Brödbak till möhippa
Så i lördags var det äntligen dags för Lisas möhippa! Hemlighetsmakeriet har varit stort och väntan lång men dagen blev otroligt rolig och lyckad. Tack alla tjejer för en fantastisk dag! :)
Till champagnefrukosten som inledde dagen hade jag bakat två sorters bröd, bagels och havre- och morotsbröd.
Receptet på bagels har jag hämtat härifrån: http://www.recept.nu/1.152096/leila_lindholm/frukost_brunch/mjol/bagels. De får sin härliga sega konsistens av att man kokar dem innan man gräddar dem i ugnen, men bli inte avskräckta för det - det är inte så krångligt som det låter. Jag gjorde en dubbel sats när jag ändå var igång så nu är frysen fylld av gott bröd :)
Havre - och morotsbröden blev lite improviserade. Basen är kall havregrynsgröt och riven morot. Jag har inga exakta mängder för mjöl utan man får prova sig fram till önskad konsistens.
Havre- och morotsbröd ca 20 stycken:
50 g (1 paket) jäst
5 dl ljummet vatten
4 portioner kall havregrynsgröt
3 morötter, finrivna
3 tsk salt
mjöl, hälften fint rågmjöl och hälften vetemjöl
Rör ut jästen i det ljumna vattnet. Rör ner gröten, morot och salt. Arbeta in mjölet i degen allt eftersom tills degen börjar släppa från bunken. Hellre att degen är lite för lös än för hård. Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk. Dela degen i ca 20 delar och forma till små bröd. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla bröden med vatten och garnera med havregryn. Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 20 minuter. De blir väldigt saftiga och goda!
Mysig champagnefrukost för den blivande bruden :)