost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter, 200 grader.

Den där lövbiffspastan

Publicerad 2012-01-23 16:02:24 i Pasta



Det här är en återkommande favoriträtt hemma hos oss!

Krämig pasta med lövbiff och ädelost, 4 port:

4 port

400 gram pasta
ca 6-7 skivor lövbiff
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3-4 dl mellangrädde
salt och peppar
140 g ädelost
1/2 kruka persilja

Koka pastan al dente (med lite tuggmotstånd). Hacka lök och vitlök och stek på medelhög värme i en stekpanna. Skär lövbiffen i strimlor och lägg i pannan. Salta och peppra. När köttet börjar bli genomstekt, häll över grädden. Smula ner en del av ädelosten i såsen (spar lite till dekoration). Hacka persiljan och blanda ner. Blanda till sist ner pastan och rör om. Smula över ädelosten och servera gärna på en varm tallrik!

 

Grekisk grönsaksgryta med räkor och fetaost

Publicerad 2012-01-21 16:22:53 i Fisk och skaldjur



Här kommer receptet Kajsa! :) När jag satt och pratade om den här rätten igår på jobbet så blev kollegorna hungriga, och jag med!

Det här är en favoriträtt som lagades flitigt hemma hos oss när jag bodde hemma, den går snabbt att laga och smakar såå gott! Ett riktigt färskt och gott bröd till är ett måste!

Grekisk grönsaksgryta med räkor och fetaost:

4 port

1 burk krossade eller passerade tomater
1,5 dl vitt vin
2 msk msk citronsaft
3 msk msk kyckling eller grönsaksfond
3 tomater
2 röda paprikor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
Salt och peppar
2 paket fetaost
1 kg räkor med skal

Skala räkorna. Fyll en form med krossade tomater, vin, citronsaft, buljong och lite salt och peppar. Hacka lök och vitlök. Skär tomat och paprika i bitar. Häll i allt i formen och rör om, smula över fetaosten och strö över räkorna. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter, 200 grader. Servera med ett gott bröd till att doppa!

Kram och trevlig helg!

Lätt hallon och chokladmousse

Publicerad 2012-01-12 22:29:44 i Desserter



Det behöver inte vara tråkigt att äta nyttigt... Inte alls faktiskt!

Lätt hallon- och chokladmousse:

2 port

50 g mörk choklad 70%
1 burk kesella hallon

några frysta eller färska hallon till garnering

Bryt chokladen i bitar och smält den i mikro eller över vattenbad. Låt svalna lite. Blanda med kesellan och häll i portionsformar. Låt svalna helt i kylskåp.

Laxburgare i pitabröd

Publicerad 2012-01-11 21:44:44 i Lax



Det här är en riktig favoriträtt!! Den finns redan på bloggen sedan tidigare men här kommer den igen (och med nya bilder) ifall ni har glömt bort den! :)

Laxburgare:

500 g laxfilé
3-4 st salladslökar
3 tsk maizena majsstärkelse
salt och peppar

Hacka salladslöken och dela laxen i mindre bitar. Mixa ihop i matberedare. Strö över maizena, salt och peppar och blanda runt. Forma till burgare och stek på medelhög värme några minuter på varje sida. Servera i pitabröd med syrliga tomater samt mango, gurka och gärna avokado.

Syrliga tomater:

3 mogna kvisttomater
1 citron
1 dl olivolja
salt och peppar
ev. hackad persilja

Skär tomaterna i kuber. Pressa hela citronen över tomaterna, häll över olivoljan, salt och peppar samt eventuellt hackad persilja. Servera till laxburgarna.

Glace au four

Publicerad 2012-01-09 16:54:29 i Desserter



En pampig dessert som dessutom är gudomligt god!!

Glace au four:

4 port

4 skivor sockerkaka
4 tsk päronkonjak
2,5 dl frysta hallon (tinade)
ca 4-5 dl vaniljglass
3 äggvitor
3 msk socker

Vispa ihop äggvitor och socker till en maräng. Fördela sockerkakan i 4 portionsformar. Häll över päronkonjaken. Fyll på med hallonen och till sist vaniljglassen. Toppa med marängen. Se till att den täcker hela formen. Bränn marängen lätt med en brännare. Servera genast!

Kyckling Saltimbocca med Risotto

Publicerad 2012-01-08 23:17:26 i Kyckling



Denna rätt bjöd vi våra vänner på i helgen!

Kyckling Saltimbocca:

4 port

4 kycklingfiléer
8 skivor lufttorkad skinka
8 stora blad färsk salvia eller flera små
2 dl torrt vitt vin
2 msk kycklingfond
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Dela kycklingfiléerna på längden. Salta och peppra. Vira in de halva kycklingfiléerna och salviablad i skinkan. Lägg i en ugnsform. Häll över vin och kycklingfond. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter eller tills kycklingen är klar.



Att göra risotto behöver inte vara krångligt!

Risotto:

4-5 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk olivolja
2 dl arborioris
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar 
3 dl vitt vin
3 dl vatten
3 msk kycklingfond på flaska
2 dl färskriven parmesanost

Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en gryta eller djup stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt vin, vatten och kycklingfond. Låt koka upp och sjud på svag värme tills risotton är klar, ca 25 min. Späd eventuellt med mer vatten om riset inte är klart och all vätska kokat in. Blanda ner parmesanosten på slutet så att risotton blir krämig!




Servera gärna med en tomat och mozzarellasallad!

Färskostbollar med valnötter och honung:

Publicerad 2012-01-07 21:37:46 i Förrätter



Perfekt som drinktilltugg!

Färskostbollar med valnötter och honung:

1 paket philadelphiaost
50 gram valnötter
ca 2 msk flytande honung

Hacka valnötterna. Rulla bollar av färskosten och rulla de sedan i de hackade valnötterna. Ringla till sist över honungen!

Lätt mangoglass

Publicerad 2012-01-06 00:16:15 i Desserter



En jättegod, snabb och nyttig dessert!

Lätt mangoglass:

2 port

1 burk vaniljkesella
1 fpk fryst mango

Mixa vaniljkesellan med den frysta mangon i en mixer eller matberedare. Skopa upp, ät och njut!!

Imorgon kommer våra vänner Emil och Sara över på middag och på menyn står bland annat "hoppa i munnen" och "glass i ugn". Kan ni gissa vad det är?? :)

 

Nytt och nyttigt år

Publicerad 2012-01-04 13:31:26 i Hälsa

Ni är säkert många med mig som har som nyårslöfte att försöka bli lite hälsosammare; äta nyttigare och träna mer!? :) Här kommer i alla fall lite hälsosam matinspiration!



Tomat och mozzarellasallad med grillad kyckling




Tonfisksallad med ägg och fetaoströra




Couscoussallad med chilliräkor




Matvetesallad med kräftstjärtar och romescosås




Sega bananbitar




Ugnsrostade tomater med balsamvinäger




Citron- och timjanmarinerad kyckling




Mandellax




Paprikasoppa




Tacosoppa




Lunchmackor med hummus

2012

Publicerad 2012-01-02 12:55:26 i Övrigt



Gott nytt år allihop!

Vi firade in det nya året hemma hos Mathias syster Mathilda och sambo Emil, och de bjöd på den här fina och goda hemgjorda smörgåstårtan!

Nu är det vardag igen och jag försöker komma in i lite bra rutiner igen, gå och lägga sig tidigare, gå upp tidigare, storhandla igen, laga middag varje dag (istället för att köpa något färdigt)...

Vi får se om jag lyckas! :)

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela