Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Smaker från Asien

Publicerad 2010-07-29 21:51:24 i Asiatiskt



Kvällens middag bestod av lite asiatiskt småplock. Jag hade köpt färdiga frysta dumplings med köttfärsfyllning (som kom med en supergod dippsås) och till det hade vi en glasnudelsallad och sesampanerad aubergine.

Glasnudelsallad:

Den ser kanske inte så god ut men det var den verkligen. Jag blandade kokta glasnudlar med riven morot och squash samt lite hackad röd chili. Dressingen bestod av pressad lime, soja och några droppar sesamolja.

Sesampanerad aubergine:

Jag vände bara skivor av aubergine i mjöl, ägg och sesamfrö. Sedan stekte jag dem i olivolja tills de fick färg och blev lite mjuka.

Grillad spetspaprika fylld med fetaost

Publicerad 2010-07-29 21:22:39 i Grillat

Receptet på de grillade paprikorna i inläggen nedan kommer här:

till 4 pers

4 små spetspaprikor
1 paket fetaost
1 liten burk lätt creme fraiche
olivolja
flingsalt

Mosa ihop fetaosten och creme fraichen. Skär av toppen av paprikorna och rensa bort kärnorna. Fyll med fetaoströran och sätt fast locket igen med tandpetare. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Grilla tills paprikorna blir lite mjuka och skalet börjar bli lite svart. Prova detta för det är jättegott!

Fina fisken

Publicerad 2010-07-29 16:28:42 i Fisk och skaldjur

Igår tillagade vi en öring som Mathias fångat. Det kändes väldigt lyxigt att äta egen-fiskad fisk och väldigt gott blev det också! Först kände vi oss lite överväldigade av den stora fisken och visste inte riktigt vad vi skulle göra med den, men vi bestämde oss för att göra det enkelt och bara fylla och grilla den. Vi tog ur fisken och fyllde den med smör, timjan, citron, salt och citronpeppar. Sedan lindade vi in den i folie och lade den på grillen.



Den fina öringen är fångad i Stora Blåsjön som ligger i norra jämtland.



Vi hade färskpotatissallad som tillbehör...



 ...och fetaostfyllda spetspaprikor som är en ny favorit.



En liten ostbricka som vi knaprade på medan vi väntade på fisken.



Hugg in! Fisken blev väldigt saftig och smakade riktigt gott. Sen var det också känslan av att äta något som man fångat själv som var kul!

Recept på de grillade paprikorna kommer inom kort!

Jordnötssås på mitt vis

Publicerad 2010-07-26 21:41:03 i Såser



Idag blev det kycklingspett med jordnötssås till middag. Jag hade inte alla ingredienser hemma som man skulle ha enligt receptet, varken röd currypasta eller jordnötssmör... Så jag experimenterade mig fram lite och resultatet blev faktiskt överraskande bra.

Jordnötssås på mitt vis:

3 dl jordnötter
1,5 dl kokosmjölk
1/2 dl soja
1 lime (saften)
1 msk ljust muscovadosocker
1/2 hackad röd chili
1 klyfta vitlök

Mixa 2,5 dl av jordnötterna ganska länge tills det börjar klumpa sig och se ut lite som jordnötssmör. Häll i resten av jordnötterna och resten av ingredienserna och mixa några varv. Klart!

Mumsig sallad

Publicerad 2010-07-25 18:21:27 i Sallad





Igår åt jag den här goda salladen som tillbehör till en omelett. Det söta päronet och den salta osten passar så bra ihop och gör den här salladen till en riktig hit. Jag hade egentligen tänkt ha valnötter i men det hade jag inte hemma så det fick bli lätt rostade pinjenötter i stället.

Sallad med päron och ädelost:

Blandad sallad (jag hade en påse säsongsmix)
1 moget päron
smulad ädelost (jag hade blå mögelost)
valnötter eller rostade pinjenötter

Gott som tillbehör till det mesta.

Hoppas att ni har haft en bra helg trots allt regn!

Vackra bullar

Publicerad 2010-07-23 21:18:33 i Bakat



Bullar som är färglada, fina och goda! När man fyller bullar med frysta bär så jäser inte degen lika mycket som den gör annars, men det tycker jag inte gör någonting.

Hallon och blåbärs-bullar ca 40 st:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
Ca 1,4 liter vetemjöl

Fyllning:
smör
strösocker
2 askar frysta bär, hallon och blåbär

1 ägg
pärlsocker


Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma. Tillsätt sist mjölet och arbeta degen kraftigt, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Dela sedan degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred över ett tunt lager smör och strö över bären och strösocker. Rulla ihop till en rulle och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg med snittytan uppåt i pappersformar. Låt jäsa i 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader ca 5-10 minuter.



Dagens middag

Publicerad 2010-07-22 21:31:48 i Grillat

Än har jag inte tröttnat på grillat och färskpotatis, även om det har blivit mycket av den varan den här sommaren. I morse gjorde jag i ordning marinaden och så fick karrékotletterna ligga i den hela dagen. Efter jobbet var det sedan bara att grilla köttet och koka potatisen. Middagen blev klar på nolltid!



Marinad:

olivolja
soja
vitlök
honung
citron
chilipeppar
salt
svartpeppar



Vinägerpotatis:

Kokt färskpotatis i halvor eller bitar
2 delar olivolja
1 del vit balsamvinäger
Några droppar tryffelolja
salt och peppar

Det var första gången jag provade den här potatisen och jag tyckte att den blev väldigt god. Men så har jag just nu snöat in på både vit balsamvinäger och tryffelolja och använder det till det mesta...



Fetaoströra:

1 paket fetaost
1 liten burk lätt creme fraiche
salt och peppar

Mosa osten och rör ihop alla ingredienser. Superenkelt och supergott.


Stompa

Publicerad 2010-07-21 22:20:26 i Bröd

Ett av mina tidigaste matminnen handlade om det här brödet. När jag var liten så bakade vi alltid stompa när vi skulle åka upp till fjällen på skidsemester, och det var alltid lika uppskattat av mig och min syster. Nu när min sambo ska åka upp till norrland i helgen och fiska lax så tyckte jag att det var passande att skicka med honom en påse av just det brödet.



Bröden går jättesnabbt att svänga ihop eftersom degen inte behöver jäsa, och så är det väldigt smidigt att man gräddar dem i stekpanna. Väldigt lite jobb som ger stor njutning för nu doftar det nybakat bröd i hela lägenheten!

Receptet som jag använde här har jag lånat av Leila Lindholm.

Stompa:

5 dl filmjölk
1.5 dl ljus sirap
2 tsk hela fänkålsfrö
2 tsk hel anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat

Blanda filmjölk och sirap. Stöt fänkålsfrö och hel anis i en mortel. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt vätskan och knåda samman till en deg. Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel. Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida. De ska inte bli för mörka. Låt svalna på ett brödgaller. Förvara i plastpåse.

Fisk med grönsaksfräs

Publicerad 2010-07-19 21:22:55 i Fisk och skaldjur



Kvällens middag såg ut så här! Det blev ett litet ihop-plock av vad som fanns hemma, men jag tycker att det är oftast sådana middagar som blir godast.

Fisk med grönsaksfräs:

Vit fiskfilé
1/2 gul lök
1/2 röd lök
1/2 squash
några små tomater
salt, peppar
ev. parmesanost

Hacka löken, skär squashen i mindre bitar och dela tomaterna i halvor. Fräs löken på medelhög värme några minuter. Tillsätt squashen, salta och peppra. När det börjar se klart ut, tillsätt tomaterna. Krydda fisken med salt och peppar och stek den på hög värme ,några minuter på varje sida. Servera gärna fisken med grönsaksfräset på toppen och riv gärna över lite parmesanost.

Som tillbehör hade vi matvete och en kall sås gjord på turkisk yoghurt, citronsaft, salt, peppar och chilikrydda.



Gott!

Bananpannkaka x 2

Publicerad 2010-07-17 16:32:48 i Mellanmål

Den här lättlagade och goda pannkakan tipsar min kompis Wanda om i sin blogg http://systrarnafysmatmys.blogg.se! Enklare än så kan det inte bli då pannkakan bara består av två ingredienser, en mosad banan och ett ägg, men ändå är den jättegod samtidigt som den är nyttig.

För några dagar sedan åt jag den till frukost och då tillsammans med lite stekt skinka och en klick keso...



... och idag åt jag den till lunch tillsammans med lite rårörda jordgubbar. För att göra den lite matigare så provade jag att hälla i lite havregryn och en skvätt mjölk och det blev jättebra.



En god sommarlunch på fem minuter!

Morotskake-cupcakes!

Publicerad 2010-07-16 11:34:28 i Bakat



Hipp hipp hurra! Igår fyllde vår kompis Johan år. Jag passade på att utnyttja tillfället och provbakade ett recept som jag länge tänkt prova.
Grundreceptet på morotskaka har jag tagit härifrån: http://www.tasteline.com/Recept/Oskars_Morotskaka, men sedan har jag modifierat det lite. Jag hade i lite mer morötter och mindre salt. I glasyren hade jag: 200 g philadelphiaost, 50 g smör, 2,5 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och ca 2 msk citronsaft. Det tyckte jag blev riktigt bra!
Jag gräddade muffinsen i mitten av ugnen, 175 grader i ca 15-20 minuter.



De fina formarna kommer från Åhléns och kostar 29 kr för 12 stycken.
Fatet har jag köpt på loppis.

Grillning

Publicerad 2010-07-14 23:49:09 i Grillat

Kan ni gissa vad som gömmer sig i det här paketet?



En perfekt avslutning på en mysig grillmiddag!



Grillade bananer fyllda med choklad. Mums!

Grilla bananerna med skal på i foliepaket. Skär ett snitt i bananen och stoppa ner bitar av valfri choklad. De är klara när skalet har börjat bli svart och chokladen har smält.

Köttfärspaj

Publicerad 2010-07-13 20:08:03 i Paj



Idag lagade jag den här goda köttfärspajen. Paj är en så bra rätt för man kan slänga ner lite vad man vill och har hemma och för det mesta så blir det väldigt gott. En perfekt rätt för matlådan är det också, och det går även jättebra att frysa den.

Köttfärspaj:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2-3 msk vatten

Fyllningen blev ungefär så här den här gången:
ca 500 g köttfärs
3 salladslökar
1 rödlök
1 röd paprika
2 dl chilisås
2 dl lätt creme fraiche
salt
peppar
chilipeppar

På toppen:
riven ost
tomater i skivor
basilika

Blanda ihop pajdegen och tryck ut i en form. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen. Stek köttfärsen och löken, krydda. Lägg i paprikan. Häll i chilisås och creme fraiche. Häll fyllningen i pajskalet. Fördela över riven ost, tomatskivor och basilika. Grädda mitt i ugnen, 200 grader i ca 30 minuter.
Klart!

Veckomeny v.28

Publicerad 2010-07-12 16:57:01 i Veckomenyer

Timjandoftande ostgratäng
[bild på timjandoftande ostgratäng: tasteline.se]

Söndag: Grillning hemma hos pappa
Måndag: Stark korv med blomkålsmos och primörer
Tisdag: Köttfärspaj
Onsdag: Timjandoftande ostgratäng, fläskkotletter och färskpotatis
Torsdag: Pasta Carbonara
Fredag: Plockmat
Lördag: Sushi

En het helg med fuskig dessert och svalkande iste

Publicerad 2010-07-12 11:47:09 i Sommar

Vilken sommar vi har! Under helgen har vi försökt att vara så lite som möjligt hemma i vår löjligt varma och kvava lägenhet, och i stället hållt oss utomhus så mycket som möjligt. I fredags stod det "middag på restaurang" i veckomenyn och valet föll på indisk mat. Proppmätta tog vi sedan en skön kvällspromenad längs med mälaren och beundrade den vackra utsikten innan vi åkte hem och såg på en film. Väl hemma och lite sugna på efterrätt så slog vi till på en gammal favorit och en riktigt fuskig dessert - citronfromage från pulver. Jättegott! Garnera med lite rivet limeskal och en limeskiva så känns det riktigt lyxigt.



Annars så har vi svalkat oss med massor av iste i helgen. Iste är så enkelt att göra själv och jag tycker att det är mycket godare än det jättesöta som man kan köpa i affären.

En kanna fruktigt iste:

Gör i ordning en kanna starkt te, gärna med fruktsmak. Söta med 2-4 msk honung (beroende på hur sött man vill ha det). Låt svalna och servera med frysta jordgubbar.



Vad har ni gjort för att klara av värmen i helgen?

Kram Emelie



Smarriga laxburgare med limeaioli

Publicerad 2010-07-09 14:01:52 i Lax



Laxburgare är en populär och återkommande middagsrätt hemma hos oss, men tillbehören varierar. Den här gången fyllde vi pitabröden med mycket grönsaker och en krämig aioli med limesmak.

Laxburgare:

500 g laxfilé (färsk eller fryst som har tinats)
3-4 st salladslökar
3 tsk maizena majsstärkelse
salt och peppar

Hacka salladslöken och dela laxen i mindre bitar. Mixa ihop i matberedare. Strö över maizena, salt och peppar och blanda runt. Forma till burgare och stek på hög värme ett par minuter på varje sida.

Limeaioli:

1 äggula
1 dl neutral olja, t.ex. matolja
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk limesaft
salt

Vispa upp en äggula i en skål. Droppa i oljan under kraftig vispning. Pressa i vitlök och limesaft. Smaka av med salt.


Trevlig helg på er!

Matvetesallad med kräftstjärtar, romescosås och vitlöksbröd

Publicerad 2010-07-09 13:46:18 i Sallad





Det här blev en mycket god, fräsch och matig sallad som jag verkligen vill tipsa om. Jag använder inte så ofta matvete men det ska det bli ändring på nu för det var faktiskt väldigt gott. Jag provade också ett nytt såsrecept som jag tyckte lät så gott när jag läste det och det visade sig att det stämde. Inte helt olikt Ajvar relish smakade den men med en mer nötig smak. Mycket god. Även vitlöksbrödet var ett litet experiment men som blev lyckat. Väldigt viktigt bara att "nypa" ihop ändarna ordentligt så att inte det goda vitlökssmöret rinner ut.

Matvetesallad med kräftstjärtar:

I salladerna hade jag machésallad, ruccolasallad, matvete, sockerärtor, kräftstjärtar, solrosskott och avokado.



Romescosås:

200 g skalade mandlar
500 g (en burk) grillad paprika
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
salt
paprikapulver

Rosta mandeln i en torr het stekpanna. Skär paprikan i mindre bitar. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en kräm. Smaka av med salt och pudra till sist över paprikapulver.

[Receptet kommer från tidningen Sommar-Mat nr 1]




Vitlöksbröd med fullkorn och sesamfrön:

1/4 paket jäst
1 1/2 dl vatten
1 msk olivolja
4 dl fullkornsvetemjöl
En nypa salt

Fyllning:
ca 50 g smör
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
ev. basilika hackad

Smula ner jästen i en degskål. Värm vattnet fingervarmt och häll över jästen, rör tills jästen har löst sig. Häll i olivolja och salt och arbeta till sist in mjölet. Låt jäsa ca 40 min. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop. Se till att "nypa" ihop ändarna så att inte fyllningen rinner ut. Pensla med vatten och strö över sesamfrö. Grädda mitt i ugnen 250 grader i ca 15 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt.





Sedan är det bara att bryta sig en bit gott nybakat bröd och äta det tillsammans med den fräscha salladen och goda såsen.

Hasselnötsbullar

Publicerad 2010-07-07 10:31:33 i Bakat



Dessa goda bullar fick jag inspiration till av en bortglömd ask med hasselnötsmassa som jag hade i skafferiet. Bullarna blev saftiga och goda, och med en tydlig hasselnötssmak. Det är så roligt med bullar för man kan fylla dem med precis vad man vill. Min favorit är annars vaniljbullar med en fyllning gjord på marsansåspulver. Men nu tycker jag att ni ska prova de här!

Hasselnötsbullar ca 40st:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
Ca 1,4 liter vetemjöl

Fyllning:
Smör
Vaniljsocker
2 askar hasselnötsmassa

1 ägg
pärlsocker
hackade hasselnötskärnor

Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma. Tillsätt sist mjölet och arbeta degen kraftigt, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Dela sedan degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred över ett tunt lager smör och strö över lite vaniljsocker. Bred till sist över hasselnötsmassan. Rulla ihop till en rulle och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg med snittytan uppåt i pappersformar. Låt jäsa i 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade hasselnötter. Grädda i 225 grader ca 5-10 minuter.

Chiligrillad fläskfilé med melonsallad

Publicerad 2010-07-06 18:24:51 i Kött

Måndagens middag handlade om sommarsmaker som färskpotatis, melon och nektarin.





Chiligrillad fläskfilé:

1 fläskfilé
2 msk chilikrydda
1 msk paprikakrydda
1 msk vitlökspulver
3 tsk salt

Putsa fläskfiléen och gnid sedan in kryddorna i köttet. Grilla med termometer tills innertemperaturen är cirka 55 grader och låt sedan köttet vila i cirka 10 minuter. Då blir fläskfilén som saftigast och godast tycker jag.



Melonsallad:

1/2 påse machésallad
1/2 förpackning solrosskott
1/2 liten vattenmelon
1/2 galiamelon

Blanda allt och ringla gärna över lite olivolja och pressad citron




Kall sås:

Cirka 4 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad 
Chilikrydda
Salt
Citronsaft
1/2 kruka basilika, hackad

Blanda alla ingredienser och garnera gärna med lite basilika och ringla över lite olivolja.

Grillade nektariner:

Dela nektarinerna och lägg på grillen eller i grillpanna. Någon minut räcker. Strö över lite flingsalt och pressa över lite citron. Jättegott som tillbehör till allt grillat.



Sommardrink med vattenmelon

Publicerad 2010-07-06 17:31:38 i Drinkar

Denna somriga drink svalkade vi oss med innan gårdagens middag.



Sommardrink för 2 personer:

1/2 liten vattenmelon
3 dl apelsinjuice
2 dl sockerdricka
10 cl Absolut Vodka Mango

Dela vattenmelonen i små bitar och ställ i frysen ett par timmar. Mixa sedan vattenmelonen med övriga ingredienser och häll upp i höga glas.



Veckomeny v.27

Publicerad 2010-07-05 22:02:22 i Veckomenyer

Söndag: Lasagne
Måndag: Chiligrillad fläskfilé med melonsallad
Tisdag: Matvetesallad med kräftstjärtar och avokado, romescosås och vitlöksbröd
Onsdag: Laxburgare i pitabröd med limeaioli
Torsdag: Grön ärtsoppa och varma mackor
Fredag: Middag på restaurang
Lördag: Kycklingspett, tsatsiki och grekisk sallad

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela