Publicerad 2011-04-30 16:16:40 i Grillat
Så fort solen tittar fram så kommer suget efter grillat som ett brev på posten! Allt blir så gott på grillen; kött, kyckling, fisk, hamburgare, korv, majs, zucchini, fyllda paprikor...
Igår grillade vi grillspett för första gången i år. På spetten träddes marinerad fläskfilé och kyckling, paprika och lök (hade velat ha champinjoner också men det glömde jag att köpa). Oj så gott!
Till detta hade vi köpe bearnaise, vitlökssås, vitlökssmör och en kanongod hemgjord potatissallad!
Potatissallad:
10 normalstora potatisar
1 äggula
3/4 dl matolja (el. solrosolja)
1 msk pressad citron
3 dl creme fraiche
1/2 kruka gräslök
1 röd lök
salt och svartpeppar
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna. Vispa upp äggulan med en elvisp och häll i matoljan i en tunn stråle medan du vispar. Pressa sedan ner citronsaften och salta lite (=hemgjord majonnäs). Hacka lök och gräslök. Blanda ihop den hemgjorda majonnäsen med creme fraiche, hackad lök och gräslök. Dela potatisen i bitar och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Gott!!
Publicerad 2011-04-28 21:10:14 i Lax
Ikväll blev det en gammal favorit till middag!
Laxburgare:
6 st
500 g laxfilé
3-4 st salladslökar
1 msk maizena majsstärkelse
Salt och peppar
Dela salladslöken och laxen i mindre bitar. Mixa i en matberedare. Strö över kryddor och maizena och blanda några varv. Forma till burgare och stek i olivolja. Servera i pitabröd med gurk- och mangostavar, syrliga tomater och vitlökssås (creme fraiche+vitlök+salt).
Syrliga tomater:
1 ask cocktailtomater
1/2 citron, saften
3 msk olivolja
Salt och peppar
Dela tomaterna i små bitar. Pressa över citron, ringla över olivolja, salta och peppra.
Till efterrätt blev det en frukt- och bärsallad med vaniljkesella! Mmmm.
Publicerad 2011-04-27 19:58:09 i Sommar
Jag måste faktiskt erkänna att det inte är särskilt lockande att stå vid spisen och laga mat sådana här soliga och varma dagar. Dagens lunch/mellanmål blev istället av det enklare slaget ute i solen på balkongen. Mackor med ost och gurka, en extra macka med tonfiskröra på till Mathias, jordgubbar, avokado, juice, kaffe och chokladbollar.
Nu tänkte jag kika på "klockan åtta hos stjärnorna", ska bli spännande att se vad de lagar för gott! Ha en fin kväll!
Publicerad 2011-04-25 18:31:10 i Övrigt
Publicerad 2011-04-20 22:17:18 i Påsk
Publicerad 2011-04-20 21:58:34 i Grönt
En jättegod pesto gjord på gröna ärtor! Pesto är så otroligt lätt att göra, kan varieras i oändlighet och förhöjer vilken måltid som helst!
Vi åt denna pesto för ett par dagar sedan tillsammans med pasta och en laxbit, men jag ser många användningsområden för den så det är bara att experimentera sig fram!
Ärtpesto:
3 dl gröna ärtor (frysta och tinade)
2 vitlöksklyftor
1 dl parmesanost
0,5 dl rostade solrosfrön eller pinjenötter
ca 1 - 1 1/2 dl olivolja (till önskad konsistens)
Mixa ihop alla ingredienser. Klart!
Publicerad 2011-04-18 20:18:24 i Grönt
Ugnsrostade tomater med balsamvinäger:
2 paket tomater på kvist
ca 4 msk olivolja
ca 4 msk balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar
Lägg tomaterna i en ugnsfast form med kvisten kvar. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 15 minuter, tills skalen börjar spricka, på 200 grader.
Publicerad 2011-04-17 22:51:08 i Bröd
Det här brödet har blivit en ny favorit för att det är så himla enkelt att göra (inget behöver värmas och allt går att blanda i samma bunke) och det är smidigt att det är bröd och pålägg i ett! Sedan ser det också ganska tjusigt ut :)
Originalreceptet kommer från Ica och det hittar du
här.
Brytbröd med västerbottenost:25 g
jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl
olivolja
2 1/2 dl riven västerbottenost
1 tsk
salt
ca 6 dl vetemöl
1 ägg
vallmo- eller sesamfrön
Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter i 200° C.
Det här goda smöret har min mamma gjort flera gånger till olika kalas och bufféer. Festligt och jättegott!
Mammas ruccolasmör:
200 g smör
1 påse ruccola
1/2 tsk salt
Mixa! Klart!
Publicerad 2011-04-16 21:02:28 i Frukost
Publicerad 2011-04-15 23:24:18 i Bakat
Publicerad 2011-04-15 19:12:52 i Övrigt
Publicerad 2011-04-14 22:07:07 i Kyckling
Den här lasagnen har jag också lagat flera gånger förut. Originalreceptet kommer från Allt om mat, men jag har omarbetat det lite och bland annat lagt till lök, vitlök och västerbottenost.
Kyckling- och spenatlasagne med västerbottenost:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 st kycklingfiléer
olivolja
ca 2 tsk grillkrydda
350 g färsk spenat
3 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
250 g färska lasagneplattor
5 dl riven västerbottenost
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja tills den blivit mjuk. Lägg åt sidan. Skär kycklingen i smala strimlor. Fräs strimlorna i olja. Strö över grillkryddan. Lägg upp på ett fat så länge. Fräs spenaten i 1 tsk olja under omrörning ca 3 min tills all vätska kokat in. Koka ihop grädde och vin i en kastrull ca 5 min. Sätt ugnen på 225º. Häll lite vinsås i bottnen på en ugnssäker form. Varva lasagneplattorna med kyckling, spenat, västerbottenost och vinsås i formen. Häll vinsås överst och strö över västerbottenost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Låt gärna stå minst 5 minuter innan servering.
Publicerad 2011-04-14 21:56:49 i Desserter
Den här vaniljpannacottan med hallonsirap är en favorit som jag har gjort många gånger förut. Receptet hittar ni här.
Brownies:
300 g mörk choklad
250 g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
Smält hälften av chokladen i mikro eller över vattenbad. Hacka den andra hälften. Vispa ihop smör och råsocker. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ihop allt och häll i en smord form. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, 175 grader.
Publicerad 2011-04-13 22:23:07 i Catering
Publicerad 2011-04-12 22:28:52 i Pasta
Godkväll! Hoppas allt är bra med er! Här hemma pågår förberedelserna för fullt inför cateringen imorgon! :)
Dagens middag blev en riktig höjdare som jag verkligen vill tipsa om! Snabbt, smidigt och framförallt jättegott!
Gnocchigratäng:
2 paket färsk gnocchi (potatispasta)
2 burkar krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
250 g mozzarella
1 msk socker
salt och peppar
Hacka löken och finhacka vitlöken. Fräs mjuk i lite olivolja i en kastrull. Häll över tomaterna och koka upp med socker och kryddor. Lägg i gnocchin i tomatsåsen och låt koka tills den är nästan klar. Hacka basilikan och rör ner. Häll upp hälften i en ugnsform. Lägg över hälften av mozzarellan. Häll upp andra hälften och toppa med resten av mozzarellan. Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter, 225 grader.
Vi åt gratängen tillsammans med kyckling och gröna sojabönor (edamame). Om ni inte har provat sojabönor så tycker jag verkligen att ni ska göra det, de är jättegoda och en bra proteinkälla! Ringla gärna över lite olivolja och smula över lite flingsalt.
Gott!
Publicerad 2011-04-11 23:03:33 i Pasta
Hoppas att ni alla har haft en bra helg! Jag har inte lyckats skriva någonting här på bloggen på flera dagar och anledningen till det är inte att jag inte har lagat någon mat utan bara att jag helt enkelt har glömt bort/inte haft tid att fotografera maten. Men den här veckan ska det bli bättring :) Denna vecka kommer det dessutom att hända något väldigt spännande! På onsdag har jag fått mitt första cateringuppdrag! Jag ska catera (stavar man så?) en trerättersmiddag till min kompis Emmas jobb :) Det ska bli jätteskoj! Mer om detta får ni höra på onsdag (jag ska försöka fotografera lite då också).
Här kommer ett recept på en supersmarrig, nyttig och billig pastasås!
Tonfisksås med röda linser:
4 port
2 burkar tonfisk i vatten
1 dl röda linser
1 rödlök
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 kapsel grönsaksfond eller en buljongtärning
salt och peppar
Fetaost och cocktailtomater till servering.
Hacka löken och fräs tillsammans med linserna i lite olivolja. När löken är mjuk, lägg i tonfisken. Häll över krossade tomater, fond, vatten och tomatpuré. Låt koka i ca 10-15 minuter eller tills linserna är klara. Smula över fetaost och halverade cocktailtomater vid servering.
Publicerad 2011-04-07 17:56:16 i Bakat
Den här goda kakan bakade jag till kaffet igår. Den är beroendeframkallande god och ett bra sätt att ta till vara på övermogna bananer!
Saftig banankaka:
75 gram smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 mogna bananer (gärna med svart skal)
Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Mosa bananerna och häll i. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40-45 minuter, 175 grader.
Nästan halva kakan tog slut på en gång...
Publicerad 2011-04-07 15:49:46 i Korv
Publicerad 2011-04-06 19:31:19 i Porslin och Inredning
bild: broarne.se
Jag är så glad över mitt nya fina förkläde med vita duvor! Det kommer från Rice och jag har beställt det
här!
Publicerad 2011-04-06 00:02:47 i Desserter
Så här enkelt kokar du en riktigt god kolasås som tillsammans med lite vaniljglass kan pigga upp vilken tråkig vardagkväll som helst! :)
Kolasås:
Precis samma tillvägagångssätt som att koka knäck, bara mycket snabbare. Jag brukar ha i lite vaniljsocker i kolasåsen men det går naturligtvis bra utan också om man föredrar det.
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser i en medelstor kastrull, inte för liten för då kan det lätt koka över. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme i ca 10 minuter. Låt svalna lite och servera sedan kolasåsen ljummen eller kall.
Publicerad 2011-04-05 19:07:02 i I säsong
Publicerad 2011-04-05 09:25:38 i Provsmakat
bild: SIA
SIA:s nya glass Berte Glass marknadsför sig genom att den är gjord med mjölk från den egna gården Berte Gård, ägg från granngården Lilla Stensjö, halländsk grädde och svenskt socker.
Vi provade smaken blåbärscheesecake och den var riktigt god med stora bitar av digestive, blåbär och cream cheese. Ett minus dock för det höga priset (45 kr) Glassen påminner på många sätt om Ben & Jerry glassar.
Betyg: 4 av 5 möjliga
Publicerad 2011-04-04 22:02:15 i Frukt
Idag provade jag att göra de här goda och nyttiga bananbitarna efter inspiration från Sanna Ehdins bok "Sannas matbok - för den självläkande människan". Vi hade ett par bananer som var på gränsen till övermogna som blev perfekta till detta. Det är nämligen sockret i bananerna som gör bitarna sega när man fryser dem så det är bra om bananerna är ordentligt mogna.
Sega bananbitar:
Mogna bananer
Kakao
Lättrostade sesamfrön
Skiva bananerna och vänd dem i kakao och rostade sesamfrön. Lägg i frysen i minst ett par timmar. Ät och njut med gott samvete!
Publicerad 2011-04-04 18:00:47 i Pyssel
Att göra sina egna servettringar är plättlätt och jättekul! Det enda du behöver är ståltråd, pärlor och en avbitartång. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Här är några enkla turkosa servettringar som jag har gjort för att de ska passa till dessa tallrikar som kommer från Rice.
Vårigt! :)
Publicerad 2011-04-03 22:30:03 i Grönt
Färsk sparris är en delikatess som verkligen hör våren till! Grilla den bara några minuter så behåller den sin struktur och spänst, ringla över olivolja, hyvla över lite parmesanost och servera med en citronaioli = Perfektion!
Citronaioli:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
salt
ca 1,5 dl matolja
1 tsk rivet citronskal
1 msk pressad citron
Lägg äggulor, pressad vitlök och lite salt i en bunke. Vispa upp med elvisp. Droppa långsamt i matoljan under vispning. Smaksätt med citronskal, pressad citron och eventuellt lite mer salt.
Publicerad 2011-04-02 18:01:51 i Grönt
Hoppas att ni alla har en trevlig helg! För mig väntar en lugn kväll hemma i tv-soffan med lite god mat och en bra film! Till middag blir det grillad sparris med citronaioli, smördegsknyten med parmesanost och favoriten, pasta carbonara!
Det här goda tillbehöret med zucchini åt vi i veckan!
Saffransstekt zucchini:
2 msk olivolja
1/2 gram (1 påse) saffran
1 zucchini
salt och peppar
Hyvla remsor av zucchini med en osthyvel. Fräs saffran i olivolja i en stekpanna. Lägg i zucchinin och låt fräsa några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Detta är speciellt gott till lite starkare mat. Vi hade det som tillbehör till en indisk kycklingrätt och det passade jättebra.