3:e December
Saffransbutterkaka:
Till 2 stora
1 paket jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
2 paket saffran
2 krm salt
1 burk kesella 10%
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
250 g mandelmassa
200 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken och saffran, låt bli fingervarmt. Rör ut jästen med mjölkblandningen. Blanda i socker, salt, kesella och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Riv mandelmassa och blanda med övriga ingredienser i fyllningen. Smörj två springformar med smör. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta och bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i cirka 3 cm tjocka skivor. Ställ rullarna i springformarna, de ska precis nudda varandra. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda butterkakorna i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter i 175 grader.