Julstök och adventsbak
Efter jobbet igår så stod det egentligen "tentaplugg och rapportskrivning" i kalendern, men jag suddade ut det och skrev "julpynta och baka saffransbullar" i stället...
Saffransbullar med mandelmassa:
Till en butterkaka och en plåt bullar
1 paket jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
2 paket saffran
2 krm salt
1 burk kesella 10%
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
250 g mandelmassa
200 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
ev 2 msk kanel (jag glömde bort att man nog inte brukar ha kanel i saffransbullar, men det blev jättegott ändå)
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt bli fingervarmt. Rör ut jästen med mjölkblandningen. Blanda i socker, saffran och salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Riv mandelmassa och blanda med övriga ingredienser i fyllningen. Smörj en springform med smör och ställ ut bullformar på en plåt. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta och bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i cirka 3 cm tjocka skivor. Ställ rullarna i springformen, de ska precis nudda varandra. De som inte får plats läggs i bullformarna. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i ca 10 minuter i 200 grader och butterkakan i ca 25 minuter i 175 grader.
Mmmm
Nu är första ljuset i adventsljusstaken tänt,
tomtesamlingen har fått ta plats på hyllan ovanför sängen...
...och de första julklapparna är inslagna!
Nu börjar julstämningen infinna sig på allvar! :)