Nyårsmiddagen - huvudrätt
Som huvudrätt serverade vi klassikern oxfilé provencale!
Det är i stort sett råstekt potatis och helstekt oxfilé som man gratinerar hastigt i ugnen med en massa vitlökssmör! Till det hade vi de lika klassiska tillbehören haricot verts och ugnsbakade tomater samt en vitlöksdoftande sås.
Oxfilé provencale:
4 pers.
1 kg oxfilé (det går år jag lovar!)
salt och peppar
15 potatisar
125 g smör
2 vitlöksklyftor
salt
hackad persilja
Skär potatisen i tunna skivor och lägg i en smord ugnsform. Sätt in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter eller tills potatisen börjar se klar ut. Putsa oxfilén, salta och peppra. Bryn runt om i en stekpanna. Stick i en stektermometer och stoppa in längst ner i ugnen (potatisen kan stå ovanför). Oxfilén är klar (rosa) när innertemperaturen är 55 grader. Låt oxfilén vila minst 10 minuter. Skär upp oxfilén i ganska tjocka skivor och lägg över potatisen. Mosa ihop smör, pressad vitlök, salt och persilja. Lägg över köttet och potatisen och stoppa in formen i ugnen igen i ett par minuter tills smöret har smält helt! Klart att serveras!