Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Svamplycka

Publicerad 2011-09-26 14:27:06 i I säsong



Se så mycket svamp vi hittade igår! Massor med trattkantareller, lite svart trumpetsvamp och några vanliga kantareller. Nu ska här rensas, förvällas, frysas och torkas! Har ni några bra tips på recept med svamp så tages dessa tacksamt emot! Soppa och risotto är redan inplanerade! :)

 

Veckans middagar

Publicerad 2011-09-25 19:52:48 i Veckomenyer

Varje vecka gör jag en veckomeny över veckans middagar för att planera inför handlingen. Så här ser den kommande veckans planering ut!

Meny vecka 39

Måndag:
 Äta på därmedpasta med tjejkompisarna 

Tisdag: Kycklinglårfilé i ugn med rotfrukter och grönsaker, parmesankräm

Onsdag: Chili con carne med hembakat solrosbröd och sallad

Torsdag: Helstekt lax med parmesangratinerad fänkål

Fredag: Svamprisotto med parmaskinka och ruccola

Lördag: Kyckling- och spenatlasagne med västerbottenost

Söndag: Söndagsstek med potatis, sås och vinbärsgelé

Vad äter ni i veckan??

Dagens middagstips

Publicerad 2011-09-24 23:07:05 i Sallad



Den här tonfisksalladen är såå god!

Tonfisksallad de luxe:

2 port

4 dl blandad sallad
1/3 gurka
8 små plommontomater
1 röd spetspaprika
1/2 liten rödlök
1 dl kokt matvete
4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
1 burk tonfisk
2 kokta ägg

Skär gurka, tomater och spetspaprika i bitar. Hacka rödlöken. Blanda gurkan, tomaterna, paprikan och löken i en skål tillsammans med salladen och matveten. Salta och peppra. Ringla över olivolja och balsamvinäger och blanda. Fördela grönsakerna på två tallrikar. Toppa med tonfisk och kokt ägg i halvor. Servera med bröd och fetaostkräm.

Fetaostkräm:

1 paket fetaost
1 1/2 dl grekisk yoghurt 10%
2 msk olivolja
salt och peppar

Mosa fetaosten. Blanda ihop med yoghurt och olivolja. Salta och peppra.

 

 

Fredagsmat

Publicerad 2011-09-23 23:13:47 i Pasta



Trevlig helg kära vänner! Det är fredag kväll vilket oftast betyder en lite extra god middag, något glas vin och sedan en bra film i soffan hemma hos oss, och ikväll är inget undantag. Det är så skönt att inleda helgen med en stunds total avkoppling!

Middagen blev en otroligt god Kantarell-Carbonara, med andra ord en pasta Carbonara med kantareller i. Grundreceptet är samma som här men lägg till 1-2 dl grovt hackade färska kantareller som du lägger i samtidigt med löken. Ljuvligt!

Vad äter ni hemma hos er i helgen?

Ha det så bra!!

Grekisk Bifteki med tsatziki och kryddig tomatsås

Publicerad 2011-09-22 15:24:18 i Köttfärs



10 av 10 poäng gav Mathias den här rätten och jag är beredd att hålla med! Smakerna passar så bra ihop, de två såserna och fetaost till är ett måste!

Bifteki (grekiska köttfärsbiffar):

4 port

500 g köttfärs
2 äggulor
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
2 msk pressad citron
2 tsk paprikakrydda
1 krm spiskummin
salt och peppar

toppa med torkad oregano

Blanda ihop alla ingredienserna till biffarna. Forma till 4 st stora biffar. Bryn biffarna i smör och olja. Lägg över i en ugnsform och låt biffarna bli klara i ugnen, 175 grader i ca 10 minuter. Strö över oregano och servera med en kryddig tomatsås och tsatziki.

Tsatziki:

1/2 stor gurka
2 vitlöksklyftor
3 dl grekisk yoghurt
salt

Riv gurkan grovt. Låt rinna av på hushållspapper eller i en sil. Blanda yoghurten med pressad vitlök och salt. Krama ur gurkan och blanda sedan i den. Ringla gärna lite god olivolja på toppen.

Tomatsås:

En burk passerade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
1 msk flytande honung
1 krm chilipeppar
salt och peppar

Blanda ihop allt i en kastrull och låt puttra på låg värme. Länge. Ju längre desto bättre men åtminstone i 30 minuter så den reduceras och blir krämig.

 



Gotländsk saffranspannkaka

Publicerad 2011-09-21 15:23:55 i Ägg och pannkaka



Så här gott kvällsfika åt vi för några dagar sedan! Saffranspannkaka tar lite tid att göra men det är jättelätt, och det är definitivt värt besväret. Perfekt som lunch eller mellanmål! Vi åt den med Maries goda plommonsylt och vaniljkesella.

Receptet kommer från Per Moberg!

Gotländsk saffranspannkaka:

2
dl grötris
4 dl vatten
0.5 tsk salt
1 l mjölk
2 st ägg
1 dl hackad mandel
1 dl strösocker
1 pkt saffran

Koka riset i saltat vatten ca 10 minuter.
Tillsätt mjölk och koka ytterligare i 45 minuter under omrörning på svag värme. Låt gröten svalna något. Blanda i ägg, saffran, socker och mandel. Blanda runt och häll upp i en cirka 20 cm stor ugnsfast form. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter. Servera med vispad grädde och sylt.

 

Zucchinikaka med valnötter och färskost

Publicerad 2011-09-15 19:07:17 i Bakat


 
Den här jättegoda kakan är verkligen något att förgylla helgen med!! Lika god nybakad som dagarna efteråt när den kommer från kylen.

Receptet kommer från Lantliv Mat och Vin.

Zucchinikaka med valnötter och färskost:

1 medelstor grön zucchini
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl rapsolja
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1-1 !/2 dl valnötter
smör och ströbröd till formen

Topping:
400 g naturell färskost
rivet skal och saft av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl florsocker
färska bär

Riv zucchinin fint och krama ur all vätska. Låt den sedan hänga i en sil tills det är dags att blanda ner den i smeten. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ner oljan för hand. Blanda mjölet med bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggvispet. Krama ur zucchinin ännu en gång och rör ner den i smeten. Hacka valnötterna grovt och vänd ner dem i smeten. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med avtagbara kanter, ca 28 cm i diameter. Häll i smeten och baka kakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna i formen och stjälp sedan upp på serveringsfat. Rör ihop alla ingredienser till toppingen. Servera med färska bär.

 

Saffran och chilimarinerade kycklingspett och sötpotatissallad med fetaost och valnötter

Publicerad 2011-09-13 11:46:11 i Kyckling




Hej allihop! Hoppas ni har en bra tisdag så här långt! Min dag spenderas med näsan i skolböckerna men jag tänkte i alla fall titta in här en snabbis för att uppdatera med ett litet men gott middagstips! Nu: Back to schoolwork...

Saffran och chilimarinerade kycklingspett:

4 port

4 st kycklingfiléer
1 dl olivolja
2 tsk sambal oelek
2 msk japansk soja
1 kuvert saffran
salt och peppar

Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Dela kycklingfiléerna i halvor på längden och lägg i marinaden. Låt stå och dra i minst en halvtimme. Trä upp kycklingen på spett. Grädda spetten i ugnen ca 15 min, 200 grader.



Sötpotatissallad med fetaost och valnötter:

4 port

4 normalstora sötpotatisar
1 påse ruccola
1 fpk fetaost
1 dl hackade valnötter
pressad citron
olivolja
salt och peppar

Skala sötpotatisarna och skär i stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 20-30 min (beroende på storlek och ugn). Lägg över i en skål och låt svalna något. Blanda i ruccola, smulad fetaost och valnötter. Pressa över lite citron och ringla över olivolja. Salta och peppra. Servera till kycklingspetten.

Crispy shrimp tacos

Publicerad 2011-09-12 22:09:40 i Fisk och skaldjur



Här i Sverige är det oftast kryddig köttfärs som gäller när vi äter tacos men i USA och andra länder är det också vanligt att fylla tacobröden med såväl fisk som räkor.

Crispy shrimp tacos:

Panera räkorna i uppvispat ägg och ströbröd och krydda sedan med vitlök och chili. Stek hastigt i smör och servera med de vanliga tacotillbehören. Riktigt smarrigt och kul som variation till vanliga tacos :)

Tonfisk som i Italien

Publicerad 2011-09-11 15:58:14 i Fisk och skaldjur



För två somrar sedan var vi en vecka i Sorrento på den Italienska Amalfikusten. Där åt vi på en restaurang som var specialiserad på råvaror från bufflar som buffelkött och buffelmozzarella. Vi beställde in antipasti till förrätt och fick in helt gudomlig buffelcarpacchio och buffelsalami som serverades med rosmarinfocaccia och riktigt färsk buffelmozzarella. Till varmrätt fick vi in den godaste tonfisk som vi någonsin ätit. Den var perfekt stekt med en ordentlig rå kärna och bara smälte i munnen. Vi har faktiskt inte förrän nu försökt härma denna fantastiska rätt av rädsla för att det inte ska bli lika gott som vi minns det. Men det blev faktiskt nästan lika gott! De färska råvarorna som de hade där är dock svårslagna.



Tonfisken är bara stekt någon minut på varje sida i en grillpanna och ligger på en bädd av stekt zucchini. Serveras med ruccola och tomater, en reducerad balsamico och en riktigt god olivolja.



Och som tillbehör, en rejäl bit buffelmozzarella.

Helgmys med fyllda pitabröd

Publicerad 2011-09-10 19:10:10 i Köttfärs



Här kommer ett litet helgtips som jag egentligen hade tänkt lägga upp innan helgen började men livet kom emellan så det hann jag aldrig med :) Men det är kanske något att ha i åtanke inför nästa helg eller varför inte mysa med lite plockmat mitt i veckan.

Hembakade pitabröd är så himla gott och lätt att baka. Om man dessutom fyller dem med kryddiga köttfärsbiffar, grönsaker, fetaost och vitlökssås - då är man hemma! Recept på pitabröden hittar du här!

Hoppas ni alla får en jättetrevlig helg!!

Mango Chutney kyckling

Publicerad 2011-09-07 12:21:23 i Kyckling

Dagens middagstips är den här kanongoda kycklinggrytan med asiatiska smaker, inspirerad av en rätt som vi fått hemma hos Mathias föräldrar. Passar lika bra till vardags som till fest! :)

 Hacka 1 gul lök. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg i löken.



 Finhacka 2 st vitlöksklyftor. Lägg i pannan.
 Skär 4-5 st kycklingfiléer i strimlor. Salta och peppra. Bryn i stekpannan tillsammans med löken.


När kycklingen fått färg och nästan är genomstekt, häll i 1/2 burk Mango Chutney...


...och 2 tsk Sambal Oelek. Blanda runt.


Häll över ca 2-3 dl matlagningsgrädde och låt alltihop koka några minuter på låg värme.

 Avsluta med att strö över hackad persilja. Servera med ris!

 

Hemgjord müsli är godare än köpt

Publicerad 2011-09-04 21:25:12 i Frukost



Jag är så glad över den nya stora müsliburken som jag köpte i Sollefteå för några veckor sedan.
Den pryder köksbänken så fint och nu har den också fyllts med god müsli! 

I müslin har jag:

Havregryn
Veteflingor
Havrekross
Linfrö
Solrosfrö
Pumpafrö
Russin
Torkade aprikoser
Mandlar
Hasselnötter

 

Mandellax

Publicerad 2011-09-03 12:37:27 i Lax



Dagens middagstips! Ingen bra bild tyvärr men jag lovar att det är godare än det ser ut :)

Mandellax:

4 port

4 laxfiléer
1 burk röd pesto
2 msk creme fraiche
1 påse mandelspån
salt och peppar

Lägg laxfiléerna i en ugnsform. Salta och peppra. Blanda ihop peston med creme fraichen och bred ut över laxfiléerna. Strö över mandelspånen. Gratinera i ugnen i ca 15 minuter, 225 grader.

Trevlig helg till er allihop!!

Finfina matpresenter

Publicerad 2011-09-02 15:29:52 i Presenter



De här fina burkarna med hemgjord plommonsylt och inlagd gurka har vi fått av Mathias mamma Marie :) Vi fick dessutom en hel massa nyplockade lingon som deras granne på landet har plockat! Tack så mycket!!

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela