Semmeltider

Har ni ätit er första semla för i år?? Jag har tyvärr inte gjort det än, men drömmer mig tillbaka till förra året och de här goooda semlorna... Tror minsann det får bli semmelbak till helgen för min del!
Semlor:
ca 15-20 stycken
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl
+ ett uppvipat ägg till pensling
Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt det bli fingertemperatur. Rör ut jästen i lite av degvätskan och häll sedan i resten. Häll i salt, socker, kardemumma och ägget. Blanda runt. Häll i mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Rulla till ca 15-20 st bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, 225 grader.
Ta ut lite av inkråmet i semlorna. Riv mandelmassa och blanda med lite ovispad vispgrädde och inkråmet. Fyll semlorna med mandelmasseröran och spritsa eller klicka på grädde.