Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Semlorna som blev till skorpor

Publicerad 2011-03-30 22:16:57 i Bakat

Igår rensade jag frysen och hittade bland annat en påse semmelbullar och några trötta saffransbullar som var kvar från i julas. Jag delade bullarna i mindre bitar och torkade dem sedan i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 25 minuter. Sedan fick de ligga på galler och svalna.



Innan ugnen.



Efter ugnen. Jättegoda f.d. semlor numera kardemummaskorpor. Såå goda med ost och marmelad på!



Knapriga och söta saffransskorpor som passade perfekt till kaffet!

Det är viktigt att förvara skorporna torrt så att de inte mjuknar.

 

 

Dagens frukost

Publicerad 2011-03-29 14:14:01 i Frukost



Dagens frukost intogs i lugn och ro framför nyhetsmorgon efter en skön långpromenad (det var innan det började snöa). Knäckebröd med ost och gurka, kokt ägg, minimörötter, små tomater, juice och fil med hallon.

Vad äter ni helst till frukost?

Kryddiga kycklingklubbor med couscoussallad och två röror

Publicerad 2011-03-29 09:47:38 i Kyckling



I lördags åt vi den här enkla och goda maten. Jag hittade kycklingklubbor på extrapris, 1 kg för ynka 15 (!) kronor. Kycklingklubborna kryddade jag och stekte sedan i ugnen på hög värme så att skinnet blev riktigt krispigt. Som tillbehör hade vi gjort tzatsiki, hummus och coscoussallad med aprikoser, rostade solrosfrön och persilja.

Kryddiga kycklingklubbor:

4 pers

4 stora kycklingklubbor eller 8 mindre
1 tsk paprikakrydda
1 tsk spiskummin
1 krm chilipeppar
1 krm curry
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk pressad citron

Lägg den tinade kycklingen i en ugnsform Blanda ihop kryddorna och strö över kycklingen. Ringla över olivolja och pressa över citronsaft. Ställ formen ganska högt upp i ugnen och ugnsstek i ca 20-30 min (beroende på storlek på kycklingen), 225 grader. Kycklingen är klar när den är helt genomstekt och skinnet har blivit riktigt krispigt.

Couscoussallad med aprikoser, solrosfrön och persilja:

Koka couscousen efter anvisningarna på förpackningen. Rosta solrosfrön i en stekpanna. Skär eller klipp torkade aprikoser i små bitar. Hacka persilja. Blanda ihop allt och servera ljummen.

Hummus:

1 burk kikärtor, 400 g
1 vitlökskyfta
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citron
ca 4 msk olivolja (tillsätt mer om röran blir för tjock)
1 msk tahini
salt och peppar

Skölj kikärtorna och lägg över i en bunke. Lägg i vitlöksklyftan tillsammans med kikärtorna och mixa med en mixerstav tills det blir en slät röra. Tillsätt övriga ingredienser och mixa lite till. Klart! Superlätt och supergott!

 



 

Utflykt till Saltå Kvarn

Publicerad 2011-03-28 10:37:53 i Smultronställen



God förmiddag! Hoppas att ni alla har haft en jättebra helg! :)

Igår åkte vi ut till supermysiga Saltå Kvarn i Järna. Vi shoppade lite i butiken, åt lunch och fikade i caféet, tittade på kvarnen och njöt av de vackra omgivningarna! Titta bara på den vackra bron och porlande bäcken ovan :)



Mathias åt en jättegod tomat och morotspasta och en semla från det helt ekologiska caféet.



Smarrig semla.



Jag åt en macka med hummus och grönsaker och en liten chokladmousse med apelsinsmak,



Mums.



Här är själva kvarnen i Saltå Kvarn.



Några småsaker kom vi hem med: svarta bönor, juicer, olivolja och vit balsamvinäger.

En riktigt mysig utflykt var det som jag varmt kan rekommendera!

 

Får man blogga under Earth hour??

Publicerad 2011-03-26 21:18:52 i Mellanmål



Här sitter jag i ett väldigt mörkt kök och försöker skriva lite på min hemtenta. Det går sådär.

Det blev i alla fall några våfflor på våffeldagen igår, tentan till trots. Vi åt dem med vaniljglass och rårörda jordgubbar. Idag blev det faktiskt våfflor igen men denna gång med vispgrädde och hallon. Gott!

Jag lovade ju också att bjuda på en bild av middagen som Mathias lagade igår! Det blev fläskfilé med klyftpotatis, bea och grekisk sallad. Jättegott och väldigt skönt att slippa laga mat en dag!



Imorgon ska mardrömstentan lämnas in och vi tänkte fira genom att ta en liten tur till Saltå Kvarns butik och café i Järna utanför Södertälje :)

Hoppas att ni har en bra kväll!!

 

Ibland blir det inte så lyckat...

Publicerad 2011-03-25 10:16:16 i Övrigt

Här om dagen skulle jag laga till en asiatisk nudelsoppa med frikadeller enligt det här receptet från Coop. Och ja, man kan väl säga att det blir inte alltid riktigt som man har tänkt sig... Enligt receptet skulle man koka en buljong först med bland annat bitar av ingefära och hela limeklyftor. Jag tvekade lite eftersom man oftast brukar riva ingefäran eller skiva den mycket tunnt för att det inte ska bli beskt. Samma sak med lime, rivet skal eller saft, inte hela klyftor för det kan bli beskt. Ni kanske har låtit en limeklyfta ligga kvar i glaset lite för länge och när ni sedan fyller på med nytt vatten så smakar det beskt? I så fall vet ni vad jag pratar om! Beskt var i alla fall bara förnamnet till denna hemska soppa! Så det fick bli en plan b...



Här hade jag lagt upp garnityren i förväg precis som det stod. Än ser det ganska lovande ut.



På med soppan och frikadellerna. Ser inte så tokigt ut. Första tuggan... Usch! Beskt som tusan. Jag tvingade ändå i mig soppan, mest för att jag inte tycker om att slänga mat. Men jag skulle inte ha mage att tvinga någon annan att äta detta. Så i med resten av frikadellerna (jag var som tur var lite skeptisk och stoppade inte i alla köttbullarna i soppan) i stekpannan.



Så när Mathias kom hem från träningen fick han äta hederliga köttbullar med makaroner!

Ja ja, ingen idé att gråta över spilld soppa. Ikväll ska Mathias vara snäll och laga mat. Jag sitter och skriver på en hemtenta som ska vara klar på söndag så det är skönt att slippa behöva tänka på handling och matlagning för en stund. Jag får återkomma med bildbevis på maten senare! Idag är det ju våffeldagen, så lite våfflor till efterrätt ska jag nog ändå orka slänga ihop :)

TREVLIG HELG allihop!!

Små chèvrepiroger

Publicerad 2011-03-21 22:24:30 i Ost



Chèvreost och honung är ju en match made in heaven, och i de här små smördegspirogerna så kommer smakerna verkligen till sin rätt!

Små chèvrepiroger:

färsk smördeg
chèvreost
flytande honung
1 ägg

Skär smördegen i små fyrkanter. Lägg på en bit chèvreost och vik över. Tryck till kanterna med en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg. Lägg på en plåt med smörpapper. Grädda i ugnen i ca 5-8 minuter eller tills de har fått fin färg och blivit krispiga. Ringla över honung och servera som tilltugg eller förrätt. Här är de serverade på en salladsbädd med mango som lite drinktilltugg.

 

Vill du testa hur bra dina matvanor är?

Publicerad 2011-03-21 18:41:02 i Hälsa



Gå in och gör Livsmedelsverkets test Matvanekollen! Svara på några snabba frågor och få ett mått på hur väl dina matvanor följer Livsmedelsverkets kostråd. Ju bättre du äter desto högre poäng! Du kommer till testet genom att klicka här.

Jag fick 9 poäng av 12. Jag äter tydligen lite för mycket efterrätter verkar det som...

Hard Rock Café

Publicerad 2011-03-21 15:31:58 i Äta ute

Igår firade jag och Mathias tre år tillsammans! :) Vi hade firat lite hela helgen men igår var vi ute och åt på Hard Rock Café. Det var första gången jag var där och det motsvarade absolut mina förväntningar, framför allt om den amerikanska överdådiga inredningen och mängden mat! Jag kanske inte behöver tillägga att vi rullade därifrån...

  

Här är vi, jag och Mathias och Johan och Emma. Den enda maten som fastnade på bild var "Legendary burger" som Mathias och Johan åt!

Det här är vad jag åt: (förrätten och efterrätten delade vi på, men ändå!)

Hard Rock Nachos
"Fresh corn tortilla chips piled high with Jack and Cheddar cheeses and seasoned pinto beans. Served with sour cream, chopped green onions, pico de gallo, jalapeños and a side of fresh Hard Rock Grilled Salsa. Big enough to share."

Open faced Sirloin Sandwich

"Choice aged sirloin grilled to perfection, carved over toasted garlic bread, smothered with mushrooms and carmelized onions, topped with melted Swiss cheese and Hard Rock brown sauce. Served with seasoned fries."

Hot Fudge Brownie
"Vanilla Ice cream and hot fudge on a fresh brownie, topped with chopped walnuts, chocolate sprinkles, fresh whipped cream and a cherry."

Allt var jättegott och lyckat! :)

  

 

 

Sommarlängtan

Publicerad 2011-03-21 11:13:50 i Sommar

Vi är nog många som längtar efter sommaren nu. Jag längtar efter sommaren av många olika anledningar. Självklart efter sol och värme och förhoppningsvis lite ledighet, men även efter sommarmat som grillat och färskpotatis. Jag längtar också efter alla goda grönsaker och frukt som är så otroligt mycket mer smakrika på sommaren!

I bildarkivet hittade jag ett helt gäng bilder från i somras när vi var på en matmarknad i göteborg. Så nu blir längtan ännu lite större...


















 

 

 

Grillad entrecôte, potatisgratäng med vitlök och parmesan och hemgjord bearnaise

Publicerad 2011-03-18 21:15:11 i Såser




Trevlig fredagkväll!! Här har helgen börjat på bästa möjliga sätt med en shoppingtur och en god middag i trevligt sällskap! Shoppingturen resulterade i att jag fick två par nya jättefina skor av M i 3 års present, vi har nämligen varit tillsammans i tre år på söndag :)

Till middag grillade vi entrecôte och serverade med bästa tänkbara tillbehör - nämligen potatisgratäng och en hemgjord bearnaise!

Bearnaisesås:

Receptet är inspirerat av, och en kombination av detta och detta recept. Den blev dock lite lös, men det tror jag beror på att jag inte vispade äggulorna tillräckligt länge... Smaken var kanon!

3 st äggulor
250 g smör
1 kvist dragon
4 st vitpepparkorn
1/2 gul lök
1 msk persilja, hackad
1/2 msk dragon, hackad
3 msk vinäger
6 msk vatten
Salt och peppar

Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt. Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner 3 äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö hackad persilja och dragon. Salta och peppra.



Potatisgratäng med vitlök och parmesan:

10-12 potatisar
1 liten gul lök
3 dl vispgrädde
2 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
2 dl parmesanost, riven

Skala potatisen och skiva den tunnt. Hacka den gula löken. Smörj en ugnsform och fördela hälften av potatisen och all lök i den. Vispa ihop grädde, matlagningsgrädde, vitlök, salt och peppar i en skål. Häll hälften av gräddplandningen i formen. Fördela resten av potatisen och häll över resten av gräddblandningen. Avsluta med den rivna parmesanosten. Grädda i ugnen 225 grader i cirka 45-50 minuter.

Hoppas att ni får en riktigt bra helg!! :)

Skåprensning

Publicerad 2011-03-18 10:43:11 i Pasta



Igår fick jag leta långt in i kylskåpet för att hitta ingredienser till middagen. Desto mer tillfredsställande känns det när man lyckas knåpa ihop en god middag av mat man inte ens visste om att man hade. Det är också extra skönt att slippa handla så här i slutet av månaden :) Och så slipper mat bli dålig och slängas! Så när ni inte tror att ni har någon mat hemma, titta en extra gång i kylskåpet och ha lite fantasi! :)

Skåprensnings-pasta:

Öppna kylskåpet och se vad som finns där. Kanske hittar ni som jag ett par paket bacon, en gul lök, en halvmjuk rödlök, en vitlöksklyfta, ett par tomater, några soltorkade tomater i botten av en burk, en bit småtorr parmesanost och en halv burk pesto. Hittar ni dessutom lite pasta i skafferiet så är lyckan gjord.

