Mitt lilla kök

mat att må bra av!

Jordärtskockssoppa med parmachips

Publicerad 2011-02-25 11:39:27 i Förrätter



Igår lyxade vi till det med en liten förrätt för att fira att Mathias hade skrivit tenta och hade namnsdag! Jordärtskockor är i säsong nu och att göra soppa av dem små knölarna har blivit väldigt populärt. Detta recept kommer från Recept.nu och är väldigt mäktigt men passar bra som en liten förrätt.

Jordärtskockssoppa:

2 st schalottenlökar
3 dl vitt vin
500 g jordärtskockor
1 msk smör
4 dl grädde
salt
peppar

Skala schalottenlök och jordärtskockor. Lägg de skalade jordärtskockorna i en bunke med vatten och lite citronsaft så blir de inte missfärgade. Skär ner schalottenlöken i lagom stora bitar. Fräs på medelvärme tillsammans med 1 matsked smör. När löken har svettats ett tag utan att få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt dem fräsa med i cirka 5 minuter under omrörning. Häll på det vita vinet och låt sedan koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och låta allt sjuda i cirka 5 minuter. Mixa soppan helt slät. Detta gör man bäst med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av soppan med salt och peppar och servera.



Parmachips:

Lägg parmaskinkan på bakplåtspapper på en plåt och grädda i ugnen ca 10 min på 200 grader, eller tills de krympt ihop lite och blivit knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.


Trevlig helg allihop! Ikväll ska vi ha middagsbesök och göra egen pasta :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela