Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Nyårstips

Publicerad 2010-12-30 23:42:04 i Kalas



Om ni inte vet vad ni ska servera till drinken eller champagnen imorgon så måste jag bara tipsa om de här jättegoda små knytena. Bara att linda in ädelost och sharonfrukt i parmaskinka! På bilden är de serverade med färska fikon.

Nyårsmeny

Publicerad 2010-12-30 23:25:44 i Kalas

Jag har inte glömt bort er, jag lovar!!

Vad kul att ni tittar in även om jag inte har varit så duktig på att uppdatera den senaste tiden. Jag har helt enkelt tagit ett litet jullov från matlagningen. Det har varit skönt och välbehövligt, men nu är jag redo att ställa mig vid spisen igen! Hoppas att ni har haft en lika skön och mysig jul som jag har haft!

Imorgon är det nyårsafton och vi ska äta middag hemma hos oss med goda vänner. Menyn är planerad och maten är inhandlad. Jag tänkte redan nu avslöja vad det kommer bjudas på!

Nyårsmeny

-
Laxrullar med getost på pumpernickel och chokladdoppade jordgubbar

- Gratinerad hummer med vitlökssmör och citron

- Oxfilé provencale

- Pannacotta med vanilj och hallonsås

- Ostbricka med fikonmarmelad


Mmmm, jag längtar tills imorgon då jag får både laga och äta all god mat! Kommer att bli första gången i mitt liv som jag ska tillaga hummer så håll tummarna... Återkommer med alla recept och bilder! :)


Vad ska ni äta på nyårsafton??

Pasta med salami, soltorkade tomater och basilika

Publicerad 2010-12-20 16:01:17 i Pasta



Här kommer ett litet tips på en supergod och snabb pasta som vi åt igår!

Pasta med salami, soltorkade tomater och basilika:

4 portioner

400 gram pasta (gärna vit fiberpasta)
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
salami, skuren i bitar (svårt att uppskatta hur mycket som behövs...)
ca 10 st soltorkade tomater, hackade
1 kruka färsk basilika, hackad
ca 3 dl mellangrädde
salt och svartpeppar

Koka pastan al dente (med lite tuggmotstånd). Stek lök och vitlök mjuk på låg värme. Lägg i salamin och stek några minuter. Häll över grädden och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner såsen i pastan och lägg till sist i basilikan och de soltorkade tomaterna.

 

Favorit i repris och en ny dessert

Publicerad 2010-12-19 09:39:07 i Desserter



Hej på er!

Hoppas att ni har det bra denna snöiga 4:e advent. Jag har tagit kafferast på jobbet och sitter och tittar ut på alla människor som är ute och inhandlar de sista julklapparna. Den rätta julstämningen har faktiskt äntligen infunnit sig min del, och gårdagens trevliga middag var en starkt bidragande faktor.

Fina vännerna Sara och Emil kom över till oss igår för att planera årets nyårsfirande över en middag. Vi drack årets glögg från Blossa med saffranssmak (den var god men doftade mer saffran än den smakade tycker jag) och åt pepparkakor med grönmögelost. Vi fick också en jättefin julklapp, spelet "absolut överens" som gav oss många skratt senare på kvällen. Tack så mycket! :)



Huvudrätten blev en favorit i repris, krämig kyckling- och spenatlasagne och receptet hittar ni här.



Lasagnen innan ugnen, toppad med parmesanost.



Papaya är i säsong just nu och den gör sig väldigt bra tillsammans med ruccola i en sallad. En dressing på lika delar pressad citron och olivolja, lite salt och peppar förhöjer smaken.



Så här ser papayafrukten ut. Den ska vara riktigt mogen och lite mjuk om man klämmer på den för att vara perfekt.

Till efterrätt hade jag gjort ett litet experiment (se översta bilden). Ni har säkert sett på vissa restauranger att de serverar glass och sorbet i urgröpta frukter, t.ex citron, melon och kokosnöt. Jag provade att fylla urgröpta apelsiner med cheesecakesmet och frysa. En lite kul grej att bjuda på och väldigt gott blev det också!

Frusen apelsincheesecake i apelsinskal:

ca 6 medelstora apelsiner
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
200 g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram mörk choklad, hackad
rivet skal av 2 apelsiner

Separera gulorna från vitorna. Vispa vitorna till ett skum. Vispa sedan grädden. Rör philadelphiaosten mjuk i en skål och blanda sedan i äggulorna och sockret. Rör sedan ner den vispade grädden och vänd till sist ner äggvitorna. Häll i den hackade chokladen och apelsinskalet och vänd ner i smeten. Skär av ett lock på apelsinerna och gröp ur med hjälp av en liten kniv och en sked. Fyll apelsinerna med cheesecake smeten. Frys i minst 4 timmar eller till nästa dag. Garnera eventuellt med att pudra över lite florsocker.


Julgodisbak

Publicerad 2010-12-15 13:32:10 i Jul



Igår med bara 10 dagar kvar till julafton (tiden går så fort!) så hade jag och syster Martina årets stora julgodisbak! Med glögg i glasen och julmusik i högtalarna så bakade vi dessa tre sorters julgodis: Rocky road, knäck och rosa skumtomtefudge (vi gjorde risbräck också men de fastnade visst aldrig på bild). Så nu har vi julgodis så att det räcker och blir över, härligt!


Vi gjorde rocky road på Martinas vis med blandat mörk och ljus choklad, jordnötter, mini marshmallows, smörkola och hackad nougat. Det blev jättegott! Detta är Leila Lindholms orginalrecept.

Rocky road:

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.



Skumtomtefudge:

Det här julgodiset är jättelätt att göra och fint att titta på! Receptet har jag lånat från den här favoritbloggen.

ca 12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad


Blanda allt utom chokladen i en kastrull och smält på svag värme. När alltihop är en slät smet låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda till sist i 150 g vit choklad och rör tills massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i en smord form ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar.



Knäck:

Det här är världens enklaste och godaste knäck!

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1-1,5 dl hackad mandel.

Koka ihop grädde, socker och sirap i en stor tjockbottnad kastrull (Det går fortare om kastrullen är stor och dessutom minskar risken för att det ska koka över). Låt puttra på svag värme i ca 30-40 minuter (helt beroende på kastrull och spis). Testa genom att göra kulprovet, häll ner lite smet i ett glas med kallt vatten och låt svalna för att prova sig fram till önskad konsistens. När knäcken är klar, häll i mandeln och fördela sedan smeten i knäckformar. Lite pyssligt men väl värt besväret.



Årets julgodisskörd!

Mozartkulor

Publicerad 2010-12-13 17:25:29 i Jul



Det här är ett av mina favorit julgodis som vi har gjort hemma så länge jag minns. Endast tre ingredienser behövs: nougat, mandelmassa och choklad!

Mozartkulor:

250 gram nougat
500 gram mandelmassa
250 gram smält mörk choklad (minst 40% kakao)

Dela nougaten i ca 1x1 cm stora bitar. Linda in nougatbitarna i mandelmassa och rulla till runda kulor. Doppa i den smälta chokladen och låt stelna på bakplåtspapper eller i pralinformar.



Fina att bjuda på eller kanske ge bort i present :)

En rejäl köttbit med kanske världens godaste sås

Publicerad 2010-12-11 23:04:45 i Kött



Vår middag igår som blev såå himla god.



Fick tag på fina och rejäla pepparbiffar på city gross. Tycker att de har riktigt bra kött där, stort utbud och bra kvalitet. Biffarna gneds in med salt och svartpeppar och bryntes sen (i vår nyinköpta gjutjärnspanna) i hälften smör och hälften olivolja. Sedan fick de åka in i ugnen med en stektermometer till de blev exakt 55 grader (medium rare), och sedan fick biffarna vila i folie ett litet tag för att värmen skulle bli jämnt fördelad och köttsaften "sätta sig" ordentligt.



Vår nya gjutjärnspanna :)




En favoritost som blev till en favoritsås!


Vitlökssås med boursinost:

2,5 dl mellangrädde
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
2 boursinostar

Koka upp grädden i en kastrull. Pressa i vitlöken. Häll i osten och rör om tills den har smält. Låt sjuda på svag värme tills såsen tjocknar, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ni måste prova denna, kan vara en av världens godaste och enklaste såser! :)

Ingen helg utan dessert

Publicerad 2010-12-11 22:31:43 i Desserter



Hemma hos oss försöker vi vara rätt nyttiga på vardagarna och bara nöja oss med kaffe efter maten och kanske lite frukt. Men på helgerna, då blir det oftast efterrätter både på fredagen och lördagen! Så också den här helgen.

