Mysfrukost

Idag unnade vi oss en mysig långfrukost som bestod av fil med musli, juice, kokt ägg, toast med ost och sallad samt äppelbitar. Jag älskar att äta frukost lääänge :)
Hej på er! Vilken härlig dag det är! Hösten när den är som bäst, strålande sol och alla vackra färger på träden. Något som också hör hösten till är äpplen. Om ni har några äpplen över så skulle jag verkligen rekommendera att ni gör några äppelplättar!
Äppelplättar:
Pannkakssmet
3-4 äpplen
kanel
smör att steka i
Stek plättar i plättlagg eller stekpanna. Skiva äpplena tunnt och fördela över plättarna och strö över lite kanel (lite kardemumma är också jättegott) innan du vänder dem. Servera med någon god sylt!
Vi hade jättegod plommonsylt till plättarna som vi fått av Marie!
Lax har varit en sällsynt syn hemma hos oss de senaste månaderna. Ett tag åt vi lax varje vecka och det var ungefär samma rätter som lagades om och om igen, vilket resulterade i att jag tröttnade lite. Men nu ska laxen få en nystart! Senare i veckan ska jag laga en stor favorit: Fisksoppa med saffran (och lax).
Lax med färskosttäcke:
500 g lax, färsk eller fryst
1 ask philadelphiaost
1 näve färska örter (jag hade basilika och timjan)
1 citron
salt och peppar
Rör ihop färskosten med örterna, salt och peppar. Salta och peppra laxen. Bred röran över laxfiléerna och grädda i ugnen 200 grader i ca 15 minuter. Pressa citron över eller servera med varsin citronklyfta.
Som tillbehör hade vi råstekt potatis med vitlök och en grönsallad, och så drack vi jättegod lingondricka (se bilden nedan) som Mathias mamma Marie har gjort! Tack så mycket!
Och så var det måndag igen! Det är inte klokt vad veckorna går snabbt förbi... Helgen var väldigt lugn för min del, jag har bara jobbat och umgåtts med familjen. I fredags blev det det obligatoriska fredagsmyset framför Idol med lite god plockmat och i lördags bjöd mamma på en jättegod middag (det blev tyvärr inga bra bilder från den middagen men här kan ni i alla fall hitta receptet på den goda grönsaks/potatiskakan som mamma bjöd på: http://www.ica.se/recept?recipeid=637538)
Fredagsmys framför TV:n med grekisk grönsaksgryta med fetaost och räkor, surdegsbröd, hummous, salami-chips, och lite ostar!
Grekisk grönsaksgryta med fetaost och räkor:
Jag har inga exakta mått men det är inte heller så noga, det blir gott hur som helst!
1 burk krossade eller passerade tomater
En skvätt vitt vin
Ett par matskedar citronsaft
Ett par matskedar flytande buljong (kyckling eller grönsaks)
3 tomater
2 röda paprikor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 paket fetaost
Räkor (efter smak)
Fyll en form med krossade tomater, vin, citronsaft och buljong. Hacka lök och vitlök. Skär tomat och paprika i bitar. Häll i allt i formen och rör om, smula över fetaosten och strö över räkorna. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter, 200 grader. Servera med ett gott bröd!
Surdegsbrödet köpte jag på mysiga "Systrarna Anderssons Café" vid s:t eriksplan på väg hem från skolan (
http://www.bageribaronen.se/foretaget.php?info=Systrarna%20Anderssons%20Hembageri).
Till efterrätt blev det lingonkokta päron med vaniljglass och hemgjord chokladsås. Jag kokade päronen i ca 20-25 minuter tillsammans med 1 dl socker och 3 dl lingon, jättegott!
P.s. Surdegsbrödet blev till fantastiska fattiga riddare dagen efter, mums! D.s.
Ikväll åt vi falukorv i ugn med ost och tomater, och hemgjort potatismos till. Det är bra studentmat då en portion kostar under 10 kronor (!) och det blir mycket över till matlådor. I potatismoset så lät jag skalen sitta kvar på potatisarna då det är där den mesta näringen sitter som vitaminer etc. och även mycket järn (som fick jag lära mig på en föreläsning igår). Jag bytte också ut en del av smöret mot olivolja för att göra det lite nyttigare.
Imorgon är det fredag hörni! :) Jag sitter och funderar på vad det ska bli för fredagsmys (för mig innebär fredagsmys alltid god mat och gärna någon god efterrätt...). Har ni några tips?? :)
Så i lördags var det äntligen dags för Lisas möhippa! Hemlighetsmakeriet har varit stort och väntan lång men dagen blev otroligt rolig och lyckad. Tack alla tjejer för en fantastisk dag! :)
Till champagnefrukosten som inledde dagen hade jag bakat två sorters bröd, bagels och havre- och morotsbröd.
Receptet på bagels har jag hämtat härifrån: http://www.recept.nu/1.152096/leila_lindholm/frukost_brunch/mjol/bagels. De får sin härliga sega konsistens av att man kokar dem innan man gräddar dem i ugnen, men bli inte avskräckta för det - det är inte så krångligt som det låter. Jag gjorde en dubbel sats när jag ändå var igång så nu är frysen fylld av gott bröd :)
Havre - och morotsbröden blev lite improviserade. Basen är kall havregrynsgröt och riven morot. Jag har inga exakta mängder för mjöl utan man får prova sig fram till önskad konsistens.
Havre- och morotsbröd ca 20 stycken:
50 g (1 paket) jäst
5 dl ljummet vatten
4 portioner kall havregrynsgröt
3 morötter, finrivna
3 tsk salt
mjöl, hälften fint rågmjöl och hälften vetemjöl
Rör ut jästen i det ljumna vattnet. Rör ner gröten, morot och salt. Arbeta in mjölet i degen allt eftersom tills degen börjar släppa från bunken. Hellre att degen är lite för lös än för hård. Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk. Dela degen i ca 20 delar och forma till små bröd. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla bröden med vatten och garnera med havregryn. Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 20 minuter. De blir väldigt saftiga och goda!
Mysig champagnefrukost för den blivande bruden :)