Stek baconen tills den börjar blir krispig. Häll av fettet. Hacka gul lök och vitlök och häll i samma stekpanna. Strimla de soltorkade tomaterna och hacka tomaterna och rödlöken. Koka pastan. Blanda pastan med peston och sedan med alla övriga ingredienser. Riv till sist över lite parmesanost!

 

Provsmakat - gooh!

Publicerad 2011-03-17 11:20:19 i Provsmakat



Jag fick för ett tag sedan ett presentkort på en gooh! färdigrätt för att provsmaka och sedan lämna ett omdöme om. Gooh! står för gott och hälsosamt och är ett samarbete mellan Lantmännen och Operakällaren. Jag tyckte att den rätten som jag provade, Frikadeller i krämig tomatsås med färsk pasta, var helt klart godare än en fryst färdigrätt men inte lika god som hemlagat. Det var bra konsistens och helt okej smak, och det är förmodligen nyttigare än att köpa en fryst färdigrätt som ofta innehåller mycket salt och dåliga fetter.

Betyg: 3 av 5 möjliga

Matbloggstips

Publicerad 2011-03-16 22:32:24 i Inspiration

Jag får ofta frågan vilka matbloggar som jag själv läser så jag tänkte att jag skulle dela med mig av några av mina favoritbloggar! Jag läser många matbloggar och det varierar lite vilka beroende på humör eller vad jag letar efter. Dessa 10 bloggar tittar jag på i princip varje dag. Hoppas att ni som jag också blir inspirerade till att utvecklas i köket! Trevlig läsning!



Picki picki - Alltid lika inspirerande och kul att läsa! Bilderna är fantastiskt fina, riktigt ögongodis.

Matplatsen - En härlig matblogg där det ryms allt från hämtmat till lyxig gourmet.

Husmorsorna - Härliga och roliga tjejer som både skriver bra och lagar bra mat. Fina kokböcker också!

Alltid hungrig - Inspirerande recept och fina bilder från Coop.

Taste by Louise - Min favorit från programmet Sveriges Mästerkock.

Kaffekokarkokboken - Bara för att den är så otroligt rolig.

Monika Ahlbergs Mat - Många bra recept för alla tillfällen.

Söta saker - Bakverk och sötsaker med fina bilder i överflöd.

Foodgawker - Här finns flera bra utländska matbloggar samlade.

Systrarna fys mat mys - Min kompis Wanda och hennes syster som lagar mycket god och ofta lite nyttigare mat.





Chocolate chip pancakes

Publicerad 2011-03-15 22:48:15 i Ägg och pannkaka



Igår blev det ett lyxigt kvällsfika! Amerikanska pannkakor med choklad :) Vi åt dessa med rårörda bär och det var sååå gott!

Chocolate chip pancakes:

ca 8 st

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
3 msk smör
små chokladknappar eller hackad choklad

Blanda ihop de torra ingredienserna. Vispa ner mjölken och sedan äggen. Smält smöret i stekpannan du sedan ska steka pannkakorna i och häll ner i smeten. Vispa. Rör till sist ner chokladen. Grädda pannkakorna i smör, ett par minuter på varje sida!


Nu ska här sovas! Imorgon väntar en massa plugg, tvättstuga och storstädning så det är bäst att ladda upp batterierna. Jag ska också baka en smarrig citronpaj att bjuda goda vänner på! Godnatt så ses vi igen imorgon!

 

Picki pickis couscoussallad med chiliräkor

Publicerad 2011-03-14 20:00:56 i Sallad



Ikväll har vi ätit något riktigt gott! Receptet är taget rakt av från den fina och inspirerande bloggen pickipicki som just nu har en tävling där man ska laga en valfri pickirätt och betygsätta den. Rätten får av mig en 9:a av 10 möjliga poäng! Testa ni också! :)

Couscoussallad med chiliräkor:

(Receptet kommer från Tina på pickipicki)

Receptet är för 3-4 personer.

Marinerade räkor:
800 g färska räkor med skal
0,5 dl olja smaksatt med röd chili
(alt olja + 1 finhackad röd chili)
0,5 lime

Couscoussallad:
3-4 dl couscous
(kokas i vatten eller grönsaksbuljong)
2 st tomater
1 mango
1 paprika
1 rödlök
1 näve bladspenat

Pynt:
ett par skivor gott bröd
fetaost
flingsalt

Blanda marinaden och skala räkorna. Låt räkorna ligga i marinaden, gärna en längre stund. När det är middagsdags; koka couscous i vatten eller grönsaksbuljong enligt anvisning på paketet. Tärna paprika, mango och tomater, skiva rödlöken tunt. Blanda couscousen med resten utav salladsingredienserna. Dela bröd i mindre bitar och rosta till krutonger i en torr panna. Lägg upp couscoussalladen på tallrik, pynta med smulad fetaost och krutonger. Lägg därefter ner chiliräkorna i en het stekpanna (de ska i princip bara ner och vända). Toppa couscoussalladen med räkorna och använd marinaden som dressing.

Mmm så gott! Jag hade bara torkad chili att tillgå men det funkade kanonbra. Inget bröd hade vi hemma så den biten hoppade vi helt enkelt över, men nästa gång jag lagar detta (för det blir garanterat en nästa gång) så ska jag se till att ha handlat lite gott bröd till!



Tack för receptet Pickipicki!

 

Kyckling och spenatpaj med curry

Publicerad 2011-03-14 17:35:57 i Paj



Den här goda pajen åt vi för några dagar sedan!

Kyckling och spenatpaj med curry:

1 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
125 g smör
1-2 msk vatten

3 kycklingfiléer
1/2 dl olivolja
2 msk curry
salt och peppar
4 schalottenlökar
70 g färsk spenat

3 ägg
1 dl creme fraiche
3 dl mjölk
salt och peppar

2 dl riven ost

Marinera kycklingen i olivolja, curry, salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop pajdegen med rågmjöl, vetemjöl, smör och vatten. Tryck ut i en pajform. Gratinera kycklingfiléerna hela i ugnen i ca 15-20 min eller tills de är helt genomstekta. Hacka löken och fräs den mjuk i olja. När löken är klar, lägg i spenaten och fräs i några minuter. Dela kycklingen i mindre bitar. Fördela kycklingen i pajskalet. Häll spenaten och löken över. Vispa ihop ägg, creme fraiche, mjölk, salt och peppar och häll över. Toppa med riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, 200 grader.



Pajskal fyllt med kyckling marinerad i curry, spenat och lök.

 

 

Långfrukost - på en måndag (!)

Publicerad 2011-03-14 12:49:22 i Frukost



Nu kanske ni blir lite avundsjuka på mig. Jag har nämnligen haft tid att unna mig en riktig långfrukost idag trots att det är en helt vanlig måndag :) Det är bland det bästa som finns att sitta och äta frukost utan stress, titta lite på nyhetsmorgon och bläddra i en tidning. En väldigt bra start på dagen! Att nu även solen har börjat titta fram gör inte det hela sämre! :)



Blåbär- och banansmoothie:

2 dl frysta blåbär
2 bananer
ca 4 dl naturell yoghurt

Mixa, mixa, mixa, klart!



Löskokt ägg med kaviar, kiwi och mackor med philadelphiaost, paprika och björnbärsmarmelad.



Färskpressad blodapelsinjuice.


Nu ska jag gå ut i köket och göra i ordning en cappuccino och sedan blir det, håll i er, balkongpremiär!

Tomat, mango och avokadosalsa

Publicerad 2011-03-13 20:34:17 i Grönt



Gott som tillbehör till det mesta, kött, fisk, kyckling... Vill man ha den lite kryddigare går det att pressa i en vitlöksklyfta och/eller ha i en halv finhackad röd chili!

Tomat, mango och avokadosalsa:

1 mogen mango
2 tomater
2 mogna avokado
1/2 röd lök
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
salt och peppar

Skär mango, tomat och avokado i tärningar. Finhacka rödlöken. Lägg allt i en skål. Pressa över citron och ringla över olivolja. Blanda runt. Smaka av med salt och peppar.

Rödbetscarpaccio

Publicerad 2011-03-13 12:02:28 i Vegetariskt



Gott som bufférätt, tillbehör till kött eller fisk, eller som förrätt!

Rödbetscarpaccio:

Färska rödbetor
Pinjenötter
Parmesanost
Ruccola
Olivolja
Salt och svartpeppar

Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Gnid av skalet under rinnande vatten på de kokta betorna. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skiva rödbetorna tunnt och lägg upp på ett fat. Strö över de rostade pinjenötterna och hyvla över parmesanost. Toppa med ruccolasallad och ringla över olivolja, salta och peppra!

 

Plockmat med sticky spareribs

Publicerad 2011-03-12 13:53:10 i Kött



Detta var gårdagens supersmarriga middag! Fantastiskt goda (!) sticky spareribs, tapaspotatis, räkor, aioli, bröd, lagrad ost, vindruvor och sallad. Jag älskar verkligen plockmat!! :)



Sticky spareribs:

(Jag har utgått från ett Leila recept och ändrat lite efter tycke och smak)

Som plockmat för 4 pers. Som huvudrätt för 2 pers.

1,5 kg tunna revbensspjäll (färska)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk salt
1/2 msk svartpeppar

Glaze:
1 dl farinsocker
1 dl japansk soja
1 dl flytande honung
1 dl ketchup
4 cm färsk ingefära
2 st vitlöksklyftor

Blanda farinsocker, soja, honung och ketchup i en bunke. Pressa i vitlök och riv i ingefära.

Koka upp en stor kastrull med vatten, lökklyftor, hela vitlöksklyftor, salt och svartpeppar. Lägg i revbensspjällen och koka dem långsamt i 1,5 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp köttet och torka det med hushållspapper, lägg på en ugnsplåt och pensla med rikligt med glaze. Griljera spjällen i ugnen i 30 min.



Aioli:

2 äggulor
2 vitlöksklyftor
salt
ca 1,5 dl matolja
1 msk vitvinsvinäger

Lägg äggulor, pressad vitlök och lite salt i en bunke. Vispa upp med elvisp. Droppa långsamt i matoljan under vispning. Smaksätt med vinäger och eventuellt lite mer salt.

 

 

Oreo-bollar

Publicerad 2011-03-11 21:47:27 i Desserter



Hej på er och trevlig fredagkväll! Hoppas att ni har en trevlig kväll! Här hemma har vi haft en riktigt mysig fredagkväll med rödvin, plockmat, sticky spareribs (återkommer med recept och bilder!) och dessa jättegoda chokladbollar gjorda av Oreo kakor! Jättelätta att göra och supergoda så prova dessa!

Samtidigt som vi har tryckt i oss dessa godbitar så tittade vi på filmen The social network. Har ni sett den? Jag tyckte nog att den var sådär... Sevärd men inte mycket mer. Nu blir det en liten kvällspromenad och snart också sängdags. Imorgon ska jag jobba och på kvällen ska vi hem till Sara och Emil på middag :) Ha det fint och sov gott!!



Oreo-bollar:

ca 10 st bollar

16 st oreokakor
75 g philadelphiaost
100 g mörk blockchoklad

Mixa kakorna i en mixer. Häll i philadelphiaosten och mixa lite till, tills det blir en kladdig smet. Smält chokladen. Rulla bollar av smeten och doppa i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper i kylskåp.

 

 

Fettisdagen

Publicerad 2011-03-08 13:13:58 i Övrigt



Ni glömmer väl inte bort att det är fettisdagen idag? Köpesemlor i all ära men hembakade är allra godast!! Bästa semmelreceptet hittar du här!

Ugnspannkaka med bacon, äpple och timjan

Publicerad 2011-03-07 22:42:55 i Ägg och pannkaka



Ugnspannkaka med bacon, äpple och timjan:

Till en långpanna

2 paket bacon
1 äpple
3 msk färsk timjan
5 ägg
9 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
+ matfett till långpannan

Vispa  först ihop mjölken med vetemjölet och vispa sedan i äggen. Häll i salt. Stek bacon i en stekpanna tills den börjar bli knaprig. Häll av fettet och häll sedan ned baconen i pannkakssmeten. Smörj en långpanna och häll i smeten. Hacka äpplet och strö över äppelbitarna. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter och pannkakan har fått fin färg, 225 grader. När det är cirka fem minuter kvar så strö över timjan. Servera med sylt eller rårörda bär!

Avokadosoppa toppad med räkor

Publicerad 2011-03-07 21:43:45 i Soppa



Hej igen! Hoppas att ni alla har haft en trevlig helg! Jag blir så glad att ni tittar in här ibland och ser efter vad som händer i mitt lilla kök :) Min helg i Karlstad har varit helt kanon och jag har haft mycket kvalitetstid med min fina syster. Vi har shoppat, fikat, spanat in utelivet och ätit en massa gott. På lördagkvällen lagade jag den krämiga kyckling- och spenatlasagnen och den gick hem hos både systrar och mamma.

Ikväll lagade jag denna smarriga avokadosoppa med räkor. Riktigt god blev den, ganska mäktig på grund av både grädde och creme fraiche dock. Vi orkade bara varsin bit ugnspannkaka efteråt...

Avokadosoppa:

4 pers

3 st mogna avokado
2 msk pressad citron
1 dl mellangrädde
8 dl vatten
2 kapslar grönsaksfond (eller motsvarande mängd flytande grönsaksfond)
1 dl lätt creme fraiche + extra att toppa med
Salt och peppar
500 g räkor med skal, skalade

Vispa grädden. Mixa avokadon tillsammans med citron med en stavmixer eller i matberedare. Rör ut avokadomoset med grädden, vatten och fond i en kastrull. Värm upp soppan (ska inte koka) och smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med en klick cremefraiche och räkor. Mums!


Nu ska jag mysa ner i soffan och se på en film! Sovmorgon imorgon :) Trevlig kväll!

Pasta Carbonara

Publicerad 2011-03-03 22:09:06 i Pasta



Ikväll har vi myst med god pasta och lite gott vin! Vi firade helg redan idag för imorgon bitti ska jag åka till Karlstad och hälsa på syster Josefin över helgen. Det ska verkligen bli jättemysigt! :)

Pasta Carbonara är nog faktiskt den rätt som vi äter oftast här hemma. Vi brukar variera oss rätt mycket annars men detta är en riktig favoriträtt som återkommer ofta för att den går så snabbt att laga och smakar så gott!

Pasta Carbonara:

4 pers

400 g spagetti
3 paket bacon
1 gul lök
2,5 dl mellangrädde
2 dl riven parmesanost
Salt och svartpeppar
4 äggulor

Stek baconen knaprig och häll av det överblivna fettet. Lägg i löken och låt stekas mjuk på svag värme. Koka pastan. När löken blivit mjuk, häll över grädden och låt koka upp. Häll av pastan och blanda ihop med såsen. Salta och peppra. Lägg upp på tallrikar. Toppa med parmesanost och servera äggulor till, gärna i sitt eget skal.

Nu ska vi fortsätta myskvällen med lite film och några godisbitar (från vår fina godiskaktus). Hoppas att ni får en jättebra helg så hörs vi när jag kommit tillbaka från Karlstad!

Tiramisu

Publicerad 2011-03-03 21:43:26 i Desserter



Detta är nog min absoluta favoritdessert!

Tiramisu (som betyder "Pigga upp mig"):

4 portioner

1 dl vispgrädde
2 äggulor
1/2 dl strösocker
250 g mascarpone
100 g savoardikex
5 msk espresso eller starkt kaffe
2 msk marsalavin (italienskt dessertvin)

kakao till garnering

Vispa äggulor och socker. Vispa grädden. Tillsätt mascarpone och grädde, lite i taget, och rör om till en fluffig kräm. Blanda espresso och marsalavin i en skål. Doppa savoardikexen i kaffeblandningen och lägg i botten på en form. Bred ett lager av mascarponekräm över kexen, varva därefter doppade kex och kräm, avsluta med ett lager kräm. Låt stå i kylskåp i minst en timme men gärna längre. Sikta över kakao vid servering. 

Tycker ni om Tiramisu?

 

I säsong i mars

Publicerad 2011-03-03 10:23:41 i I säsong

Som jag ofta återkommer till så finns det endast fördelar med att äta mat som är i säsong, både för smaken, plånboken och miljön. Nu har vi precis kommit in i en ny månad och jag har tittat lite på vad som är i säsong just i mars!

I säsong i mars:

Apelsin
Avokado
Brysselkål
Citron
Clementin
Grapefrukt
Granatäpple
Kålrot
Kiwi
Jordärtskockor
Morötter
Physalis
Vindruvor
Vitkål
Sharonfrukt
Schalottenlök
Rotselleri
Rödbeta
Rödkål

Exempel på recept med råvaror i säsong (klicka på bilden eller texten för att komma till receptet):



Jordärtskockssoppa



Pad Thai med vitkål



Biff på brysselkålsbädd



Morotskakecupcakes


 

Frozen Cheesecake

Publicerad 2011-03-02 22:51:40 i Desserter



Här kommer receptet Mormor!!

Förra söndagen var jag, syster Josefin, mamma och mormor ute och åt tapas på restaurang BarCelona.
Till efterrätt åt vi frozen cheesecake. Det var första gången min mormor provade detta och tyckte att det var väldigt gott, så jag lovade att göra en och lägga upp här på bloggen. Orginalreceptet kommer från Leilas bok "One more slice".

Frozen Cheesecake med säsongens frukt:

4 st ägg
1 1/2 dl strösocker
1 citron, skalet
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
200 g digestivekex

Säsongens frukt och bär till garnering.

Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke och rör ner philadelphiaosten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Krossa kexen fint i en mixer. Varva kexen med smeten i en form med löstagbar kant. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor. Frys i minst 4 timmar. Tag fram formen ca 10-15 minuter före servering. Garnera med säsongens frukt och bär. Denna gång blev det Mango, kiwi, sharon och granatäpple!

Fina vännerna Emma och Johan har varit här ikväll och hjälpt oss att äta denna cheesecake. Med sig hade dem denna "godiskaktus" som verkligen väcker barndomsminnen till liv för mig! :)



Fin va? :)

 

Restaurangtips

Publicerad 2011-03-02 18:02:42 i Äta ute

Måste tipsa om en mysig restaurang som jag och Malin var och åt lunch på idag! Om ni är i krokarna runt S:t Eriksplan så kika in på oljebaren som ligger på Torsgatan 48B. En jättemysig restaurang/butik som serverar både lunch och middag samt har jättefina olivoljor och diverse annat smått och gott till försäljning.


Oljebaren Kika in på Oljebarens hemsida här.




Vi åt kolgrillad kycklinglårfilé med rosmarinrostad potatis, rostad tomat och parmesandressing! Jättegott! :)


Chicken parmesan

Publicerad 2011-03-01 20:11:37 i Kyckling



I fredags när Micke och Linnéa var här och åt middag gjorde jag en variant på den klassiska rätten Chicken Parmesan. Som sig bör serverades den med färsk hemgjord pasta och en kryddig tomatsås. Den hemgjorda pastan blev inte så imponerande direkt utan ganska kladdig och klumpig så det receptet struntar jag i att dela med mig av. Tidigare har jag använt detta recept av Per Moberg och det har blivit kanon, så prova det i stället om ni är sugna på hemgjord pasta.

Chicken parmesan:
4 pers

4 kycklingfiléer
salt och peppar
2 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl brödsmulor av dagsgammalt bröd
2 dl finriven parmesanost + lite extra att riva över på toppen

smör och olivolja till stekning

Skär kycklingfiléerna horisontellt i två delar. Salta och peppra. Häll upp mjölet på ett fat. Blanda parmesan och brödsmulorna och häll upp på ett annat fat. Vispa upp ägget i en skål. Vänd kycklingen först i mjöl, sedan ägg och sist bröd och parmesanblandningen. Bryn i smör och olivolja och lägg sedan över i en ugnsform. Strö gärna över lite extra parmesan. Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter, 200 grader.




Den lite minde lyckade pastan...



Insalata Caprese.



Kryddig tomatsås:

1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar
1 krm chilipeppar
1 msk japansk soja
1 msk flytande honung
3 msk pressad citron
2 msk olivolja

Koka upp krossade tomateri en kastrull. Häll i vatten och sedan övriga ingredienser. Låt puttra på svag värme minst 20 minuter men gärna längre så hinner smakerna sätta sig ordentligt.

 

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela