Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Lax i foliepaket

Publicerad 2011-08-31 13:05:01 i Lax



De här laxpaketen är jättegoda och dessutom lite festliga eftersom att alla får ett eget paket på tallriken att öppna!

Lax i foliepaket:

4 pers

4 laxfiléer
16 små tomater
2 bollar mozzarella
1/2 kruka basilika
1 citron
salt och svartpeppar
lite olivolja

aluminiumfolie

Skär varje laxfilé i 3-4 bitar. Fördela dessa på 4 st folieark. Lägg sedan på tomater, mozzarella i bitar, basilika och några tunna citronskivor. Pressa över lite citron, salta och peppra och ringla till sist över lite olivolja. Lägg paketen på grillen eller i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.

 

Provsmakat - Keso mellanmål

Publicerad 2011-08-29 22:02:00 i Provsmakat

Idag provade jag nya Keso mellanmål med smak av hasselnöt/blåbär/tranbär. Den var verkligen god och jag kommer absolut att köpa den igen även om det är lätt att göra den själv också! Tycker att det är så praktiskt att det följer med en sked så att man kan slänga i sig ett nyttigt mellanmål i farten...

 

Bild: Arla

Pigs in a blanket

Publicerad 2011-08-28 20:56:39 i Korv



De här amerikanska inlindade korvarna är jättegoda som tilltugg eller aptitretare! Servera med goda dippsåser!

Pigs in a blanket:

1 ark färsk smördeg
ca 20 st prinskorvar

Skär smördegen i trianglar. Rulla in en korv i varje triangel och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter, 200 grader, tills smördegen är frasig och har fått lite färg.

Förslag till dippsås 1: Creme fraiche + chilisås + salt + peppar

Förslag till dippsås 2: Creme fraiche + dijonsenap + salt + peppar

 

Sverigeresan - Del 3

Publicerad 2011-08-22 23:20:36 i Äta ute



Efter Halmstad så styrde vi mot Landskrona och tog där färjan över till den fantastiskt vackra ön Ven.



Där hyrde vi varsin cykel som vi tog oss fram med på ön.



Det var hur mysigt och fint som helst, hit kommer vi absolut att åka tillbaka!



En riktig sommaridyll!



Vi åt nyfångad panerad spetta med potatissallad och remouladsås till lunch.

Nästa stopp på vår lilla södra-sverige-road-trip blev Malmö. Där gick vi och strosade på stan och bodde på ett fint och mysigt hotell. Middagen där blev tyvärr resans sämsta. Det var första gången jag åt på Jensens Bøfhus och förmodligen den sista. Dålig service, dåligt tillagad mat som dessutom var kall och dåliga råvaror. Nej usch det var ingen höjdare...



Jag åt en torr kycklingfilé med kall sås och kall potatis.



Mathias åt en helt genomstekt (trots att vi bad om medium), senig och kall köttbit.

Efter Malmö åkte vi hemåt. Vi stannade i sommar favoriten Gränna på hemvägen och solade, badade fötterna och shoppade lite polkagrisar :)



Vätterns klara och fina vatten.

Nu är semestern över för den här gången och det känns faktiskt helt okej. Idag började jag på ett nytt roligt jobb  och om en vecka drar skolan igång igen och det ska bli kul och spännande :)

Ha det så bra alla fina läsare!!

Smördegsflarn med persika och mandel

Publicerad 2011-08-17 23:20:49 i Bakat



Det är perfekt att ha frysta smördegsplattor hemma om man får oväntat besök. Dessa ljuvliga flarn går blixtsnabbt att göra och uppskattas av stora som små!

Smördegsflarn med persika och mandel:

4 st

4 plattor fryst smördeg
2 persikor
4 tsk råsocker
ca 2-3 msk mandelspån

ägg till pensling

Låt smördegsplattorna tina på en plåt med bakplåtspapper. När de har tinat lite, skär en skåra längs med kanterna på smördegsplattorna (ca 1 cm in på plattan). Skiva persikorna och fördela på plattorna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Strö över råsocker och mandelspån. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter, tills de fått lite färg och blivit frasiga.

 

Sverigeresan - Del 2

Publicerad 2011-08-16 21:45:36 i Äta ute

Efter Karlstad åkte vi vidare till Göteborg. Där gick vi på Liseberg och åt en helt fantastisk middag på Hamnkrogen.



Nyfångad hummer med dillaioli, mums!



Till det, gott hembakat bröd med färskost.



Och sedan vinkokta blåmusslor med vitlök och persilja.



Mathias fick in den här jätteportionen med oxfilé, lökringar och potatisgratäng.



Trots all den goda maten så fanns det rum för en liten våffla med sylt, glass och grädde på kvällskvisten...



Vi bodde på Hotell Gothia Towers som serverade en ljuvlig frukost på morgonen. Hela det här lasset slank ner, plus ett par pannkakor :)



Efter Göteborg åkte vi efter ett kortare shoppingstopp i Ullared vidare till Halmstad. Där gapade de vackra stränderna tomma denna regniga dag och vi nöjde oss faktiskt med bara en promenad på stranden vi med.



På kvällen hittade vi en riktigt pärla till grekisk restaurang på en bakgata nere i stan. Jag åt jättegoda lammracks med färsk vitlök, kantareller och tsatziki.



Mathias valde en Bifteki som också var jättegod med en stark tomatsås och tsatziki.



Till det serverades en krämig potatisgratäng med mycket muskot i.

Ja som ni märker så har vi ätit väldigt mycket god mat den här semestern :) Efter Halmstad så styrde vi bilen söderut mot Skåne.

Fortsättning i nästa inlägg...

 

Sverigeresan - Del 1

Publicerad 2011-08-14 19:49:29 i Äta ute



Hej igen allhop! Nu har vi kommit hem från vår mysiga resa i södra sverige. Vi började i Eskilstuna på Parken Zoo där vi tittade på en massa fina djur.



Gepard.



Flamingos.



Tigrar.



Vi åt vår medhavda picknick som bestod av mackor med rostbiff och potatissallad, yoghurt och frukt.

Sedan åkte vi vidare till min syster som bor och pluggar i Karlstad.



Där åkte vi båtbuss i det fina vädret, gick på stan och åt lunch.



Det blev pasta carbonara med parmachips som var helt okej.

På kvällen gjorde vi oss i ordning för att gå på fin restaurang.



Syster Josefin och jag.



Restaurangen vi gick till hette Båten och hade fått en utnämning i white guide.



Jag hade höga förväntningar.



Jag och Jossan åt ryggbiff med confiterad lök och bearnaisesås. Enligt menyn skulle detta serveras med ärtskott, ruccola och dragonvinägrett men de enda grönsakerna som låg på tallriken var tyvärr lite ledsen broccoli och morot. Annars var det gott men inte någon större smaksensation.



Mathias valde oxfilétournedos med rökt sidfläsk, sparris och rödvinssås.



Efter middagen gick vi vidare och tog en drink. Passionsfruktsmojiton var väldigt god och läskande.

Fortsättning i nästa inlägg...

Ugnstorkade tomater

Publicerad 2011-08-07 22:51:18 i Grönt



Hej allihop!! Hoppas ni mår bra! Nu äntligen vankas det semester för min del! Imorgon åker vi ut på en mysig sverige road-trip och första stoppet blir hos finaste systern i Karlstad. Tyvärr ser det inte ut som att vädret kommer att vara med oss på vår resa men vi ska försöka njuta så mycket det bara går ändå :)

Prova gärna de här ugnstorkade tomaterna, de är supergoda som tillbehör till det mesta!

Ugnstorkade tomater:

små plommontomater
olivolja
flingsalt

Dela tomaterna på längden och lägg på ett bakplåtspapper. Droppa över lite olivolja och strö över flingsalt. Torka i ugnen på 50 grader i cirka 2 timmar.

 

Vi hade tomaterna som tillbehör till en god ost och skinkpaj.


Måndagsmiddag i solen på balkongen

Publicerad 2011-08-01 23:12:07 i Desserter



Hej hej och trevlig måndagkväll! :) Nu har jag varit ledig i fem sköna dagar men imorgon blir det jobb igen så det är snart dags att gå och lägga sig. Jag tänkte först bara dela med mig av lite matinspiration, för ikväll har jag ätit en jättemysig och god middag med min kära syster!



Det blev en nektarin och mozzarellasallad,



citron- och timjanmarinerad kyckling,



och färskpotatis som var kokt, stekt i smör och till sist griljerad i ugnen för bästa smak och konsistens.



Till det hade vi en tsatziki och ett brytbröd med rosmarin! Gott!!



Brytbröd med rosmarin:

25 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
ca 6,5 dl vetemöl

1 ägg
torkad rosmarin och flingsalt

Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på rosmarin och flingsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter i 200° C.



Vatten var det enda huset hade att erbjuda att dricka men vi piffade i alla fall till det med lite stjärnfrukt och färska hallon.



Min fina syster Martina tyckte om desserten! :) Citronmoussen som var baserad på hemgjord lemon curd var syrlig och fräsch.



Citronmousse:

4 port

4 äggulor
1 dl socker
2 citroner
1/2 dl vatten
3 dl grädde

färska hallon

Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ur saften. Förbered ett vattenbad att koka citronkrämen i: Fyll en kastrull till hälften med vatten. Koka upp, sänk värmen så vattnet bara sjuder. Vispa ihop äggulor, socker, vatten, finrivet citronskal och citronjuice i en annan kastrull som är lagom stor att ställa i kastrullen med sjudande vatten.
Ställ kastrullen med äggsmet i vattenkastrullen. Vispa smeten ljus och fluffig över värmen.  Ta av från värmen när krämen börjar tjockna (krämen får inte koka). Låt svalna. Vispa grädden ganska hårt. Vänd ner grädden och fördela moussen i portionsglas. Ställ i kylskåp minst en timme. Servera gärna moussen med färska hallon.

 

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela