Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Skördepanna

Publicerad 2010-08-31 22:41:09 i Korv




Tänkte tipsa om en väldigt enkel och god rätt som vi åt igår. Det är bara att ta fram en stor stekpanna, släng i alla grönsaker du har, lite stark korv och knäck i några ägg. En lite nyttigare (och godare) pyttipanna!

Skördepanna:

Jag hade i en gul lök, en grön paprika, en röd paprika, ca 8 små kvisttomater, 2 stora chorizokorvar med jalapeno och 4 ägg, men det går självklart att använda sig av vilka grönsaker och korv som helst som man har hemma.

Börja med att steka löken och paprikan mjuk. Häll sedan i korven och sist tomaterna. När allt är klart gör du små gropar mellan grönsakerna och knäcker i ägg. Skruva ner värmen och låt äggen stelna (det tar en liten stund om man inte vill ha jätterinnig äggula). Salta och peppra efter smak och servera gärna med en bit gott bröd.

Smaklig måltid!

Pizzabullar

Publicerad 2010-08-30 17:53:34 i Italienskt

I helgen var vi ute och fiskade kräftor. Det blev ingen stor fångst, bara fem stycken på ca sju timmar:) Men det var kul och mysigt! Jag hade tagit med pizzabullar som ett litet "late night snack". De var verkligen enkla att göra och goda blev dem.



Pizzabullar ca 25 st:

En sats pizzadeg. Detta är Leila Lindholms grundrecept. Jag gillar det för att det innehåller durumvete som gör degen elastisk och kanterna på pizzan blir härligt knapriga.

15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5 1/2- 6 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt socker, salt och olivolja. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget. Knåda degen i maskin i ca 10 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Sedan är det bara att kavla ut degen och toppa med alla dina favorittillbehör. Jag hade en tomatsås gjord på tomatpuré, lite olivolja, salt och peppar samt skinka, basilika och riven ost. Rulla ihop till en kompakt rulle och skär i skivor. Lägg i bullformar. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.



Bullarna redo för ugnen.



Färdiga pizzabullar!

På min balkong är det fortfarande sommar

Publicerad 2010-08-26 16:05:25 i Frukost



Idag är det näst sista dagen på min semester så jag passar på att njuta ordentligt. I morse tog jag sovmorgon och åt sedan långfrukost på balkongen :). Filmjölk med färska hallon, hembakat bröd med ost, kokt ägg och grapefruktjuice.



Det är snart höst men paprikaplantan som vi har fått av Emma och Johan ger fortfarande frukt. Fyra stycken nya är på väg.





Även tomatplantan levererar fortfarande söta solmogna små tomater!

Middagsgäster

Publicerad 2010-08-25 23:07:10 i Desserter

Ibland är det faktiskt skönt med regniga dagar för då har man en bra anledning till att bara stanna inomhus och pyssla. Jag hann med en massa saker som jag länge skjutit på framtiden så det var bra. Det blev också en del bakning och matlagning idag för min del och en del städning för Mathias. Våra vänner Emil och Sara kom och gjorde oss sällskap till middagen som bestod av ceasarsallad som man fick plocka ihop själv, romansallad, kyckling, bacon, krutonger, parmesanost och ceasardressing. Till det hade vi nybakat bröd som jag hade garnerat med vallmofrön från den här söta burken som jag fått av Mathias syster Emelie!



Till efterrätt blev det kladdkaka (fast den blev tyvärr inte så kladdig) med grädde och mixade färska hallon!



Nu är jag så trött så trött... Hopp i säng! Det tar på krafterna att vara ledig :)

Godnatt!

Fisk att äta med gott samvete

Publicerad 2010-08-25 10:26:39 i Fisk och skaldjur

Det är säkert fler än jag där ute som tycker att det är svårt att veta vilken fisk som är okej att köpa och vilken som inte är det. Fisk är gott och nyttigt för oss men det gäller att veta vilka fiskar vi kan äta utan att bidra till utfiskningen av våra hav. Ett enkelt tips är att titta efter märkningarna MSC (marine stewardship council) och KRAV när man köper fisk. Här är den fullständiga listan från WWF.



bild: WWF (http://www.wwf.se/v/hav-kust/l/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nar-du-ska-kopa-miljovanlig-fisk)

Mandelfisk med röd pesto

Publicerad 2010-08-24 21:27:44 i Fisk och skaldjur



Tisdagar innebär nästan alltid fisk till middag hemma hos oss. Dagens recept är hämtat ur den fantastiska Hälsokokboken. Min vän Wanda påpekade att den rutiga framsidan liknar designen på min blogg, men det är faktiskt bara en ren tillfällighet! Servera fisken med ris, bulgur eller quinoa.

Mandelfisk:

4 port

600 g vit fiskfilé
salt och svartpeppar
2 dl crème fraiche
2 msk röd pesto (jag brukar ta lite mer pesto och mindre crème fraiche, men det är en smaksak)
2 msk hackad färsk basilika
1 dl mandelspån

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord ugnsform. Krydda fisken med salt och peppar. Blanda crème fraiche med pesto och basilika i en skål. Smaka av med salt och peppar. Bred röran över fisken och strö på mandel. Stek i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Kanongott!

Nu blir det kvällsfika framför upplösningen av Fångarna på Fortet!

Favoritreceptet

Publicerad 2010-08-23 20:07:42 i Tillbehör

Måndag igen och dags för ett till av mina favoritrecept! Den här örtoljan är jättegod att ringla över en pasta, risotto, kyckling, sallad eller vad man vill.

Örtolja:

1 dl baby spenat
1 dl blandade örter (ex. basilika, timjan och persilja)
2 dl olivolja
1 klyfta vitlök
3 msk citronsaft
salt och peppar

Mixa vitlöken med olivoljan. Blanda sedan ner övriga ingredienser och mixa några varv tills örterna är finhackade och allt är blandat. Obs! Mixa inte för länge för då kan beskan i örterna komma fram.


bild: sodexho.se

Fyllda köttfärsbiffar

Publicerad 2010-08-23 17:42:38 i Köttfärs

Här kommer några bilder från gårdagens middag. Köttfärsbiffar fyllda med mozzarella, basilika och soltorkade tomater. Serverat med klyftpotatis och en god krämig sås gjord på skyn från biffarna, matlagningsgrädde, philadelphiaost, tomatpuré, salt och peppar.






Det var gott med ganska stora bitar av mozzarella, basilika och soltorkade tomater i biffarna!



Färdiga! Det som blev över hamnade i matlådor. Snart börjar skolan igen (om en vecka) så det är skönt att ligga lite före!

Små cheesecake-desserter i glas

Publicerad 2010-08-22 16:08:41 i Desserter



De här goda små desserterna fick jag inspiration till på ett slottergille nere i småland i somras. Där blev vi bjudna på glas fyllda med smulade digestivekex, frusen cheesecakeröra med hackad choklad och hallonsås. Vi tyckte alla att det var jättegott! Min version smakade inte exakt likadant men jag tycker att de blev väldigt goda. Hallonsåsen blir finare om man silar bort kärnorna i en finmaskig sil, men jag hade inte tillgång till någon sådan och tycker inte att det gjorde någonting. Nästa gång ska jag dock använda lite bredare glas för i dessa relativt smala glas var det lite svårt att få med alla tre lagren i en tugga.

Frusen cheesecake i glas:

8 port:

8 st digestivekex

2,5 dl vispgrädde
2 ägg
200 g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

ca 3 dl frysta hallon, tinade
lite florsocker

Separera gulorna från vitorna. Vispa vitorna till ett skum. Vispa sedan grädden. Rör philadelphiaosten mjuk i en skål och blanda sedan i äggulorna och sockret. Rör sedan ner den vispade grädden och vänd till sist ner äggvitorna. Hacka chokladen och vänd ner i smeten. Mixa digestivekexen i en matberedare och lägg i botten av åtta glas. Fyll sedan på med cheesecakesmeten. Frys i minst 4 timmar eller till nästa dag. Tag fram desserterna ca 5-10 min innan servering. Mixa hallonen tillsammans med lite florsocker och sila eventuellt bort kärnorna. Toppa desserterna med hallonsåsen. Klart!

Krämig pastasallad med pesto

Publicerad 2010-08-19 16:49:03 i Pasta



Igår gjorde jag den här goda pastasalladen till middag. Den står ofta på menyn hemma hos oss för att den är perfekt att göra mycket av och ha i matlåda! Som tillbehör hade vi galiamelon och en favorit i repris: Fetaostfyllda grillade spetspaprikor(http://mittlillakok.blogg.se/category/grillat.html).

Krämig pastasallad med pesto:

ca 6 port

ca 300 g torkad pasta t.ex. fusilli eller penne (jag använder fullkorn)
1 hel grillad kyckling
3 paket bacon
ca 150 g fryst broccoli
1/2 burk soltorkade tomater, hackade
1 kruka basilika
1 burk grön pesto
3 msk lätt creme fraiche
salt och peppar

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och lägg i den frysta broccolin när det är 2-3 minuter kvar av koktiden. Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Plocka köttet från kycklingen och dela i mindre bitar. Blanda i pesto, creme fraiche, salt och peppar i pastan och broccolin. Blanda sedan i kyckling, bacon, soltorkade tomater och basilika. Servera ljummen!

Grön ärtsoppa

Publicerad 2010-08-17 11:27:47 i Soppa



Hösten närmar sig med stormsteg och även om det känns tråkigt att sommaren snart är slut så känns det också mysigt att få plocka fram doftljusen och filten igen och kura ihop sig i soffan. Man blir också sugen på mat som hör hösten till så igår lagade jag en mustig och värmande soppa. Det här är en av mina favoritsoppor, ett stort plus är att den är precis lika nyttig som den är god.

Grön ärtsoppa:

5-6 schalottenlökar
2 msk olivolja
1,2 liter vatten
2 tärningar höns- eller grönsksbuljong
1 påse (600 g) frysta gröna ärtor
salt och svartpeppar
ev. tryffelolja och kokta ägghalvor

Hacka löken och fräs den mjuk i olivolja i en kastrull. Häll i vatten och buljongtärningar, låt koka upp. Häll i de frysta ärtorna och koka under lock i ca 5 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Några stänk tryffelolja på toppen förhöjer smaken! Servera gärna med kokta ägghalvor och ett gott bröd.

Vridna baguetter med råg

Publicerad 2010-08-16 20:51:07 i Bröd



De här fina baguetterna bakade jag till kvällens soppmiddag. Jag utgick från ett gammalt baguetterecept jag hade men bytte ut en del av vetemjölet mot rågmjöl för att göra dem lite nyttigare.

Vridna baguetter med råg:

25 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
4 dl fint rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
(Visst är det skönt med recept med få ingredienser!)

Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet fingervarmt och häll över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Häll i salt och rågmjöl. Häll till sist i vetemjölet och arbeta ihop degen för hand eller med maskin. Jäs degen under bakduk i 30 minuter. Dela degen i fyra delar och rulla dem till baguetter. Vrid baguetterna och skär sneda skåror i dem. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i 40 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda baguetterna i mitten av ugnen i 10 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Grädda ytterligare 15-17 minuter. Låt svalna på galler. Passar utmärkt till en god soppa!

Favoritreceptet

Publicerad 2010-08-16 16:05:06 i Tillbehör

Hej allihopa! Jag har tänkt att jag varje måndag (med start idag) ska publicera ett av mina absoluta favoritrecept här på bloggen. Det bästa av det bästa helt enkelt! Och först ut är Risotto!

Risotto är en stor favorit här hemma och kan varieras i oändlighet. Prova t.ex. att röra ner kräftstjärtar, gröna ärtor, bitar av färsk sparris eller färska kantareller!

Min Risotto

Grundrecept:

Ca 4-5 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk olivolja
2 dl arborioris
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
3 dl vitt vin
2 dl vatten
3 msk kycklingfond på flaska
2 dl färskriven parmesanost


Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en gryta eller djup stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt vin, vatten och kycklingfond. Låt koka upp och sjud på svag värme tills risotton är klar, ca 20 min. Blanda ner parmesanosten så att risotton blir krämig!



Liten parmesanost skola:

Den äkta parmesanosten är alltid märkt med "parmigiano reggiano" och tillverkas endast i vissa distrikt i Italien. Det finns många kopior som t.ex. Grana Padana men dessa smakar inte alls lika mycket som den äkta varan. I Italien förvarar man parmesanost inlindad i papper i rumstemperatur då den lätt möglar i kylskåpet. Jag brukar förvara den inlindad i folie i svalen och då brukar den också hålla sig riktigt bra.

En söndagmiddag med äkta halvfabrikat

Publicerad 2010-08-15 20:59:04 i Asiatiskt

Till dagens middag gick jag loss på halvfabrikat med indiskt tema. Ibland är det skönt att ta lite genvägar i köket och så tycker jag att det är så kul att prova nya smaker. Till förrätt blev det papadums att doppa i mango chutney, och till huvudrätt kyckling tikka masala med mycket schalottenlök och vitlök i, och så självklart de indiska naanbröden.



En god middag på nolltid och ett bra och snabbt alternativ till tacos när man inte orkar eller har tid att spendera mycket tid i köket.



Nu ska jag sjunka ihop i TV-soffan med en kopp gott te. Hoppas att ni också har en mysig söndagkväll!

Lyxig frukost och härliga tapas i Göteborg

Publicerad 2010-08-15 17:29:58 i Äta ute

Vi var bara i Göteborg i tre dagar men vi hann verkligen se en hel del på den korta tiden. Vi var på Universeum, shoppade i Nordstan, åkte Paddan (sightseeing-båt) och det blev inte bara en utan två turer till Liseberg. Vi åt också väldigt mycket god mat! Om ni åker till Göteborg så kan jag verkligen rekommendera Hotell Riverton, framför allt för den oslagbara hotellfrukosten! Där fanns allt man kan tänka sig (till och med rör med treo och c-vitaminbrus!).



Färskpressad blodapelsinjuice var en höjdare tyckte vi! Det lyxigaste på hela frukosten tyckte jag var ostbrickan med en massa olika sorters kex och ost... Syndigt gott.

I onsdags sprang vi på en supermysig restaurang vid namn "El Corazon" (http://www.elcorazon.se/) på avenyn i Göteborg. Jag som länge varit sugen på tapas bestämde att vi skulle äta middag där, och vi blev verkligen inte besvikna!

 

Fint upplagt!



På min tallrik hamnade det marinerade heta revbensspjäll, serranoskinka, små saltkokta potatisar med mojosås och marinerad getost. Jättegott!  
Hoppas att helgen har varit bra för er alla!

Grattis mamma!

Publicerad 2010-08-14 15:55:59 i Kalas

Nu har vi kommit hem från vår härliga lilla minisemester i Gränna och Göteborg, mycket god mat har vi ätit och bilder på det kommer inom kort!

Igår fyllde min kära mamma år och vi var bjudna på kalas. Grillat stod på menyn och en riktigt härlig sommartårta á la Ernst!



Födelsedagsbarnet!



Färskpotatis, cole-slaw och kantarelltoast.



Goda grillade kamben.



Rödbetor.



Mammas jättegoda tårta var inspirerad av Ernst Kirchsteigers sommartårta som ni hittar här: http://www.recept.nu/1.310762/ernst_kirchsteiger/kakor_tartor/agg_mejeri/ernsts_sommartarta




Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar

Publicerad 2010-08-08 17:34:54 i Desserter

Min kompis Sandra efterlyste idag ett bra recept på vit chokladmousse. Jag brukar använda mig av detta recept och det är verkligen jättegott! Jag tror att det kommer från min mamma från början.

Vit chokladmousse 4 port:

2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 ägg

Vispa grädde och smält chokladen över vattenbad. Vispa upp ägget i en annan skål och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner grädden i ett par omgångar och fördela sedan moussen i fyra glas. Ställ glasen i kylen en timme eller längre.

Limemarinerade jordgubbar:

1/2 l jordgubbar
1 lime
2 msk honung

Blanda honungen med skal + saft av en lime. Skiva jordgubbarna och blanda dem med lagen. Servera som garnityr och tillbehör till vit chokladmoussen.

Lycka till!

Semester!

Publicerad 2010-08-08 14:13:27 i Äta ute

Som ni kanske har märkt så har det varit lite dålig uppdatering på bloggen under den senaste veckan, och den enkla anledningen till det är att det helt enkelt inte har blivit särskilt mycket matlagning. Men det betyder ju inte att jag inte har ätit, tvärtom! :)

Jag och min fina syster åt en god medelhavstallrik i parken...



(Syster Josefin)



...och sedan åt jag och Mathias underbart god thaimat på Thai-boat vid Skanstull.



Strawberry Daquiri.



Plocktallrik till förrätt. Vårrullar med sweetchilisås, kycklingspett med jordnötssås och fiskkakor med honungssås.



Jag åt en fantastiskt god skaldjurssallad med bl.a. scampiräkor, musslor, bläckfisk, koriander och chili.


Idag har jag jobbat min sista dag på hela TRE veckor!! Imorgon åker vi iväg på en liten semesterresa runt om i Sverige. Jag återkommer med förhoppningsvis lite härliga matbilder från resan!

Kram på er!

Ett litet middagstips

Publicerad 2010-08-03 19:45:53 i Kyckling



Kycklingfiléer kan man ju fylla med allt möjligt gott. Den här gången blev det salami, fetaost och timjan. Det är även jättegott att fylla dem med mozzarellaost och basilika eller pesto, soltorkade tomater och parmaskinka.



Fäst ihop filéerna med tandpetare så håller dem ihop bättre och fyllningen stannar på plats!

Fint i köket

Publicerad 2010-08-02 19:53:14 i Porslin och Inredning


bild: http://bagarenochkocken.se/shop/

De här fina emaljerade köksredskapen (framtagna av Nigella Lawson) är nu på väg hem till mig! Jag har trånat efter dem i flera månader, och när jag nu fick möjlighet att köpa dem till halva priset så slog jag till direkt. Nu kommer matlagning att bli om möjligt ännu roligare!


Inspiration

Publicerad 2010-08-02 19:27:33 i Inspiration



Jag är prenumerant av tidningen Elle Mat och Vin och tycker att det är lika kul varje gång den "dimper" ner i brevlådan. Detta nummer var fyllt med en massa härlig inspiration och jag hittade mycket som jag måste testlaga, bland annat "öppen lasagne med spenat och ricotta", "saftig kola- kardemumma och äppelkaka", "brunchpizza med bacon och ägg" och "fetagratinerad kantarelltoast"! Nu behöver jag bara lite mer tid för att hinna laga allt smarrigt, men med bara en vecka kvar till semester så ser jag positivt på att snart få möjlighet till det. Nedräkningen av sista jobbveckan har börjat, one down- six days to go.

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela