Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Frukostfrallor

Publicerad 2011-06-27 21:17:13 i Bröd



Lyxa till det lite på semestern och unna er nybakat bröd till frukost! Det här receptet räcker till ca 10 st goda och enkla kalljästa frukostfrallor.

Frukostfrallor:

25 g jäst
5 dl kallt vatten
12-13 dl rågsikt
2 msk honung
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med vattnet. Smaksätt med honung och salt och häll sedan i mjölet lite i taget. Degen ska vara kladdig! Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp över natten (ca 8-10 timmar) Häll ut degen på mjölat bakbord och samla ihop till en rulle som du sedan plattar ut något. Skär i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.

 

Godaste kanelbullarna

Publicerad 2011-06-22 23:29:08 i Bakat



Dom här goda bullarna får följa med i packningen till midsommar!!

Godaste kanelbullarna:

50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1-2 tsk kardemumma
150 g smör
ca 1,4 l vetemjöl

Fyllning:
250 g smör (rumsvarmt)
1 3/4 dl strösocker
4 msk kanel

ägg till pensling
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll sedan över jästen och rör tills jästen löst sig. Häll i socker, kardemumma och smöret i bitar. Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Rör under tiden ihop fyllningen. Delar degen i två delar och kavla till rektanglar. Bred på fyllningen. Rulla ihop och skär vanliga bullar eller gör snurror som på bilden. Låt jäsa på plåtar under bakduk i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 5-10 minuter. Låt svalna på galler.

 

Trevlig midsommar!!

Publicerad 2011-06-22 23:15:36 i I säsong

Hoppas att ni alla har en fantastisk sommar så här långt! :) Här håller vi för fullt på och packar väskorna för att imorgon bitti åka upp till Hälsingland och fira midsommar, ska bli häärligt! Jag har plockat ihop lite midsommartips i matväg nedan - hoppas att det kan ge någon inspiration! Själv har jag spenderat dagen med att baka bullar och bröd och göra en västerbottenpaj. Ha nu en riktigt trevlig och mysig midsommar!!



Frozen cheesecake med limemarinerade jordgubbar




Fläder och citrondrink




Grillad sparris med citronaioli




Sticky spareribs




Små chevrè piroger




Sallad med päron och ädelost




Brytbröd med västerbottenost och ruccolasmör

Öregrund

Publicerad 2011-06-15 09:34:28 i Smultronställen



Nu åker jag!! En hel härlig vecka ska jag spendera på vårt landställe i (enligt mig) Sveriges vackraste stad, Öregrund! :) Sedan bär det vidare upp mot Hälsingland och midsommarfirande!! Det ska bli sååå skönt!



Kram på er!

Frozen Cheesecake med limemarinerade jordgubbar

Publicerad 2011-06-14 13:58:23 i Desserter



Den här goda cheesecaken åt vi på mitt födelsedagskalas i söndags! Kombinationen av jordgubbar och lime blir pricken över i:t!

Frozen Cheesecake med limemarinerade jordgubbar:

4 st ägg
1 1/2 dl strösocker
1 citron, skalet
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
200 g maryland cookies

1 liter jordgubbar
skalet från 1 lime
saften från 1/2 lime
ev. lite socker (om jordgubbarna inte är så söta)

Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke och rör ner philadelphiaosten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Krossa kakorna fint i en mixer. Varva kakorna med smeten i en form med löstagbar kant. Frys i minst 4 timmar. Tag fram formen ca 10-15 minuter före servering. Servera med limemarinerade jordgubbar!

Skölj, snoppa och dela jordgubbarna. Blanda med limeskalet, limesaften och ev. lite socker. Låt stå och dra i kylskåp en stund. Lägg ovanpå cheesecaken vid serveringen!

Tacosallad

Publicerad 2011-06-13 18:13:28 i Köttfärs



Sugen på att variera tacomiddagen eller kanske ta vara på lite tacorester?  Tacos är gott även utan bröd i form av en sallad :) Servera med favoritsåserna!

Grillad torsk med gazpachosallad

Publicerad 2011-06-12 15:18:05 i Fisk och skaldjur



Hej kära vänner!! Hoppas ni har det bra och njuter av sommaren! För mig börjar idag en två veckor lång efterlängtad semester, härligt!!

Här kommer förhoppningsvis lite inspiration till god sommarmat, för ni glömmer väl inte att fisk också är gott att grilla?!

Detta  är en sallad baserad på huvudingredienserna i en klassisk gazpacho; tomat, gurka och gul paprika.

Grillad torsk med gazpachosallad:

gurka
tomat
gul paprika
olivolja
bröd
vitlök
salt
peppar

1 bit torsk (eller annan fast fisk) per person

Kärna ur gurkan och dela i mindre bitar. Skär paprika och tomat i bitar. Bryt brödet i små bitar och stek i en stekpanna med lite olivolja, lite pressad vitlök och salt tills de blir lite knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. Använd samma stekpanna och häll på lite mer olivolja. Lägg i grönsakerna och låt de bli varma utan att få färg. Krydda med salt och peppar. Pensla torsken med lite olivolja, salta och peppra. Grilla några minuter på varje sida tills fisken är klar. Servera gärna med citron eller lime och vitlöksbröd, och kanske även lite basilika.

Kram

Födelsedagsfrukost

Publicerad 2011-06-09 10:44:56 i Frukost



Ett stort lass med svenska jordgubbar och nektarin med vaniljkesella, kaffe med mjölk och två kokta ägg blev det till frukost idag på min födelsedag! ) Nu är det bara solen som fattas för ikväll tänkte vi grilla...

En god nyhet

Publicerad 2011-06-08 22:55:18 i Provsmakat



Bild: Vitamin Well

Har ni provat nya Vitamin Well sparkling water? Jag köpte en flaska med hallonsmak häromdagen och den är helt klart en ny favorit bland bubbelvatten!!

Kycklingsallad med jordgubbar och halloumi

Publicerad 2011-06-05 12:43:38 i Kyckling



Dagens middagstips blir denna jättegoda, fräscha och sommriga sallad som du gör iordning på grillen!

Kycklingsallad med jordgubbar och halloumi

1 kycklingfilé per person
blandad sallad
jordgubbar
kokt matvete
halloumiost

Marinera kycklingen i valfri marinad eller bara krydda med dina favoritkryddor. Grilla kycklingen. Lägg upp salladen, jordgubbar och matvete på tallrikar. Lägg upp den färdiga kycklingen. Grilla till sist halloumiosten och toppa salladen med den.

Basilikadressing:
basilika
creme fraiche
salt och peppar
lite vitlök

Mixa ihop till en slät dressing och ringla över salladen!

Ostrondebut

Publicerad 2011-06-03 15:51:21 i Äta ute

 

I onsdags fick jag äntligen gå på sommarlov!! Vi var några från klassen som åkte in till smaka på stockholm i kungsträdgården för att fira. För er som inte har varit där så är det en massa olika restauranger som byggt tillfälliga gatukök där de serverar mat från restaurangens meny men erbjuder också små smakportioner för 25 kr.

Smaka på Stockholm Mitt val föll på favoriten Melanders fisk där jag köpte en jättegod fish and chips tallrik. Jag lyckades även övertala ett par klasskamrater att det vore en kul grej att fira in sommarlovet genom att äta ostron :) Sagt och gjort så beställde vi in varsitt ostron. Och det går inte att beskriva smaken bättre en det klassiska uttrycket att det smakar som hav för det gör det verkligen! Ungefär som saltvatten och tång. Jättekul att ha testat och även om det kanske inte var det godaste jag har ätit så kommer jag definitivt att göra det igen!

Nu väntar några dagars jobb men sedan blir det två härliga veckors ledighet innan jag börjar jobba igen!

Hoppas att ni har det skönt i solen!!











 

Provsmakat: Kesella Rabarber

Publicerad 2011-06-02 10:52:37 i Provsmakat



Har ni provat nya kesellasmaken? Jag är ett stort fan av de tidigare smakerna på kesella, särskilt kesella vanilj, så jag hade höga förväntningar på den här.

Den innehöll små bitar av rabarber vilket jag tyckte var jättegott, och den passade jättebra till jordgubbar. Den kanske inte har riktigt lika stort användningsområde som vaniljsmaken men som ett lite nyttigare alternativ än grädde eller glass till jordgubbarna så passade den kanon!

Betyg: 4 av 5 möjliga. Jag kommer absolut att köpa den igen. 



Här åt vi Kesella Rabarber med ett stort lass honungsmelon och jordgubbar

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela