Publicerad 2013-12-22 10:39:00 i Jul
Julskinka:
- 1 st rimmad skinka (ca 70 minuter per kilo)
- 1 st ägg
- 3 msk senap
- 3-4 msk ströbröd
Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar. Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan. Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 175 grader tills termometern visar 75 grader. Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.
Tag ut skinkan och låt den svalna något innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.
Griljering:
Tag bort nät och svål när när skinkan svalnat lite. Lägg skinkan i en ugnssäker form. Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd. Griljera i övre delen av ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter. Ställ skinkan kallt så den svalnar snabbt.
Publicerad 2013-12-22 10:31:00 i Jul

Passar jättebra till välkomstglöggen!
Färskostbollar med valnötter och honung:
1 paket philadelphiaost
50 gram valnötter
ca 2 msk flytande honung
Hacka valnötterna. Rulla bollar av färskosten och rulla de sedan i de hackade valnötterna. Ringla till sist över honungen!
Publicerad 2013-12-22 10:29:37 i
Krustader med skagenröra:
Fyll krustader med skagenröra, toppa med handskalade räkor, rom och dill.
Publicerad 2013-12-22 10:27:55 i
Brytbröd med västerbottenost:
25 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
ca 6 dl vetemöl
1 ägg
vallmo, sesam eller solrosfrö
Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter i 200° C.
Publicerad 2013-12-18 22:15:57 i Desserter

En favorit i repris!
Kanelparfait:
8 port
4 ägg
1,5 dl florsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
4 dl vispgrädde
Vispa ihop ägg och florsocker med en elvisp. Vispa grädden i en annan bunke. Rör ner kanel och kardemumma i äggvispet, och vänd sedan ner grädden. Häll upp i portionsglas och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta fram ur frysen ca 15 minuter innan servering. Servera med lingon rullade i socker och physalis.
Publicerad 2013-12-17 06:00:00 i
Knäck:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 hackad mandel.
Koka ihop grädde, socker och sirap i en stor tjockbottnad kastrull (Det går fortare om kastrullen är stor och dessutom minskar risken för att det ska koka över). Låt puttra på svag värme i ca 30-40 minuter (helt beroende på kastrull och spis). Testa genom att göra kulprovet, häll ner lite smet i ett glas med kallt vatten och låt svalna för att prova sig fram till önskad konsistens. När knäcken är klar, häll i mandeln och fördela sedan smeten i knäckformar.
Publicerad 2013-12-16 06:00:00 i Jul
Janssons frestelse:
6 stora potatisar
1 stor gul lök
1 burk anjovis (125 gram)
salt och peppar
5 dl vispgrädde
3 msk ströbröd
Skala potatatisen och skär i centimetertjocka strimlor. Grovhacka anjovisen och blanda spadet med grädden. Skiva löken och stek mjuk i en stekpanna. Varva potatis, anjovis och lök i en ugnsform. Salta och peppra litegrann mellan varje lager. Häll över grädde och anjovisspadsblandningen. Strö över ströbrödet. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter, 200 grader.
Publicerad 2013-12-15 13:42:47 i Jul
Salma-carpaccio med polkabetor:
En bit salmalax
1 polkabeta
1 citron
olivolja
flingsalt
Skiva laxen tunnt och lägg upp på ett fat. Pressa över citron och ringla över lite olivolja. Servera med citronskivor och tunnt hyvlad rå polkabeta. Strö till sist över lite flingsalt.
Publicerad 2013-12-14 06:00:00 i Såser
En jättegod sås som passar till mycket på julbordet, speciellt lax i alla former!
Nobissås:
1 ägg
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja eller matolja (neutral smak)
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
hackad gräslök efter smak
Lägg ägget i kokande vatten. Koka det exakt 3 min och spola det genast i kallt rinnande vatten. Knäck ägget och skrapa ur det lösa innehållet i en mixer eller matberedare. Tillsätt vinäger och senap och vispa. Blanda några varv för att slå sönder ägget. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt blandning tills såsen tjocknat. Skala och pressa vitlöken. Tillsätt vitlök, salt, peppar och gräslök. Klart!
Publicerad 2013-12-13 22:10:59 i Jul
Glad Lucia på er!!
Jag har firat Lucia idag genom att baka Lussebullar och nu har julkänslan börjat infinna sig på allvar, i helgen är det tredje advent och inte långt kvar till Julafton!
Om ni inte har bakat lussebullar ännu så rekommenderar jag verkligen detta recept för riktigt goda och saftiga bullar!
Publicerad 2013-12-12 06:00:00 i Jul
Ett fräscht tillbehör på julbordet!
Citrussallad med blåmögel, dadlar och valnötter:
1 påse blandad sallad
2 apelsiner
1 grapefrukt
1 bit blåmögelost
en näve dadlar
en näve valnötter
Skär filéer av citrusfrukterna och blanda med salladen. Hacka dadlar och valnötter och blanda ner. Smula över ädelosten.
Publicerad 2013-12-11 21:42:31 i Jul
Rökta laxrullar med pepparrot:
Rökt lax
Färskost med pepparrot
Gräslök
Lägg de rökta laxskivorna så att de överlappar varandra på en rad. Bred på färskosten. Rulla till en rulle och lägg i frysen en liten stund och skiva sedan i centimetertjocka skivor. Garnera gärna med gräslök.
Publicerad 2013-12-10 06:00:00 i Fisk och skaldjur
Canapéer med kräftskagen:
6 skivor kavring
1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
2 msk gräslök
2 msk citronsaft
50 g röd caviar
salt och peppar
Ta ut 12 st rundlar av brödet. Grovhacka kräftstjärtarna. Blanda majonnäs, crème fraiche, gräslök och rom. Vänd ner kräftstjärtarna och smaka av med salt och peppar. Fördela röran på brödet och garnera med gräslök.
Publicerad 2013-12-09 06:00:00 i Jul
Västerbottenpaj:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
ca 500 g riven västerbottenost
3 ägg
3 dl vispgrädde
svartpeppar
Nyp ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg. Tryck ut i en pajform och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen, 175 grader. Fyll skalet med västerbottenosten. Vispa ihop ägg, grädde och svartpeppar och häll över osten. Grädda långt ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna, och servera gärna tillsammans med röd caviar och crème fraiche.
Publicerad 2013-12-08 22:01:00 i Jul
Västerbotten - och vodkasill:
1 burk inläggningssill
2 msk crème fraiche
1 msk majonnäs
1/2 dl riven västerbottenost
2 msk vodka
salt och peppar
Skölj sillen och skär den i sneda bitar. Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl i minst ett dygn.
Publicerad 2013-12-07 08:00:00 i Jul
Klassisk inlagd sill:
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika, 12%
1 röd lök
5 cm purjolök
1 morot
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 burk inläggningssill
Koka upp socker, vatten, ättiksprit och pepparkorn. Skala och skär morot och lök i skivor.Tillsätt det skivade och lagerblad i lagen. Låt kallna. Skär sillen i sneda bitar. Varva sill och lag i en burk. Låt stå i kylskåpet minst 1 dygn före servering.
Publicerad 2013-12-06 20:23:04 i Bröd
Julbröd med aprikos och hasselnötter:
1 liter naturell yoghurt
1 msk bikarbonat
1 dl solrosfrön
1/2 dl krossat linfrö
2 dl hasselnötter
2 dl torkade aprikoser
2 dl sirap
2 dl fint rågmjöl
2 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
ev. lite havregryn att strössla på toppen
Koka upp ca 2 dl vatten. Klipp aprikoserna i halvor eller tredjedelar och lägg i en skål. Häll på vattnet och låt stå i 5 minuter. Blanda ihop alla ingredienser till en kladdig smet. Häll av vattnet från aprikoserna och blanda sedan ner. Smöra två brödformar och fördela smeten i dem. Strössla till sist över en nypa havregryn. Grädda långt ner i ugnen i 60-65 minuter, 180 grader.
Publicerad 2013-12-05 06:00:00 i Desserter
Idag bjuder julkalendern från en favorit i repris från förra året!
Ris à la Malta:
8 port
8 dl risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
4-5 tsk vaniljsocker
Vispa grädden ganska hårt. Blanda med gröten och sockret och skeda upp i portionsformar (jag använde muffinsformar). Servera gärna med mandarinklyftor och lite kanel.
Publicerad 2013-12-04 21:37:00 i Jul
Smörkola:
100 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då. Det tar ca 20 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna eller ugnsform ca 20x30 cm. Häll i smeten. Låt kolan stelna något, skär eller klipp den i bitar
Publicerad 2013-12-03 06:00:00 i Jul
Fröknäcke:
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
flingsalt
blandade frön och kärnor att toppa med, exempelvis solrosfrön, linfrön och blå vallmofrön.
Värm ugnen till 150 grader. Blanda alla ingredienser utom flingsalt och frön att toppa med. Rör samman till en gröt och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut till en tunn platta. Ta bort det övre bakplåtspappret och toppa med salt och frön. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Låt kallna och bryt sedan i mindre bitar.
Publicerad 2013-12-02 06:00:00 i Bakat
Den här kakan är så otroligt god, och passar perfekt till adventsfikat!
Saffranskladdkaka:
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
3 st ägg 100 gram mandelmassa
150 gram smör
1 gram saffran
Sätt ugnen på 200°. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke och rör sedan ner äggen. Riv mandelmassan och vänd sedan ner i smeten. Smält smöret och blanda i saffran, häll i och blanda väl. Smöra en form med avtagbar kant. Grädda i mitten av ugnen 15 – 20 min, beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Låt svalna.
Publicerad 2013-12-01 06:00:00 i Jul
Clementinmarmelad:
1 kg clementiner
1 kg syltsocker
1 citron
Skala clementinerna och skär i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med syltsockret. Strimla hälften av clementinskalen och lägg i kastrullen. Pressa till sist ner saften från en citron. Koka upp och låt sedan koka i 10-12 minuter, rör om då och då. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt!
Perfekt till julens ostbrickor!

De snygga etiketterna kommer från Lagerhaus!