Brytbröd med västerbottenost och ruccolasmör
Det här brödet har blivit en ny favorit för att det är så himla enkelt att göra (inget behöver värmas och allt går att blanda i samma bunke) och det är smidigt att det är bröd och pålägg i ett! Sedan ser det också ganska tjusigt ut :)
Originalreceptet kommer från Ica och det hittar du här.
Brytbröd med västerbottenost:
25 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
ca 6 dl vetemöl
1 ägg
vallmo- eller sesamfrön
Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter i 200° C.
Det här goda smöret har min mamma gjort flera gånger till olika kalas och bufféer. Festligt och jättegott!
Mammas ruccolasmör:
200 g smör
1 påse ruccola
1/2 tsk salt
Mixa! Klart!