Publicerad 2012-12-23 23:13:15 i
Publicerad 2012-12-23 12:15:45 i Jul
Hoppsan, det blev visst ett litet hopp till den 23:e i julkalendern! Jag har jobbar så mycket senaste dagarna så har inte riktigt hunnit med. Men nu är ledigheten här och julkänslan är på topp! Trevlig dag före dopparedagen! :)
Ris à la Malta:
8 port
8 dl risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
4-5 tsk vaniljsocker
Vispa grädden ganska hårt. Blanda med gröten och sockret och skeda upp i portionsformar (jag använde muffinsformar). Servera gärna med mandarinklyftor och lite kanel.
Publicerad 2012-12-19 22:17:29 i Jul

Favorit i repris!
Oreo-bollar:
ca 10 st bollar
16 st oreokakor
75 g philadelphiaost
100 g mörk blockchoklad
Mixa kakorna i en mixer. Häll i philadelphiaosten och mixa lite till, tills det blir en kladdig smet. Smält chokladen. Rulla bollar av smeten och doppa i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper i kylskåp.
Publicerad 2012-12-19 22:05:52 i Jul
Janssons frestelse med parmesanost:
6 stora potatisar
1 stor gul lök
1 burk anjovis (125 gram)
salt och peppar
5 dl mellan-eller vispgrädde
3 msk ströbröd
2 dl riven parmesanost
Skala potatatisen och skär i centimetertjocka strimlor. Grovhacka anjovisen och blanda spadet med grädden. Skiva löken och stek mjuk i en stekpanna. Varva potatis, anjovis och lök i en ugnsform. Salta och peppra litegrann mellan varje lager. Häll över grädde och anjovisspadsblandningen. Strö över ströbrödet. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter, 200 grader. Strö över parmesanosten efter ungefär halva tiden.
Publicerad 2012-12-17 11:40:40 i Jul
Endiver med skagenröra:
Endivesallad
Skagenröra
Skär av botten på endiven och ta loss bladen. Fyll med skagenröra.
Publicerad 2012-12-16 20:25:48 i
Receptet kommer från Allt om Mat!
Revbensspjäll:
1 kg tjocka revbensspjäll
1 l vatten
2 tsk salt
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 gul lök
Glace:
1 dl hoisinsås
1 msk riven färsk ingefära
Koka upp vatten med salt, lagerblad, pepparkorn och lök i bitar. Skär revbensspjällen i bitar och lägg dem i det kokande vattnet. Skumma av ytan efter en stund och sjud sedan under lock ca 40 min. Låt svalna i spadet. Tag upp revbensspjällen ur kokspadet och låt dem rinna av. Sätt ugnen på 200°. Lägg köttbitarna i en ugnssäker form. Rör samman hoisinsås med riven ingefära och blanda med köttbitarna. Stek i nedre halvan av ugnen ca 20 min.
Publicerad 2012-12-15 21:50:25 i Jul
Fikon med ädelost:
Färska fikon
Ädelost i bitar
Dela fikonen som på bilden men skär inte rakt igenom frukten. Lägg en bit ädelost i varje fikon och lägg på en plåt. Gratinera i ugnen på 200 grader i några minuter tills osten börjar smälta. Servera som tillbehör på julbordet!
Publicerad 2012-12-15 01:03:00 i Jul
Igår gjorde jag årets julskinka efter det här receptet och den blev riktigt god!!
Julskinka:
- 1 st rimmad skinka (ca 70 minuter per kilo)
- 1 st ägg
- 3 msk senap
- 3-4 msk ströbröd
Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.
Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.
Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 175 grader tills termometern visar 75 grader.
Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.
Tag ut skinkan och låt den svalna något innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.
Griljering:
Tag bort nät och svål när när skinkan svalnat lite. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.
Griljera i övre delen av ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter.
Ställ skinkan kallt så den svalnar snabbt.
Publicerad 2012-12-15 00:55:44 i Tillbehör
Ett måste på julbordet i vår familj!
Smådjävlar (baconlindade katrinplommon):
2 pkt bacon
ca 30 katrinplommon
tandpetare
Dela baconskivorna på hälften. Linda in katrinplommonen i bacon och fäst med en tandpetare. Stek runt om i en stekpanna och lägg sedan i en ugnsform. Stek färdigt i ugnen, ca 10 minuter på 200 grader
Publicerad 2012-12-13 11:42:48 i Köttfärs
Köttbullar:
Stor sats
1 kg blandfärs
1 gul lök
3 msk kycklingfond på flaska
salt och svartpeppar, krydda rikligt
1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
Finhacka löken. Blanda ihop alla ingredienser. Rulla till bollar och lägg i en långpanna (eller två). Grädda i ugnen i ca 10 minuter, beroende på storlek. Stek dem sedan i smör i en stekpanna för att få fin färg.
Publicerad 2012-12-11 20:00:14 i

Perfekt som tilltugg till glöggen!
Färskostbollar med valnötter och honung:
1 paket philadelphiaost
50 gram valnötter
ca 2 msk flytande honung
Hacka valnötterna. Rulla bollar av färskosten och rulla de sedan i de hackade valnötterna. Ringla till sist över honungen!

Publicerad 2012-12-10 22:33:00 i

En modern julklassiker!
Rocky road:
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Häll smeten på en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Publicerad 2012-12-09 13:29:27 i Jul
Mozartkulor:
250 gram nougat
500 gram mandelmassa
250 gram smält mörk choklad (minst 40% kakao)
Dela nougaten i ca 1x1 cm stora bitar. Linda in nougatbitarna i mandelmassa och rulla till runda kulor. Doppa i den smälta chokladen och låt stelna på bakplåtspapper eller i pralinformar.
Publicerad 2012-12-08 23:20:14 i Jul
Julens snabbaste godis!
Risbräck:
Puffat ris
Choklad av valfri sort
Smält chokladen och blanda med riset. Klicka ut på bakplåtspapper och kyl sedan!
Publicerad 2012-12-07 22:01:00 i Sylt och marmelad
I dagens lucka finner vi en ljuvlig (och julig) marmelad till julbordets ostbricka!
Citrusmarmelad med vanilj:
4 apelsiner
4 mandariner
2 citroner
1,5 l vatten
1,5 l syltsocker
Tvätta frukterna noga i varmt vatten. Klyfta tunnt 2 apelsiner och en citron med skal och allt, och skär klyftorna i tunna skivor. Skala övrig frukt och skär i bitar, Lägg frukten i en kastrull och häll över vattnet. Låt koka under lock 1 1/2 timme. Rör i sockret, tillsätt den urskrapade vaniljstången, och koka vidare utan lock ca 25 min. Undvik att röra, men skaka grytan lite då och då. Skumma och häll upp marmeladen i rena, varma burkar.
Publicerad 2012-12-06 07:00:00 i Jul
Mycket enkelt och mycket gott julgodis!
Trillingnötter:
500 g hasselnötter
200 g choklad av valfri sort
Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta i ugnen några minuter på 200 grader. Smält under tiden chokladen över vattenbad. Skrubba sedan bort skalen på hasselnötterna med hjälp av en kökshandduk och blanda sedan nötterna med chokladen och klicka ut på bakplåtspapper (3 nötter i varje klick). Låt stelna.
Publicerad 2012-12-05 16:30:37 i Jul
Oj oj vilket snöoväder vi har denna 5:e december! Dagar som denna vill man bara sitta inne och kura med tända ljus, varm glögg och varför inte lite nykokt knäck?
Knäck:
Det här är världens enklaste och godaste knäck!
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1-1,5 dl hackad mandel.
Koka ihop grädde, socker och sirap i en stor tjockbottnad kastrull (Det går fortare om kastrullen är stor och dessutom minskar risken för att det ska koka över). Låt puttra på svag värme i ca 30-40 minuter (helt beroende på kastrull och spis). Testa genom att göra kulprovet, häll ner lite smet i ett glas med kallt vatten och låt svalna för att prova sig fram till önskad konsistens. När knäcken är klar, häll i mandeln och fördela sedan smeten i knäckformar.
Publicerad 2012-12-04 19:41:29 i Jul

Detta var förra årets julbordsdessert och det är mycket möjligt att det blir det i år igen för den är såå himla god (och julig)! :)
Kanelparfait:
8 port
4 ägg
1,5 dl florsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
4 dl vispgrädde
Vispa ihop ägg och florsocker med en elvisp. Vispa grädden i en annan bunke. Rör ner kanel och kardemumma i äggvispet, och vänd sedan ner grädden. Häll upp i portionsglas och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta fram ur frysen ca 15 minuter innan servering. Servera med lingon rullade i socker och physalis!
Publicerad 2012-12-03 19:43:17 i Jul
Idag har jag och min syster och hennes son gjort julgodis, bland annat de här supergoda mandlarna!
Recept från Leila!
Brända mandlar:
250 g skalad hel mandel
3 dl florsocker
1-2 dl florsocker till separering
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut. Strö i 0.5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper med florsocker på och separera nötterna från varandra. Låt svalna.
Publicerad 2012-12-02 21:34:00 i Jul
I dagens lucka hittar vi en julig dessert!
Lingonpannacotta med pepparkakssmul:
2 gelatinblad
1 vaniljstång
1 dl rårörda lingon
5 dl vispgrädde
0.5 d lströsocker
6 st smulade pepparkakor till garnering
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg även i stången. Koka upp lingonen med grädde, socker, vaniljstång och frön. Låt blandningen sjuda i cirka 3 minuter. Ta upp vaniljstången och mixa lingongrädden med stavmixer. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, och vispa ner dem i lingongrädden. Fördela lingonkrämen i små glas. Låt stå i kylen i cirka 5 timmar för att stelna. Strö över pepparkakssmulorna!
Publicerad 2012-12-01 11:13:00 i Jul
Hej vänner! Nu börjar julstämningen infinna sig på riktigt, julstjärnan är uppe, adventsljusstaken är på plats, första glasen glögg har druckits och imorse började julkalendern på SVT. Förra året hade vi en julkalender även här på Mitt lilla kök, och det tyckte jag var en så trevlig tradition så vi kör på en i år också!
Först ut är en favorit från förra årets julbord!
1:a December
Gravad lax med hyvlad fänkål och citron:
2 pkt gravad lax
1/2 fänkålsstånd
1 citron
1/2 kruka dill
Lägg upp den gravade laxen på ett fat. Hyvla över fänkålen med en osthyvel. Hacka dill och strö över. Skala av lite citronskal med en potatisskalare, och strimla det sedan. Strö över laxen. Pressa till sist lite citronsaft över alltihop.