Äppelmuffins med kanel och kardemumma

Vi fick en hel kasse med äpplen från Mathias föräldrars tomt i helgen - härligt! Det första som dem fick användas till var dessa goda och saftiga muffins. Imorgon tänkte jag försöka göra lite äppelkräm, återkommer med receptet om det blir lyckat! :)
Äppelmuffins med kanel och kardemumma: |
||
24 st (2 muffinsplåtar) 3 dl mjölk |
||
150 gram smör | ||
5 st ägg | ||
4 dl socker | ||
8 dl vetemjöl | ||
4 tsk bakpulver |
6 st medelstora äpplen | ||
2 msk pressad citron | ||
2 msk socker | ||
2 tsk kanel 1 tsk malen kardemumma |
Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär i klyftor. Droppa över citron. Strö socker, kanel och kardemumma på äppelklyftorna och rör om. Två av äpplena hackas i lite mindre bitar, och läggs i botten på muffinsformarna. Värm mjölken och lägg i smöret så att det smälter. Låt svalna. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt bakpulver, mjöl och smör/mjölken och rör ihop till en jämt smet. Häll smeten i formarna.
Stick ned äppelklyftorna i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i 200°C, ca 15 minuter.