Igår överraskade M med att laga fredagsmiddag, hemgjorda hamburgare med hemgjorda ugnsbakade pommes frites. Jättemysigt och gott! Till efterrätt gjorde jag pannacotta med mango och söta chokladlöv.

Pannacotta 4 port: (recept från gelésockerförpackningen)

4-5 dl vispgrädde eller mellangrädde (jag tycker att det blir bättre med 5 dl grädde för då blir den inte riktigt söt)
1 dl gelésocker
1 vaniljstång

Blanda grädde och socker i en kastrull. Skrapa ur en vaniljstång och lägg i "skrapet" och hela vaniljstången. Låt koka upp under omrörning. Låt koka i 30 sekunder. Ta ur vaniljstången. Häll över i 4 glas eller portionsformar. Låt stelna i kylskåp. Servera med frukt efter säsong.

Tex-mex

Publicerad 2010-12-09 21:05:19 i Soppa



Lycka!

Äntligen är praktikarbetet klart och inskickat, hela tre timmar innan deadline. Det var med både glädje och sorg som jag gick till min sista dag på praktiken i morse. Härligt att allt är tungt slit är över men tråkigt att lämna alla fina människor som jag har träffat.

För att fira detta lagade jag till en god tex-mex inspirerad middag med tacosoppa och quesadillas. Quesadillas är dubbla tortillabröd med fyllning i som man steker i en stekpanna. Osten fungerar som ett klister som håller ihop bröden.

Quesadillas med basilika, chili och mozzarella:

En förpackning tortillabröd
1 stor bit hel mozzarella
1 kruka basilika
1 liten röd chili
salt och peppar

Finhacka chilin och skär mozzarellan i tunna skivor. Fördela mozzarella, basilika, chili, salt och peppar över hälften av tortillabröden och lägg över den andra hälften av bröden som lock. Stek i en torr stekpanna på medelhög värme i några minuter på varje sida tills osten har smält. Skär upp i fjärdedelar och servera till exempel till en soppa eller som drinktilltugg.





Tacosoppa, 4 pers:

400 g köttfärs
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2-1 burk passerade tomater
ca 6-7 dl vatten
1 burk majs
1 påse tacokrydda
1 köttbuljongtärning

Hacka rödlöken. Fräs löken mjuk i en stekpanna utan att den tar färg. Häll sedan över i en kastrull eller gryta. Bryn köttfärsen, häll över tacokryddan. Häll sedan över i kastrullen eller grytan. Häll i tomater, vatten, buljong och pressad vitlök. Låt koka några minuter. Häll till sist ner majsen.



Kram på er!

Julstämning

Publicerad 2010-12-05 21:52:08 i Övrigt



Glad 2:a advent på er!!

Hoppas att ni har haft en mysig och bra helg. Jag har varit i Karlstad och hälsat på min syster i helgen och det har varit riktigt mysigt :) Nu har vi precis ätit middag, hel ugnsstekt kyckling med rostade rotfrukter. Men jag var så hungrig och kycklingen tog alldeles för lång tid så jag åt rotfrukter och sås till middag. Mathias som orkade vänta på kycklingen sa att den blev jättegod...

Nu väntar en vecka med mycket plugg och jobb för min del, men jag hoppas på att kunna bjuda er på lite god mat i alla fall och förhoppningsvis lite julgodis också! :)

Ha det så bra!
Kram

Laga mat efter säsong

Publicerad 2010-12-03 14:02:12 i I säsong



Fina ekologiska mixmorötter från Gotland (inköpta på city gross).

Att välja råvaror som är i säsong till matlagningen har många fördelar. För det första så blir det mycket godare då råvarorna smakar mer. Det blir också mycket billigare och är bättre för miljön! Nu i december så finns det gott om rotsaker och härliga exotiska frukter, så passa på att frossa!

Här är några tips på vad som är i säsong just nu:

Apelsiner
Papaya
Purjolök
Vitkål
Rotselleri
Sharonfrukt
Savojkål
Sötpotatis
Brysselkål
Dadlar
Mandariner
Grönkål
Jordärtskockor
Kålrot
Morötter
Passionsfrukt
Vinteräpplen

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela