Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Brytbröd med västerbottenost och ruccolasmör

Publicerad 2011-04-17 22:51:08 i Bröd



Det här brödet har blivit en ny favorit för att det är så himla enkelt att göra (inget behöver värmas och allt går att blanda i samma bunke) och det är smidigt att det är bröd och pålägg i ett! Sedan ser det också ganska tjusigt ut :)

Originalreceptet kommer från Ica och det hittar du här.

Brytbröd med västerbottenost:

25 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
ca 6 dl vetemöl

1 ägg
vallmo- eller sesamfrön

Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter i 200° C.



Det här goda smöret har min mamma gjort flera gånger till olika kalas och bufféer. Festligt och jättegott!

Mammas ruccolasmör:

200 g smör
1 påse ruccola
1/2 tsk salt

Mixa! Klart!

 

Kommentarer

Postat av: mamma

Publicerad 2011-04-21 21:55:54

kul att få ett ruccolasmör uppkallat efter sig:)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela