Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Lyxig räksoppa

Publicerad 2013-09-15 23:05:31 i Förrätter

 
Helgens godaste middag var den här goda soppan!
 
Lyxig räksoppa:
 
2 portioner, eller 4 förrättsportioner
 
500 g räkor med skal
50 g rotselleri
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 1/2 fiskbuljongtärning
1 lagerblad
2 dl mellangrädde
chilipeppar
salt och peppar
 
Skala räkorna, och spara skalen. Hacka lök och vitlök, och tärna rotselleri och morot. Fräs detta i olivolja i en stor kastrull tillsammans med räkskalen i ca 5 min. Blanda ner tomatpuré, buljongtärning och lagerblad, häll på vin och vatten. Koka upp och låt puttra under lock i ca 20 minuter. Sila av fonden och koka upp igen. Häll i grädden och smaka av med chilipeppar, salt och peppar och eventuellt lite mer tomatpuré. Puttra i ca 15 minuter och servera sedan tillsammans med räkorna!
 
 

Färsk kyckling i ugn med citron och timjan

Publicerad 2013-09-03 16:50:35 i Kyckling

 
Jättegod kycklingrätt, och på köpet en god sås!
 
 Färsk kyckling i ugn med citron och timjan:
 
1 hel färsk kyckling
salt och peppar
1 citron
1/2 kruka timjan
5 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1/2 dl olivolja
2 msk konc. kycklingfond
 
Stycka kycklingen och lägg delarna i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i timjan, vitlöksklyftor och citron i klyftor. Häll på vin, olja och kycklingfond. Lägg på locket och stek i ugnen i ca 1 timme på 175 grader, höj sedan värmen till 200 grader och ta bort locket och låt kycklingen stå ca 30 minuter till för att få lite färg!
 
 
 

Italienska köttbullar i tomatsås

Publicerad 2013-09-02 18:55:23 i Köttfärs

 
Det här måste ni prova - såå gott!!
 
Italienska köttbullar i tomatsås:

Köttbullar:
500 g blandfärs
salt och peppar
1/2 kruka hackad basilika
2 dl riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
1/2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl rött vin
1 msk honung
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Garnityr:
hackad basilika
riven paremesanost

Blanda ihop alla ingredienserna till köttbullarna och forma till ganska stora köttbullar. Bryn runt om i en panna och lägg sedan över i en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader. Häll i alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull. Låt koka upp och sedan puttra på låg värme i minst 15 minuter men gärna längre. Häll sedan tomatsåsen över köttbullarna och ställ in i ugnen i ca 10 minuter beroende på storleken, men tills de är genomgräddade. Strö över basilika och parmesanost och servera med pasta
 
 

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela