Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Kardemummakaka

Publicerad 2013-08-30 22:40:11 i Bakat

 
Ikväll fredagsmyser vi bland annat med en bit av den här goda kakan, Trevlig helg!
 
Kardemummakaka:
 
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
100 g smör
2,5 dl mjölk
1 ägg
 
pärlsocker och stött kardemumman att toppa med
 
Sätt ugnen på 200°. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, socker och kardemumma. Blanda ner det kylskåpskalla smöret så det blir finfördelat. Rör ner mjölk och ägg och häll upp smeten i en smord och bröad form. Strö på pärlsocker och grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen.
 

Vinbärsgelé

Publicerad 2013-08-26 21:27:16 i Pyssel

 
Spara sommarens goda bär genom att sylta och safta, och prova gärna det här goda receptet på gelé!
 
Vinbärsgelé:
 
1 liter vinbär, röda och eller svarta
1 dl vatten
1 dl gelésocker per dl vätska (går åt ca ett paket)
 
Skölj bären och lägg i en stor kastrull. Häll på vattnet och koka upp under lock, låt sedan puttra på låg värme i 10 minuter. Mosa bären under tiden med en visp eller potatisstöt. Låt sedan vätskan rinna genom en saftduk eller  en ren kökshandduk. Mät upp hur mycket saft det blev och häll tillbaka i kastrullen tillsammans med gelésocker. Använd 1 dl gelésocker till varje dl avrunnen saft. Låt koka upp och koka i ca 30 sek. Häll sedan upp på väl rengjorda burkar. Sätt på locket och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp.
 

Sommarens sista dagar

Publicerad 2013-08-25 13:26:31 i Förrätter

 
 
 

Ännu är det sommar och sol men snart kommer hösten och biter tag i oss och tvingar in oss i stugorna igen, så passa på att klämma ut det sista ur sommaren denna sista augustivecka!
 
Till de här somriga drinktilltuggen behövs: Crostini, pesto, lufttorkad skinka, minitomater eller halva cocktailtomater och ärtskott!

Morotskaka

Publicerad 2013-08-20 12:33:00 i Bakat

 
 
 
När vår mamma fyllde år förra veckan så hade min lillasyster Ellen bakat en såå himla god morotskaka, och receptet som kommer från Leila har ni här!
 
Morotskaka:
 
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
 
Frosting:
 
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter.

Sommarfest

Publicerad 2013-08-13 22:36:26 i

I helgen var jag på Sommarfest hos min vän Wanda och hon hade gjort så fin och god plockmat! Se och inspireras :)











Kräftfrossa

Publicerad 2013-08-12 21:51:00 i Drinkar

 
Äntligen är det tid för kräftor igen! Här kommer mina bästa tips till kräftskivan :)
 
 
Västerbottenpaj:
 
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
 
ca 500 g riven västerbottenost
3 ägg
3 dl vispgrädde
svartpeppar
 
Nyp ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg. Tryck ut i en pajform och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen, 175 grader. Fyll skalet med västerbottenosten. Vispa ihop ägg, grädde och svartpeppar och häll över osten. Grädda långt ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt gärna pajen vila en stund innan servering
 
 
Krustader med skagenröra:
 
Fyll valfritt antal krustader med skagenröra, toppa med handskalade räkor, rom och dill.
 
 
Brytbröd med västerbottenost:

25 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
ca 6 dl vetemöl

1 ägg
vallmo, sesam eller solrosfrö

Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter i 200° C.

 
 
Ruccolasmör:

200 g smör
1 påse ruccola
1/2 tsk salt

Mixa! Klart!


 
Zucchinikaka med valnötter och färskost:

1 medelstor grön zucchini
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl rapsolja
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1-1 !/2 dl valnötter
smör och ströbröd till formen

Topping:
400 g naturell färskost
rivet skal och saft av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl florsocker
färska bär

Riv zucchinin fint och krama ur all vätska. Låt den sedan hänga i en sil tills det är dags att blanda ner den i smeten. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ner oljan för hand. Blanda mjölet med bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggvispet. Krama ur zucchinin ännu en gång och rör ner den i smeten. Hacka valnötterna grovt och vänd ner dem i smeten. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med avtagbara kanter, ca 28 cm i diameter. Häll i smeten och baka kakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna i formen och stjälp sedan upp på serveringsfat. Rör ihop alla ingredienser till toppingen. Servera med färska bär.  

Hallonsnaps:
 
70 cl naturell vodka
2-3 dl färska hallon
 
Lägg hallonen i en behållare och täck med vodkan. Låt stå i rumstemperatur i två dygn. Mosa hallonen med en gaffel efter halva tiden. Sila sedan av hallonen och häll över i en väl rengjord glasflaska. Förvara snapsen i kylskåp!
 

Dagens middagstips - Biff Rydberg

Publicerad 2013-08-12 18:42:06 i Kött

 
Den här klassiska rätten är så otroligt god, passa på att bjuda någon som du tycker om på middag!
 
Biff Rydberg:
 
2 pers
 
300 g oxfilé
5 normalstora potatisar
1 stor gul lök eller 2 små
 
salt och peppar
persilja
 
Tärna oxfilé och potatis i lagom stora mumsbitar. Hacka löken grovt. Förkoka potatisen tills den precis börjar mjukna och stek den sedan i smör. Stek under tiden löken mjuk i en annan stekpanna. Fräs till sist hastigt på oxfilén på hög värme, den ska vara lite rosa i mitten. Lägg upp i tre olika högar på tallriken och toppa med hackad persilja och en äggula. Servera med en dijonsås!
 
Dijonsås:
 
2 dl creme fraiche
1/2 - 1 msk dijonsenap
salt och peppar
 
Blanda ihop och värm i en kastrull. Servera!

Fröknäcke

Publicerad 2013-08-07 21:46:26 i Bröd

 
Ett jättegott knäckebröd som passar extra bra till en bit ost!
 
Receptet kommer från baksidan av påsen på Risentas majsmjöl.

Fröknäcke:
 
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
 
flingsalt
blandade frön och kärnor att toppa med, exempelvis solrosfrön, linfrön och blå vallmofrön (som bilden ovan)
 
Värm ugnen till 150 grader. Blanda alla ingredienser utom flingsalt och frön att toppa med. Rör samman till en gröt och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut till en tunn platta. Ta bort det övre bakplåtspappret och toppa med salt och frön. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Låt kallna och bryt sedan i mindre bitar.
 
 
 
 
 

Crabcakes med dillmajjo

Publicerad 2013-08-03 11:14:59 i Fisk och skaldjur

 
Receptet kommer från Hannah Widell och Amanda Schulmans bok "Magisk sommar"!
 
Crabcakes:
 
450 g krabbkött
4 kvistar dill
1/2 msk majonnäs
1 tsk tabasco
1/2 citron
1 ägg
lite salt
ströbröd
smör till stekning
 
Dillmajjo:
 
3 vitlöksklyftor
3 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja eller majsolja
dill
salt och peppar
 
Blanda krabbkött, hackad dill, majonnäs, tabasco, pressad citronsaft, ägg och salt i en skål. Låt stå i kylen i ca 30 minuter.
 
Rulla crabcakeröran till sex bollar och platta till dem lite försiktigt. Rulla i ströbrödet och stek dem försiktigt i smör. Servera tillsammans med dillmajjon.
 
Dillmajjo: Pressa vitlöksklyftorna. Vispa äggulorna med vitlök, vinäger, salt och peppar i en skål. Tillsätt oljan lite i taget samtidigt som du vispar kraftigt. Klipp över dillen strax innan servering och blanda.
 
 

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela