23:e December
8 port
8 dl risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
4-5 tsk vaniljsocker
Vispa grädden ganska hårt. Blanda med gröten och sockret och skeda upp i portionsformar (jag använde muffinsformar). Servera gärna med mandarinklyftor och lite kanel.
19:e December
Favorit i repris!
ca 10 st bollar
16 st oreokakor
75 g philadelphiaost
100 g mörk blockchoklad
Mixa kakorna i en mixer. Häll i philadelphiaosten och mixa lite till, tills det blir en kladdig smet. Smält chokladen. Rulla bollar av smeten och doppa i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper i kylskåp.
18:e December
6 stora potatisar
1 stor gul lök
1 burk anjovis (125 gram)
salt och peppar
5 dl mellan-eller vispgrädde
3 msk ströbröd
2 dl riven parmesanost
Skala potatatisen och skär i centimetertjocka strimlor. Grovhacka anjovisen och blanda spadet med grädden. Skiva löken och stek mjuk i en stekpanna. Varva potatis, anjovis och lök i en ugnsform. Salta och peppra litegrann mellan varje lager. Häll över grädde och anjovisspadsblandningen. Strö över ströbrödet. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter, 200 grader. Strö över parmesanosten efter ungefär halva tiden.
17:e December
16:e December
15:e December
14:e December
- 1 st rimmad skinka (ca 70 minuter per kilo)
- 1 st ägg
- 3 msk senap
- 3-4 msk ströbröd
Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.
Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.
Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 175 grader tills termometern visar 75 grader.
Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.
Tag ut skinkan och låt den svalna något innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.
Griljering:
Tag bort nät och svål när när skinkan svalnat lite. Lägg skinkan i en ugnssäker form.Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.
Griljera i övre delen av ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter.
Ställ skinkan kallt så den svalnar snabbt.
13:e December
2 pkt bacon
ca 30 katrinplommon
tandpetare
Dela baconskivorna på hälften. Linda in katrinplommonen i bacon och fäst med en tandpetare. Stek runt om i en stekpanna och lägg sedan i en ugnsform. Stek färdigt i ugnen, ca 10 minuter på 200 grader
12:e December
Köttbullar:
Stor sats
1 kg blandfärs
1 gul lök
3 msk kycklingfond på flaska
salt och svartpeppar, krydda rikligt
1 ägg
Finhacka löken. Blanda ihop alla ingredienser. Rulla till bollar och lägg i en långpanna (eller två). Grädda i ugnen i ca 10 minuter, beroende på storlek. Stek dem sedan i smör i en stekpanna för att få fin färg.
11:e December
Perfekt som tilltugg till glöggen!
Färskostbollar med valnötter och honung:
1 paket philadelphiaost
50 gram valnötter
ca 2 msk flytande honung
Hacka valnötterna. Rulla bollar av färskosten och rulla de sedan i de hackade valnötterna. Ringla till sist över honungen!
10:e December
En modern julklassiker!
Rocky road:
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Häll smeten på en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
9:e December
Mozartkulor:
250 gram nougat
500 gram mandelmassa
250 gram smält mörk choklad (minst 40% kakao)
Dela nougaten i ca 1x1 cm stora bitar. Linda in nougatbitarna i mandelmassa och rulla till runda kulor. Doppa i den smälta chokladen och låt stelna på bakplåtspapper eller i pralinformar.
8:e December
7:e December
6:e December
5:e December
Det här är världens enklaste och godaste knäck!
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1-1,5 dl hackad mandel.
Koka ihop grädde, socker och sirap i en stor tjockbottnad kastrull (Det går fortare om kastrullen är stor och dessutom minskar risken för att det ska koka över). Låt puttra på svag värme i ca 30-40 minuter (helt beroende på kastrull och spis). Testa genom att göra kulprovet, häll ner lite smet i ett glas med kallt vatten och låt svalna för att prova sig fram till önskad konsistens. När knäcken är klar, häll i mandeln och fördela sedan smeten i knäckformar.
4:e December
Detta var förra årets julbordsdessert och det är mycket möjligt att det blir det i år igen för den är såå himla god (och julig)! :)
Kanelparfait:
8 port
4 ägg
1,5 dl florsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
4 dl vispgrädde
Vispa ihop ägg och florsocker med en elvisp. Vispa grädden i en annan bunke. Rör ner kanel och kardemumma i äggvispet, och vänd sedan ner grädden. Häll upp i portionsglas och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta fram ur frysen ca 15 minuter innan servering. Servera med lingon rullade i socker och physalis!
3:e December
3 dl florsocker
1-2 dl florsocker till separering
2:a December
1 vaniljstång
1 dl rårörda lingon
5 dl vispgrädde
0.5 d lströsocker
6 st smulade pepparkakor till garnering
Mitt lilla köks julkalender 2012!
2 pkt gravad lax
1/2 fänkålsstånd
1 citron
1/2 kruka dill
Lägg upp den gravade laxen på ett fat. Hyvla över fänkålen med en osthyvel. Hacka dill och strö över. Skala av lite citronskal med en potatisskalare, och strimla det sedan. Strö över laxen. Pressa till sist lite citronsaft över alltihop.