Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Bakad potatis med två röror

Publicerad 2010-11-30 18:19:44 i Potatis och rotfrukter

Det är inte ofta som det bjuds på bakad potatis här hemma. Jag vet faktiskt inte varför, det är ju både gott, enkelt och billigt! Och så kan man ha så många kul tillbehör till! Eller vad sägs om klassikerna vitlökssmör, skagenröra och tonfiskröra... eller om man vill köra vegetariskt och göra en röra på keso, kokt ägg och hackade örter.

Den här gången blev det två röror: kyckling/curry samt kräftstjärtar/ägg/gräslök.



Röra med kräftstjärtar:

1 burk kräftstjärtar i lag
3 hårdkokta ägg
1 kruka färsk gräslök (eller dill om man föredrar det)
1 liten burk lätt creme fraiche
salt och peppar

Häll av kräftstjärtarna. Hacka de kokta äggen och gräslöken. Häll allt i en skål och blanda med creme fraiche och salt och peppar.



Röra med kyckling och curry:

2-3 kycklingfiléer beroende på storlek
curry
salt och peppar
1 liten burk lätt creme fraiche

Skär kycklingen i små bitar. Stek kycklingen i en stekpanna. Krydda med curry efter smak. Salta och peppra. Blanda med creme fraiche och servera ljummen.

Julstök och adventsbak

Publicerad 2010-11-28 13:49:59 i Jul



Efter jobbet igår så stod det egentligen "tentaplugg och rapportskrivning" i kalendern, men jag suddade ut det och skrev "julpynta och baka saffransbullar" i stället...



Saffransbullar med mandelmassa:

Till en butterkaka och en plåt bullar

1 paket jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
2 paket saffran
2 krm salt
1 burk kesella 10%
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning:
250 g mandelmassa
200 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
ev 2 msk kanel (jag glömde bort att man nog inte brukar ha kanel i saffransbullar, men det blev jättegott ändå)

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt bli fingervarmt. Rör ut jästen med mjölkblandningen. Blanda i socker, saffran och salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Riv mandelmassa och blanda med övriga ingredienser i fyllningen. Smörj en springform med smör och ställ ut bullformar på en plåt. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta och bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i cirka 3 cm tjocka skivor. Ställ rullarna i springformen, de ska precis nudda varandra. De som inte får plats läggs i bullformarna. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i ca 10 minuter i 200 grader och butterkakan i ca 25 minuter i 175 grader.



Mmmm



Nu är första ljuset i adventsljusstaken tänt,



tomtesamlingen har fått ta plats på hyllan ovanför sängen...



...och de första julklapparna är inslagna!

Nu börjar julstämningen infinna sig på allvar! :)



Skaldjursrisotto med räkor och pilgrimsmusslor

Publicerad 2010-11-28 10:36:51 i Fisk och skaldjur



Denna goda risotto lyxade vi till det med i torsdags. Pilgrimsmusslor är en stor favorit för mig och kommer verkligen till sin rätt här. Det som är viktigt när man steker pilgrimsmusslorna är att man använder riktigt smör och bara steker dem någon minut på varje sida så att de inte blir sega. Krydda bara med lite salt och låt denna fina råvara tala för sig själv!

Skaldjursrisotto 4 port:

ca 4-5 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk olivolja
2 dl arborioris
ca 1 tsk salt
ca 2 krm svartpeppar
3 dl vitt vin (den här gången blev det mousserande vin eftersom det var det som huset bjöd, och det gick lika bra)
4 dl vatten
3 msk hummerfond på flaska
1 knippe sparris, i bitar
räkor, färska eller frysta som tinats
ca 12 st pilgrimsmusslor, färska eller frysta som tinats
2 dl färskriven parmesanost


Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en gryta eller djup stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt vin, vatten och hummerfond. Låt koka upp och sjud på svag värme tills risotton är klar, ca 20 min. Rör om ibland. Blanda mot slutet ner sparrisen. Blanda sedan ner parmesanosten så att risotton blir krämig! Avsluta med att blanda ner räkor och toppa med smörstekta pilgrimsmusslor och riven parmesan!

Mmmm detta är såå gott! :)

Tredje kycklingen i rad: Kycklingburgare med ädelostkräm

Publicerad 2010-11-24 12:48:07 i Kyckling



Kycklingburgare är precis lika lätt att laga som vanliga hamburgare. Antingen kan man köpa färdig kycklingfärs eller så kan man mixa kycklingfiléer i matberedaren tillsammans med lite maizena majsstärkelse. Här har jag blandat i hackad salladslök i färsen tillsammans med salt och peppar. Servera kycklingburgarna med till exempel potatisklyftor, sallad och en ädelostkräm .

Ädelostkräm:

1 paket ädelost
1 liten burk lätt crème fraiche

Mosa osten med en gaffel. Blanda med crème fraiche.

Tips! Så här i juletid (ja det är faktiskt första advent på söndag) så kan jag tipsa om att ädelostkrämen även passar väldigt bra till pepparkakor!

Krämig kyckling- och spenatlasagne, pesto på tub och en gammal goding till efterrätt

Publicerad 2010-11-21 15:29:29 i Kyckling



Hej på er! Hoppas att ni har haft en skön helg. Här kommer lite bilder på lördagens middag. Jag var dock lite dålig på att komma ihåg att fota så allt kom tyvärr inte med på bild...

Till fördrink gjorde jag en drink med mousserande vin, brämhults apelsinjuice med krossad mango (Har ni provat den? Hur god som helst!!) och fruktköttet från passionsfrukt. Gott! Hälften hälften med vin och juice och en halv passionsfrukt i varje glas var lagom. Som drinktilltugg hade vi crostini med pesto. Coop har dessa smarta tuber med pesto för en billig penning om man inte orkar eller har tid att göra egen.

Till varmrätt lagade jag en rätt som jag läste om i allt om mat för ett par år sedan och som har fastnat i minnet. Det var en riktigt god och krämig lasagne med kyckling och spenat. Jag använde mig av allt om mat:s recept rakt av förutom att jag hade västerbottenost i istället för prästost. Tyvärr så glömde jag att fota lasagnen så ni får istället hålla tillgodo med denna urtjusiga bild från alltommat.se.


Krämig kyckling- och  spenatlasagne Receptbild - Allt om Mat
bild: alltommat.se

Krämig kyckling- och spenatlasagne:

3 st kycklingfiléer
 
1 msk olivolja + i tsk  
2 tsk grillkrydda  
350 g färsk spenat  
3 dl vispgrädde  
2 dl vitt vin, torrt  
250 g färska lasagneplattor  
3 dl prästost, riven  
2 dl parmesanost, riven
 

Skär kycklingen i smala strimlor. Fräs strimlorna i 1 msk olja ca 5 min. Strö över grillkryddan. Lägg upp på ett fat så länge. Fräs spenaten i 1 tsk olja under omrörning ca 3 min tills all vätska kokat in. Koka ihop grädde och vin i en kastrull ca 5 min.  Sätt ugnen på 225º. Häll lite vinsås i bottnen på en ugnssäker form. Varva lasagneplattorna med kyckling, spenat, prästost och vinsås i formen. Häll vinsås överst och strö över parmesanost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.

Till lasagnen hade vi vitlöksbröd och en sallad med avokado och granatäpple.



Till efterrätt blev det en gammal goding: Marängsviss. Vi provade Arlas nya produkt, smaksatt grädde med choklad. Den var god men det är ju lika lätt att ha i lite kakao i grädden själv. Hittade även söta små maränger i mini format :)



Har ni ätit någonting gott i helgen? :)

Snabba kycklinggrytan

Publicerad 2010-11-17 21:05:05 i Kyckling



Jag är av åsikten att en vardagsmiddag inte bör ta längre tid än 30 minuter att göra i ordning. Den här grytan klarar sig med marginal under den gränsen.

Kycklinggryta:

6 kycklinglårfiléer
1 gul lök
1 burk krossade tomater eller hela tomater på burk
3 dl matlagningsgrädde
1 kycklingbuljongtärning
3 msk pressad citron
3 tsk socker
salt och peppar
1 kruka persilja

Fräs löken mjuk i olivolja. Dela kycklingen i bitar och fräs tillsammans med löken. Salta och peppra. Häll över krossade tomater och matlagningsgrädde. Krydda med buljong, citron och socker. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll till sist i hackad persilja. Servera med ris.

 

Här kommer köttfärspajen!

Publicerad 2010-11-17 20:57:18 i Paj



Som jag skrev igår så åt vi köttfärspaj till middag. Just paj är en av mina storfavoriter och är god i alla former. Den här pajen har en fullkornsbotten, är fylld med köttfärssås och är toppad med massor av fetaost!

Köttfärspaj med fetaost:

3 dl vetemjöl med fullkorn
100 g smör
2 msk kallt vatten

Köttfärssås
2 paket fetaost
2 ägg
1,5 dl mjölk

Gör i ordning en köttfärssås eller använd rester. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en form. Grädda pajskalet i ugnen i 200 grader i 5 minuter. Häll sedan i köttfärssåsen och smula över fetaosten (det ska vara mycket). Vispa ihop äggen och mjölken och häll över pajen. Grädda i ugnen tills pajen fått fin färg (glömde ta tid igen).



Här serverad med rårivna morötter, en blandad sallad och en bit nybakad focaccia.

Focaccia

Publicerad 2010-11-17 20:32:13 i Bröd

Vad gör man med ett paket jäst som har utgångsdatum idag?

Det stod jag och funderade på tidigare idag. Jag beslutade mig för att göra en plåt med focaccia. Jag använde mig av ett vanligt pizzadegsrecept. När degen hade jäst tryckte jag ut den i en långpanna, strödde över lite tomater, rödlök, ruccola, salt och peppar och ringlade över olivolja.



Sedan fick det gräddas i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.



Klart!

Focaccian fick bli tillbehör till en köttfärspaj med fetaost som vi åt till middag idag. Återkommer med bild och recept på pajen :)

Ljus i höstmörkret

Publicerad 2010-11-17 20:13:01 i Bakat

Ibland kan det kännas lite tungt nu när mörkret kommer och lägger sig över oss allt tidigare på dygnet. Jag kände så i eftermiddags när det blev mörkt redan innan klockan 16, men med några enkla knep så går det faktiskt att göra höstmörkret till något riktigt mysigt.

Jag tänkte här dela med mig av några av mina tips för att göra mörkret och kylan till något mysigt och positivt!

1. Tänd några ljus



Finns det någon högre mysfaktor än levande ljus? De här söta ljuslyktorna kommer från favorit inredningsaffären Berry.



Ljusfat från Ikea. Fågel, fjäril och ljuslykta från Berry. Stenhjärtat är en present.

2. Kryp ner under en varm filt



Under en riktigt varm och gosig filt är kylan utanför bara mysig. Den här fina och ulliga filten kommer från Chilli (present av kära mamma).

3. Baka en kaka

Doften av nybakat är något som alltid gör i alla fall mig glad! En bonus är också att värmen från ugnen sprider sig ut i hela lägenheten. En kopp gott kaffe till = perfektion!



Idag bakade jag denna fantastiskt goda saffranskladdkaka! Receptet lånade jag från den här fina bloggen. Här serverad med lättvispad grädde och färska fikon.

Saffranskladdkaka:

2 3/4 dl strösocker
1 1/2 dl riven mandelmassa
2 1/4 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
135 g smält smör
1 bit bitsocker
1 påse saffran á 0,5 g


Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form med avtagbar botten. Stöt sockerbiten ihop med saffranet i en mortel. Blanda sedan ihop alla ingredienserna utan att vispa, tillsätt det smälta smöret sist. Häll smeten i formen.
Grädda i 30 minuter i mitten av ugnen.




Krämig pasta med lövbiff och ädelost

Publicerad 2010-11-14 22:06:32 i Pasta



Gårdagens söndagmiddag blev en gräddig och god pasta! Efter att ha jobbat, firat pappa på fars-dag och storhandlat på City Gross var vi så hungriga så det passade bra att slänga ihop en snabb pasta.

Krämig pasta med lövbiff och ädelost, 4 port:

400 gram pasta (vi hade vit fiberpasta)
ca 6 skivor lövbiff
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 liten tetra mellangrädde
salt och peppar
ädelost efter smak
1 kruka persilja

Koka pastan al dente (med lite tuggmotstånd). Hacka lök och vitlök och stek på medelhög värme i en stekpanna. Skär lövbiffen i strimlor och lägg i pannan. Salta och peppra. När köttet börjar bli genomstekt, häll över grädden. Smula ner en del av ädelosten i såsen (spar lite till dekoration). Hacka persiljan och blanda ner. Blanda till sist ner pastan och rör om. Smula över ädelosten och servera gärna på en varm tallrik!

En kväll med tapas och glitter

Publicerad 2010-11-14 21:41:42 i Tillbehör

Godkväll på er! Hoppas att ni har haft en bra helg :) Jag har haft en mycket bra helg med både kvalitetstid med familjen och kalas med vännerna. Igår bjöd nämligen Tove på födelsedagsfest med tema glitter och tapas! Mycket trevligt. Det bjöds på god sangria och mumsiga tapas. Jag tog med mig denna lilla tapasrätt: sharonfrukt med ädelost och serranoskinka + färska fikon.





I helgen hann jag också med en sväng till Älvsjömässan där jag och mamma gick på både Det Goda Köket och Allt för Hälsan mässorna. Där köpte jag några julklappar (som jag ju tyvärr inte kan avslöja här vad det var) och några goda salamikorvar till pappa i farsdagspresent. Såg också ett par av mina bloggfavoriter i minglet :)

Frittata med bacon och ruccola

Publicerad 2010-11-11 22:08:48 i Ägg och pannkaka



Frittata är en omelett som görs i ugnen och ofta innehåller kokt potatis och det man har i kylen i grönsaksväg. Perfekt mat att göra av rester! Här om dagen gjorde jag en variant med knaprigt bacon, ruccola, lök och paprika.

Frittata med bacon och ruccola:

8 ägg
ca 2-3 dl mjölk
1 dl parmesanost
2 paket bacon
1 gul lök
1 röd paprika
1/2 påse ruccola
4 kokta potatisar

Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Hacka lök och paprika och skär den kokta potatisen i bitar. Fräs lök och paprika mjuka i en stekpanna, släng sedan ner potatisen i pannan och låt den få lite färg. Vispa ihop äggen med mjölk och riven parmesanost. Fördela bacon, grönsaker och potatis i en ugnsform eller en stekpanna som går bra att ha i ugnen. Häll över äggblandningen. Grädda i ugnen tills äggen har stelnat (glömde ta tid men det var kanske 15-20 minuter...) på 200 grader.

Crème brûlée

Publicerad 2010-11-08 20:46:47 i Desserter




I fredags hade vi fredagsmys med hemgjord pizza och till efterrätt crème brûlée. Vi tog med oss efterrätterna tvärs över gården till våra vänner Emma och Johan. Jag hade glömt min kamera men Johan var snäll och tog några bilder!



Att bränna av crème brûléer är alltid ett partytrick :) Brännaren fick jag av Mathias i alla hjärtans dag present förra året.



Jag använde ett nytt recept på crème brûlée som nog är ett av de bästa som jag har provat. Receptet kommer från Maud Onnermarks bok Lättlagade menyer.

Crème brûlée:
I receptet stod det 6 portioner men för mig blev det bara 5...

1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
6 äggulor
1dl + 3 msk strösocker

Sätt ugnen på 150 grader. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg även i vaniljstången samt grädde och mjölk. Koka upp. Ta åt sidan och låt stå minst 10 minuter. Vispa snabbt ihop äggulor och 1 dl strösocker. Ta ur vaniljstången i gräddblandningen och häll över äggsmeten. Blanda om. Ställ 6 små formar i en långpanna. Häll i smeten. Fyll på med kokande vatten upp till hälften av formarna. Grädda i 40-50 minuter beroende på storleken på formarna. Låt svalna. Bränn av med socker vid servering.

Vi serverade efterrätterna med passionsfrukt och sharonfrukt.

Crêpes

Publicerad 2010-11-07 21:43:32 i Ägg och pannkaka



Nu har vi precis ätit en sen men mycket god middag! Vi gjorde ett lass pannkakor som vi fyllde med skinka, salami, fetaost, rödlök, äpple och ruccola. Gott och enkelt! Vi tryckte också i oss ett par efterrättscrêpes med skivad banan och smält mörk choklad... :)

Gårdagens överraskningsdag blev jättelyckad! Först åkte vi till gamla stan och drack varm choklad med vispgrädde på ett mysigt café. Sedan blev det en rundtur på slottet och så tittade vi på utställningen av Victoria och Daniels bröllopsgåvor. Efter det promenerade vi till medborgarplatsen och restaurang Kvarnen där vi skulle äta en sen brunch. Där hade jag bestämt möte med våra vänner Emil och Sara, och Mathias blev så glad och överraskad när han såg dem! Superlyckat! Jag kan verkligen rekommendera Kvarnens brunch, höjdpunkterna var västerbottenpajen, äggröran och ceasarsalladen. Det som var mindre bra att det inte ingick någon dricka eller kaffe utan det fick man köpa till...

Idag har vi faktiskt köpt våra första julklappar. Skönt att vara ute i god tid. Det blev också storhandling och en uppfriskande promenad innan vi sjönk ner i soffan.

Hoppas att ni också har haft en bra helg!

Shepherd´s pie

Publicerad 2010-11-04 18:37:09 i Köttfärs



Det här är en riktig klassiker från England där köttfärs och grönsaker bakas under ett täcke av härlig potatismos.
En perfekt rätt att göra mycket av och stoppa i matlådor.

Shepherd´s pie:

Jag gjorde en köttfärsröra med lök, vitlök, rivna morötter, gröna ärtor, tomatpuré, chilisås, paprikakrydda, chilikrydda, salt och peppar.

När jag gör potatismos brukar jag bara mosa den kokta potatisen med en ballongvisp, och sedan vispa ihop med lite smör, mjölk, salt och peppar (och ev lite muskotnöt). Det brukar bli ett gott och luftigt mos. Ett tips är att ha kastrullen på en varm platta när du häller ner mjölken så behöver man inte hålla på och värma den innan.

När potatismoset är klart klickar man bara ut det över köttfärsröran och gratinerar det hela i ugnen 225 grader i ca 15 minuter. Klart!


Nu längtar jag verkligen till helgen. En sällsynt ledig helg ska utnyttjas till fullo! På lördag har jag planerat en romantisk överraskningsdag för M som inte vet något annat än att han är i mina händer hela dagen :) Jag kan avslöja så mycket som att dagen kommer att innebära en hel del god mat i alla fall... Får återkomma med bilder efter helgen!

Hoppas ni har en trevlig kväll! Kram

Omelett med rökt lax

Publicerad 2010-11-03 17:45:11 i Lax



Omelett är bra mat. Det är enkelt och går snabbt att göra samtidigt som det är både billigt och nyttigt!  En omelett går att variera i all oändlighet, skinka, tonfisk, köttfärs, vegetarisk... Men igår valde vi att toppa omeletterna med rökt lax, fräst bladspenat, fetaost, rädisor och ruccola. Det visade sig vara en bra kombination för det blev riktigt gott!

Kyckling Caprese

Publicerad 2010-11-02 17:07:11 i Kyckling



En riktigt god och enkel kycklingrätt! Caprese sallad är en riktig favorit (tomat, mozzarella och basilika) och passar jättebra att ätas varm med kyckling till. Den här rätten gjorde vi i helgen och använde då kycklinglårfilé för att det är mycket saftigare än bröstfiléer och dessutom billigare (student-tips!).

Kyckling Caprese:


Kycklinglårfilé
Tomater
Mozzarella
Basilika
Vitlök
Salt och peppar

Hacka tomater, mozzarella och basilika och lägg i en ugnsfast form. Salta och peppra. Stek kycklinglårfilèerna tills de är genomstekta. Salta, peppra och riv ner lite vitlök i stekpannan medan kycklingen steker. Lägg kycklingfiléerna på caprese salladen och värm alltihop i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Servera tillsammans med ditt favorittillbehör och sås!

Pysseltips

Publicerad 2010-11-01 20:02:44 i Pyssel



Den här fina chili-dekorationen hänger i min mammas kök! Hon har helt enkelt trätt upp röda chilifrukter på en sytråd och hängt upp ovanför spisen. Jättefint tycker jag!  :)

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela