Mitt lilla kök

mat att må bra av!

TÄVLING

Publicerad 2011-07-05 11:10:17 i TävlingarToppits ligger bakom initiativet Save Food vars syfte är att utbilda konsumenter i hur man kan göra för att minska matsvinnet som idag ligger på 20 % för oss svenskar.

De har i samband med detta lanserat en Facebook-sida där konsumenter kan dela tips med varandra. Där kan man även hjälpa till att samla in pengar till Stadsmissionen. För de första 2000 personerna som tar ställning för att ta hand om maten bättre, doneras 10 kr till Stadsmissionen. Gör det här!

Save Food ska också ta fram en guidebook som ska hjälpa konsumenterna att ta hand om maten för att undvika svinn. Där vill de att konsumenterna själva ska vara med och bidra med sina tips och recept! Så därav denna tävling.

Tävlingsregler:

Lämna en kommentar i detta inlägg med dina bästa tips, idéer och recept för hur du gör för att minska matsvinnet.

Tre personer kommer att vinna varsin produktpåse bestående av: Aluminiumfolie, Zip-lock zipper, Plastfolie, Stekpåsar, Quicktops, Fryspåsar och 3D bakplåtspapper.

Vinnarna kommer jag att utse om 2 veckor den 19 Juli!

Så ta chansen att vara med och tävla om fina produkter samtidigt som du bidrar till en bra sak!


Save Food - ett initiativ av Toppits
www.facebook.com
Save Food - ett initiativ av Toppits | FacebookKommentarer

Postat av: joHannah

Publicerad 2011-07-06 10:45:12

Mitt bästa tips är att sluta storhandla (speciellt färskvaror). Ofta hamnar en massa grejer i kylskåpet som aldrig hinner användas innan de är förstörda och måste slängas. Handla istället alla basvaror, konserver, frysvaror (med långa utgångsdatum)med jämna mellanrum och kompletera med färskvaror från en närliggande butik ett par gånger i veckan. Skriv då en inköpslista och följ den så det inte slinker i andra saker också;) På detta sätt har vår familj både spart in på slängd mat och pengar. När det finns saker i kylskåpet som gått ut/ska gå ut och du egentligen inte behöver laga mat-gör det iallafall och frys in maten. Vid måltider, lägg inte mer mat än du orkar äta på tallriken, ta hellre om. Mat som blir över fyser du in direkt i olika matlådor, hamnar de i kylen äts de sällan upp och blir förstörda. Tips på mat att göra på rester är pastasåser- går oftast att göra på det mesta samt olika pytter! Har du ägg så gör en sockerkaka att fysa in, bra att ha hemma när man får besök=)

Jag gillar på fb (hannah jansson).

Postat av: Malin

Publicerad 2011-07-06 11:51:35

Jag brukar försöka att ta hand om mina rester! Kyckling från gårdagen kan exempelvis bli en god paj eller en närande soppa. Dessutom minskar det inte bara matsvinnet, utan det är gott för plånboken också :D

Postat av: Emelie

Publicerad 2011-07-06 17:21:01

Vilka jättebra tips!! Nu blir jag ännu mer inspirerad :D Fortsätt gärna att tipsa, det finns som sagt fina priser i potten!

Postat av: chanette med söner

Publicerad 2011-07-06 21:05:52

tips 1: gammalt bröd? kör det i mixerna och låt det torka på en plåt..kör det sen en gång till i mixern... tadam eget ströbrödtips 2: sockerkakan har torkat..kasta inte..utan spara i en påse och ha det sen då du gör dammsugare eller cake popshttp://osterlenmamman.blogg.se/2011/july/vinn-hos-mitt-lilla-kok-19-juli.html

Postat av: ingrid

Publicerad 2011-07-07 09:03:09

I vår familj har det alltid tagits hand om rester...eller lagats mat för att bli över till nästa dag eller vid ett annat tillfälle. Frysen är en viktig sak i det hela och där köttgrytor mm fryses ner till en dag när tiden inte räcker till.Vid andra tillfällen när maten endast kommer in i kylen till dagen därpå, sätter kreativiteten igång med t ex att endast koka pasta och av köttet som blivit över blir pastasås, eller lagas en paj och köttet blir till fyllning etc.

I bland smakar det till och med bättre dagen efter när jobbet blir mindre och variationen blir en helt ny middag.

Många olika sallader kan också göras av gårdagens lax, kyckling, kött eller potatis mm

Postat av: Carola L

Publicerad 2011-07-07 09:48:39

Förvara bröd i frysen och ta bara upp de skivor ni ska äta just då! Gör matlådor av överbliven mat, men ibland räcker inte resterna till en måltid. Vi brukar ha en dag i veckan med rester där vi äter upp sånt som finns kvar - lite smörgåsbordstänk alltså. Håller frukten på att bli dålig - släng ihop en äppelkaka eller paj och in med den i frysen. Muffins med rivet äpple och kanel är inte dåligt heller :-)Gillar på FB (Carola Lind)Länkat: http://mammamuh.blogg.se/tavla/2011/july/produktpaket-fran-toppits.html

Postat av: Anna l

Publicerad 2011-07-09 08:25:54

Är med på fb - Anna Lundkvist

Frys in mjölk som börjar bli gammal, går alldeles utmärkt att använda i tex pannkakor.

Frys in överbliven pasta och ris, perfekt i gratänger.

Riv gamla ostskalkar och förvara i frysen.

Postat av: Hemmafrun J

Publicerad 2011-07-16 19:34:15

Hej!

Jag gör alltid matlåda på resterna, oavsett om det är lite eller mycket kvar.-Blir inget att slänga alltså. Bröd finns färdigskivat i frysen och tas fram i den mängd som vi äter. -smakar färskt bröd varje dag.

Kanterna från franska/limpa och annat bröd gör jag till ströbröd.

"Gamla" äpplen som är mjuka gör jag alltid kräm eller paj på. Använder kräm ibland att göra äpple-wienerbröd som snabbt fika med smördeg.

Sista av osten rivs alltid och hamnar i samlingen rivenost i frysen. Använd till toast, pizza och pasta vid behov.

Köper storpack men fryser in i "lagom-portioner".

Det som odlas äts upp. Både bär och örter.Men det viktigaste är nog att lära känna sina vanor och försöka att handla den mängd som man hinner göra av med!Gillar på Fb det gör jag redan :)

Postat av: mathilda

Publicerad 2011-07-18 10:23:05

bra förpackningar och ta för vana att frysa in mat som blir över eller innan maten blir gammal har blivit a och o för att minska slängandet hos oss! en annan sak som funkat bra är att låta barnen själva lägga upp mat på tallriken, då tar dom inte mer än dom äter upp :)gillar på facebook (mathilda eriksson)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emelie

Varmt välkommen in till mitt lilla kök!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela