Räkor i gott sällskap och Krabbkakor
Jag kom inte på något bra namn till den här lilla rätten som är lite som en räkcocktail, så den får heta kort och gott:
Räkor i gott sällskap:
5-6 portionsformar
500 gram räkor med skal
1 mogen mango
1 tomat
1 avokado
1/2 röd chili
färsk mynta eller koriander
1 vitlöksklyfta
citron
olivolja
salt
Skala räkorna. Dela mango, tomat och avokado i tärningar. Finhacka chilin och hacka de färska örterna. Blanda ihop allt i en bunke tillsammans med pressad citron, pressad vitlök, olivolja och salt. Fördela i portionsformar eller cocktailglas.
Krabbkakor (eller crabcakes):
ca 8-10 stycken
2 ägg
2 burkar krabbkött á 170 gram (väl avrunnet)
2 salladslökar
3 tsk sweet chilisås
3-4 skivor formbröd (gärna mörkt bröd)
salt och peppar
Vispa äggen lätt i en bunke. Skär av kanterna på brödet och smula resten ner i äggen. Tillsätt krabbkött, salladslök och sweet chilisås och rör om väl. Salta och peppra.
Forma krabbsmeten till 8-10 st platta kakor. Stek krabbkakorna i olja på medelstark värme i cirka 3 minuter per sida eller tills de är gyllenbruna på båda sidorna.