Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Citruskryddad fläskkotlett med bakad sötpotatis och het tomatsås

Publicerad 2010-10-29 18:23:50 i Kött

En "man tager vad man haver" middag som blev riktigt god!

Sötpotatis är en nyupptäckt favorit för min del, bara man inte bakar den för länge så att den blir mosig. Jag delade sötpotatisar i halvor, kryss-snittade dem och ringlade över lite olivolja och strödde över flingsalt innan de åkte in i ugnen. Fläskkotletterna kryddades med salt, peppar, pressad citron och rivet citronskal.

I tomatsåsen hade jag krossade tomater, färska tomater, vitlök, köttbuljong, pressad citron, flytande honung, chillipeppar, salt och peppar.

Fiskgryta med cous cous

Publicerad 2010-10-29 18:11:07 i Fisk och skaldjur



Jag fortsätter på temat grytor och bjuder här på en smaskig tomatbaserad fiskgryta som vi åt igår.

Fiskgryta med cous cous:

1 gul lök
3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
5 dl vatten
1 msk hummerfond
1 buljongtärning
salt och peppar
1 msk socker
400 g vit fiskfilé (jag hade sejfilé)
1,5 dl cous cous

Fräs lök och vitlök i lite olivolja i en gryta. Häll över vitt vin, krossade tomater. Krydda med buljong, socker, salt och peppar. Låt koka upp och koka på svag värme i 10-15 minuter. Lägg i fisken i bitar. Häll till sist i cous cousen och låt koka tills den är klar.

Boef Bourguignon

Publicerad 2010-10-27 23:18:04 i Kött



Nu när höstkylan har infunnit sig på riktigt så tycker jag att det passar bra med en riktigt god och mustig gryta. Jag provade detta recept på Boef Bourguignon och jag blev verkligen inte besviken! Grytan blev jättegod och ett tips är att låta den koka riktigt länge för då kommer smakerna fram mycket bättre.

Receptet hittar du här.

Te med en twist...

Publicerad 2010-10-25 20:38:28 i Kaffe och te



Igår hade jag turen att bli bjuden hem till mamma på söndagmiddag (oxfilé och potatisgratäng, mums!) och inte bara det, jag fick också den här söta teburken från nk och ett grönt te med smak av gojibär och havtorn!



Jag fick också den här söta lilla te-bollen...



...som i det varma vattnet förvandlades till en jättehäftig te-blomma!



Kul grej att ge bort till någon i present! :)

Pasta med kräftstjärtar, mango och avokado

Publicerad 2010-10-25 20:09:00 i Pasta



Superenkel, snabb och framförallt god pastasås!

Pastasås med kräftstjärtar:

1 burk lätt creme fraiche paprika och chili
1 burk lätt creme fraiche tomat och basilika
ca 1,5 dl mjölk eller vatten
3 salladslökar, hackade
lite svartpeppar
1 stor burk kräftstjärtar i lake
Bitar av mango, avokado och några kräftstjärtar att toppa pastan med.

Koka upp creme fraiche tillsammans med mjölk eller vatten. Häll i den hackade salladslöken, lite peppar och till sist kräftstjärtarna. Servera med någon typ av pasta (vi hade fullkorns fusilli). Toppa med mango, avokado och några kräftstjärtar!


Nu sitter vi och kopplar av i soffan efter en lång dag med varsin kopp jättehäftigt(!) och gott te! Återkommer senare med bild!




Tjuvstart...

Publicerad 2010-10-20 16:22:34 i Jul



Ja ja jag vet att det är lite för tidigt för inlägg av den här typen, men jag kunde bara inte motstå :) Igår satt jag under hela skoldagen och längtade efter glögg! Så efter skolan fick det bli en liten tur till systembolaget, och till min lycka lyckades jag lägga vantarna på årets glögg från Blossa med saffranssmak! Låter mycket spännande tycker jag!



Jag köpte också ett trepack med tidigare års glöggsmaker: hjortron & armagnac, lingon & enbär samt blåbär!



Så igår kväll provsmakade vi hjortron & armagnac glöggen tillsammans med pepparkakor och en blåmögelost-dip (en förpackning blåmögelost som mosas tillsammans med en burk lätt creme fraiche). Jättegott!! Jag längtar efter att baka julgodis också men jag lovar att jag ska vänta lite med det...

Godast just nu

Publicerad 2010-10-19 20:36:35 i Frukt



Mandariner, klementiner, satsumas... Kärt barn har många namn. Oavsett vad man kallar dem så är de otroligt goda och söta just nu, så passa på att frossa!!! :)

Morbergs snabba pasta med tonfisk, äpple och curry

Publicerad 2010-10-18 21:17:46 i Pasta



Till middag ikväll blev det en enkel och god pasta som vi äter lite nu och då här hemma. Receptet kommer från Per Morbergs kokbok Scenen, livet och konsten att laga mat.

Här är orginal receptet:



Så här brukar jag göra:

Pasta med tonfisk, äpple och curry:

4 port pasta
olivolja
1 gul lök
2 äpplen
ca 2 msk curry
lite paprikakrydda
2 burkar tonfisk
ca 3 dl matlagningsgrädde
finhackad purjolök eller ett par salladslökar
salt och peppar

Koka pastan tills den nästan är klar. Hacka löken och stek den mjuk i lite olivolja. Skär äpplena i bitar och häll i tillsammans med löken. Strö över curry och paprikakrydda. Lägg i tonfisken och häll över matlagningsgrädde. Salta och peppra. Blanda i pastan och till sist den finhackade purjo- eller salladslöken. Strö gärna över lite riven parmesanost.

Projekt Surdeg

Publicerad 2010-10-18 17:10:43 i Bröd



Den här rågsurdegsgrunden fick jag av min vän Malin idag, och nu har den fått flytta in i mitt kylskåp! :) Det ska bli jättspännande att se om jag klarar av att ta hand om den och "mata" den ordentligt så att det förhoppningsvis kan bli många goda bröd framöver!

Citron och timjanmarinerad kyckling

Publicerad 2010-10-17 20:59:57 i Kyckling



Jag fick tips om det här goda receptet av Marie!

Citron och timjanmarinerad kyckling

4 kycklingfiléer
2 citroner (saft+skal)
1 kruka timjan (hackad)
1 dl japansk soja
salt och peppar
smör till stekning.

Jag delade kycklingfiléerna på längden så att de blev ganska tunna och kunde suga åt sig av marinaden ordentligt. Lägg kycklingfiléerna i en skål och blanda ner citron, soja, timjan, salt och peppar. Stek kycklingen i några minuter på varje sida (jag stekte dem i en grillpanna). Servera med rostade rotsaker och chèvrekräm.



Jag rostade 6 potatisar, 1 palsternacka, 2 morötter och en stor sötpotatis i ugnen med lite olivolja. Sedan ringlade jag över lite flytande honung och strödde över lite flingsalt.

Enligt receptet skulle chèvrekrämen bestå av 300 gram chèvre och 1 liter naturell yoghurt men jag blandade 200 gram chèvre med ca 3 dl matlagningsyoghurt, salt och peppar för en lite tjockare och smakrikare sås.

Det blev jättesmarrigt, så testa detta! :)

Klassisk efterrätt

Publicerad 2010-10-17 20:43:49 i Desserter

 

I fredags blev jag så sugen på den gamla klassiska efterrätten Gino! Den här gången blev det med hallon, blåbär, kiwi, banan, physalis, rivet limeskal och riven vit choklad... Gott!

Fläskfilé med rostade rotfrukter

Publicerad 2010-10-15 16:59:24 i Kött

Som ni kanske har märkt så har det inte varit särskilt mycket matlagning här i Mitt lilla kök under den senaste veckan. Jag har varit ute på praktik och det har blivit många sena kvällar, och bara blivit en macka i farten till middag. Men igår blev det äntligen lite hemlagad varm mat till middag! :)



Fläskfilén är helstekt och skuren i skivor. Potatis, morötter, sötpotatis, broccoli och röd lök rostade jag i ugnen med lite olivolja och flingsalt. Som tillbehör hade vi hemgjort vitlökssmör och en kall sås gjord på lätt creme fraiche, riven parmesanost, flytande honung, lite salt och peppar.

Vet ni vad, Nu är det fredagsmyyyyys!!! :)

Kram kram

Äppelpaj och cappuccino till kvällsfikat

Publicerad 2010-10-08 16:44:51 i Desserter



En liten bild på gårdagens kvällsfika. Äppelsmulpaj med vaniljvisp och cappuccino. I smuldegen hade jag vetemjöl, havregryn, vallmofrön, socker och smör. Äpplena stekte jag först tillsammans med kanel och kardemumma.



Vår första investering tillsammans som sambos var såklart en espressomaskin :) Det är ett inköp som vi definitivt inte har ångrat! Fin är den också :)

Torkade äppelringar

Publicerad 2010-10-08 16:28:40 i Frukt



På tips från Jonna (tack så mycket!) så har en del av årets äppelskörd blivit till smarriga torkade äppelringar! Första omgången gick åt i ett nafs så nu hänger det en ny omgång uppe.



Fint va? :)

Parmesanostpaj

Publicerad 2010-10-06 16:59:15 i Paj



Den här pajen är en gammal favorit som har fått hänga med på diverse bufféer och tjejmiddagar. Kesellan gör den extra saftig.

Parmesanostpaj:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl kesella
75 g smör
1 tsk salt

Blanda ihop allt och tryck ut i en pajform. Låt vila i kylen medan du gör fyllningen.

Fyllning:
3 ägg
2,5 dl kesella
3-4 salladslökar, hackade
150-200 gram parmesanost, riven
lite salt och svartpeppar

Blanda ägg, kesella, salt och peppar. Blanda ner salladslök och parmesanost och häll i formen. Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 15 minuter.

Kantarellrisotto

Publicerad 2010-10-06 16:53:06 i Vegetariskt



Här kommer det utlovade receptet på denna goda risotto!

Kantarellrisotto:

ca 4-5 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk olivolja
2 dl arborioris
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
3 dl vitt vin
3 dl vatten
3 msk kycklingfond på flaska
2-3 dl färskriven parmesanost
1 stor näve färska kantareller


Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en gryta eller djup stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt vin, vatten och kycklingfond. Låt koka upp och sjud på svag värme tills risotton är klar, ca 20 min. Rör om då och då. Blanda ner kantarellerna när risotton börjar bli klar och blanda till sist ner parmesanosten så att risotton blir krämig!



Älgmiddag

Publicerad 2010-10-04 23:03:07 i Vilt

För ett tag sedan fick vi en bit jättefin älg-entrecote, köttet kom från en älg som Mathias släkting Anton har skjutit själv! Igår tillagade vi den och bjöd min mamma, lillasyster och mammas man på älgmiddag.



Jag helstekte entrecoten och skar den sedan i ganska tjocka skivor.



Till älgen hade vi diverse tillbehör och en mustig rödvinssås.

 

Kokta rödbetor med flingsalt, olivolja, parmesanost och ruccola.



Krämig kantarellrisotto...



...och en saftig parmesanostpaj.

Det blev riktigt lyckat!! Jag återkommer med recept på kantarellrisotton och parmesanostpajen när jag har lite mer tid att skriva!

Godnatt alla!



Goda fisksoppan

Publicerad 2010-10-01 10:26:05 i Fisk och skaldjur



Det doftar fortfarande härligt av saffran här i lägenheten efter gårdagens goda fisksoppa!

Fisksoppa med saffran och vitt vin:

(Måtten är ungefärliga)

1 purjolök
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
4 msk hummerfond på flaska
1 pkt saffran
lite salt
3 dl vatten
3 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
2 dl lätt creme fraiche
400 g vit fiskfilé
250 g lax
färsk basilika och eller timjan
(ev. räkor och eller blåmusslor)

Hacka lök, vitlök och purjolök. Fräs i lite olivolja i en kastrull eller gryta. Krydda med salt, saffran och hummerfond. Häll i vatten, vin, matlagningsgrädde och creme fraiche. Låt koka ca 10 minuter.  Skär fisken i bitar och låt koka några minuter. Riv ner några blad basilika eller timjan. Om man vill ha en lite lyxigare soppa kan man tillsätta färska räkor och eller blåmusslor!

Vi hade även en klick aioli i soppan och vitlöksbröd till.

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela